Diplome la indigo la Stomatologie. Episodul II

Scris de  Feb 26, 2013

Centrul de Investigatii Media v-a prezentat, ieri, o ancheta din care ati aflat ca mai mult de zece lucrari de diploma facute in ultimii ani de absolventi de stomatologie sub coordonarea actualului decan al facultatii, profesorul Alexandru Bucur, sunt suspecte de plagiat.

Astazi, Centrul de Investigatii Media continua sa prezinte documente similare.

Astfel, in 2009, Monica Tara Tataru realizeaza, sub coordonarea stiintifica a asistentului universitar Octavian Dinca, o lucrare de diploma cu titlul "Indicatii terapeutice in abordarea incluziei molarului de minte inferior". Lucrarea este inregistrata in biblioteca sub numarul de inventar 1751837 si cota 77/2009.

Un an mai tarziu, in 2010, profesorul Alexandru Bucur coordoneaza doua lucrari de diploma: "Indicatii terapeutice in abordarea incluziei molarului de minte inferior", al carei autor este Ahmad Jbara, si "Molarul de minte inferior", realizata de Hussein Lakis. Ambele lucrari sint aproape identice cu cea realizata de Monica Tataru cu un an in urma, sub coordonarea asistentului Dinca. Dupa cum scriam in episodul I al acestei investigatii, Octavian Dinca este asistentul profesorului Bucur. Asadar un nou caz in care, sub indrumarea profesorului Bucur, asistentul sau a fost plagiat.

Aceasta situatie este, pe de alta parte, si un nou caz in care doi studenti coordonati de profesorul Bucur depun in aceeasi sesiune de examen de licenta lucrari aproape identice.

Ar fi amuzant daca nu ar fi ingrijorator faptul ca cele doua lucrari din urma, aparent copiate dupa prima, au fost inabil aduse la zi. Astfel, la pagina 76, la capitolul "Discutii", studentii modifica doar anii in care ar fi facut cercetarea inclusa in lucrari, insa numarul subiectilor studiului ramane identic. Astfel, conform acestor documente, cazurile "de mare frecventa" presupuse de "terapia imediata a incluziei si tulburarilor de eruptie ale molarului de minte inferior" au fost fix 437 si in perