Contabilitate stock Contabilitate stock Stock photos

Opt luni de închisoare pentru opt milioane de euro prejudiciu

Scris de  Aug 14, 2021

Procurorii DNA Constanța au bătut palma cu o femeie de afaceri deja condamnată pentru infracțiuni economice cu un prejudiciu nerecuperat de peste un milion de euro. Femeia - în acest moment în închisoare, cu o pedeapsă de șapte ani pentru evaziune fiscală, spălare de bani și alte fapte de natură economică - și-a recunoscut vinovăția într-un nou dosar, în care probele procurorilor o plasează în centrul unei scheme cu facturi false și firme-fantomă care a produs fapte cu un prejudiciu de aproape opt milioane de euro.

Doina Eugenia Mănăilescu, femeia de afaceri de 57 de ani, nu a plătit până acum nimic înapoi statului. Ea are acum de dat statului, în total, peste nouă milioane de euro.

În noul dosar, cel cu prejudiciu de opt milioane de euro, ANAF se va judeca separat, în civil, cu femeia pentru recuperarea banilor. 

Cum faptele sunt aproximativ aceleași în ambele dosare, recunoașterea faptelor în cel de-al doilea - precum și a noului prejudiciu de opt milioane de euro - i-au adus Doinei Mănăilescu doar un „spor” de un an la pedeapsa pe care deja o execută.

Conform legii românești, în absența vreunui incident în închisoare, anul de pe hârtie devine, în fapt, opt luni de pușcărie.

Întrebați de Centrul de Investigații Media (CIM) despre succesul procedurilor de recuperare a prejudiciului în cazul Doinei Mănăilescu, angajații ANAF au răspuns că nu au reușit să îi ia acesteia niciun leu.

În 2018, Doina Eugenia Mănăilescu a fost condamnată la șapte ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, pentru „transmiterea fictivă a părților sociale ori a acțiunilor deținute într-o societate comercială, în scopul săvârșirii unei infracțiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia” și pentru spălare de bani.

În plus, judecătorii au obligat-o în acest prim dosar la restituirea prejudiciului de peste 1,1 milioane de euro prejudiciu. 

”Admite acţiunea civilă formulată de partea civila ANAF (...) în contradictoriu cu inculpatele Mănăilescu Eugenia Doina și Dumitraș Mihaela și partea responsabilă civilmente SC Tenace SRL Constanța (...) Obligă inculpatele Mănăilescu Eugenia Doina și Dumitraș Mihaela, în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Tenace SRL Constanta, la plata sumei de 5.587.040 lei la care se adaugă accesoriile aferente, reprezentând dobânzi și penalități de întârziere, ce urmează să fie calculate de organele Fiscale (...)”, se precizează în hotărârea de condamnare din faza de fond a acestui dosar.

Judecătorii au mai dispus „luarea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatelor Mănăilescu Eugenia Doina, Dumitraş Mihaela şi ale părţii responsabile civilmente SC Tenence SRL Constanta, până la concurența valorii prejudiciului reţinut prin prezenta hotărâre”, așa cum se poate citi în motivarea instanței Tribunalului Constanța din 23 ianuarie 2018.


Sentinţa a rămas definitivă prin decizia Curţii de Apel Constanţa din data de 12 iunie 2018.

Deja închisă, Doina Mănăilescu a fost prinsă din urmă de alte fapte. Procurorii au început s-o investigheze pentru pentru constituire de grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, fapte cu un prejudiciu de aproape opt milioane de euro.

Femeia era în centrul unui mecanism de eludare a plății taxelor pentru importante operațiuni economice cu cereale, iar schema era cea clasică: banii se plimbau prin firme-fantomă pe baza unor facturi fictive, iar apoi erau scoși cash și „spălați”.  

Mănăilescu a recunoscut tot, a colaborat cu anchetatorii și a acceptat, printr-un acord formal cu procurorii, o pedeapsă de șapte ani și jumătate de închisoare. 

Însă nu a dat niciun ban înapoi. 

Cu toate astea, procurorii au acceptat ca partea civilă a cazului să fie disjunsă, urmând ca ANAF să se judece în continuare cu Doina Mănăilescu pentru eventuala recuperare a prejudiciului de aproape 8 milioane de euro.

Ulterior, pe 12 februarie 2021, Tribunalul Constanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurori și Doina Mănăilescu și înțelegerea a fost validată. 

Inculpata a primit aşadar 7 ani și jumătate de detenție cu executare

„Deși inculpata a săvârșit fapte de o gravitate deosebită, care au produs un prejudiciu însemnat bugetului de stat, aceasta a recunoscut implicarea sa în activitatea infracțională și a devoalat întregul mecanism prin care a fost posibilă săvârșirea faptelor cercetate. De asemenea, deși inculpata a mai fost condamnată anterior pentru infracțiuni similare, faptele sunt concurente cu infracțiunile care fac obiectul prezentei cauze, astfel încât nu se poate reține perseverența sa infracțională ulterioară aplicării unor pedepse penale”, scriu judecătorii constănțeni în decizia prin care au acceptat înțelegerea dintre procurori și femeia de afaceri Doina Mănăilescu.


Opt milioane de euro = opt luni la Târgșor

Aflată în penitenciarul Târgşor, cu două condamnări la activ, prima de șapte ani de detenție, a doua de 7 ani și jumătate, Doina Mănăilescu a cerut contopirea pedepselor.

Pe 1 iulie 2021, Tribunalul Prahova i-a admis cererea şi i-a aplicat un spor de jumătate de an la pedeapsa cea mai mare. Din două pedepse, care împreună fac, pe hârtie, 14 ani și jumătate de închisoare, judecătorii prahoveni le-au contopit și, aplicând legea, i-au dat Doinei Mănăilescu o pedeapsă rezultantă de opt ani, din care a executat deja peste patru ani şi aproape opt luni, cu tot cu arestul preventiv. 

Sau, ca să fie mai simplu, pentru noul dosar - cel cu prejudiciu de opt milioane de euro - a primit un an în plus față de ce executase deja din pedeapsa de șapte ani din primul dosar. Cam o lună de executat efectiv pentru fiecare milion prejudiciu.

„Admite cererea formulata de către condamnata Mănăilescu Eugenia Doina. Constată existenţa concursului de infracţiuni între pedepsele reţinute în sentinţa penală nr. 93/12.2.2021 a Tribunalului Constanta şi cele reţinute prin sentinţa penală nr. 42/23.1.2018 a Tribunalului Constanţa. Contopeşte pedepsele de mai sus (...) rezultând o pedeapsă finală de opt ani închisoare în regim de detenţie”, scrie instanța în motivarea din 1 iulie 2021.

Centrul de Investigaţii Media a întrebat ANAF – Direcţia Executări Silite - Cazuri Speciale dacă a recuperat vreun leu din prejudiciul din primul dosar în care a fost condamnată Mănăilescu, cel de peste 1,1 milioane de euro.

În martie, ANAF ne-a comunicat că nu a recuperat niciun leuţ, iar în mai a confirmat că situaţia a rămas neschimbată.

IMG 0806 

În scurt timp, pentru bună purtare și după executarea a două treimi din pedeapsă, Doina Mănăilescu poate să ceară eliberarea din penitenciar.

Fără să fi dat niciun leu înapoi din prejudiciul constatat definitiv în justiție, care se ridică, în cele două dosare, adunat, la aproape zece milioane de euro.

Ce spun procurorii?

Legea permite unui urmărit penal să ceară procedura simplificată a acordului pentru recunoașterea vinovăției. Procurorul nu este obligat să-i dea suspectului acest drept, dar o face atunci când cele două „părți” se înțeleg asupra pedepsei. 

Problema este că legea nu prevede nimic în legătură cu recuperarea prejudiciului, și el recunoscut implicit, odată cu faptele, afirmă două surse din corpul magistraților procurori consultate de Centrul de Investigații Media.

„Singura condiție pentru întocmirea unui acord de recunoaștere a vinovăției este aceea ca suspectul să accepte pedeapsa propusă de procuror, nu există vreo altă condiție, nicidecum vreuna referitoare la plata prejudiciului, fie că este vorba de dosarul punctual în care se încheie acordul, fie că e vorba de alte procese anterioare, finalizate sau nu. Este o chestiune de legislație”, a declarat una dintre sursele citate. 

Cealaltă sursă, un procuror oarecum familiar chiar cu cazul Doinei Mănăilescu, a declarat pentru CIM că plata prejudiciului - „oricum, cu proces sau cu acord” - ar fi rămas de soluționat pe cale civilă, întrucât femeia, încarcerată deja de mulți ani, nu mai are, practic, mai nimic.

Eugenia Doina Mănăilescu, fostă Dimcea, fostă Porumbăceanu, are în trecutul său infracțional și alte fapte pe lângă cele pentru care a fost condamnată la închisoare.

 

Text de: Alex Costache
Editor: Ovidiu Vanghele

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares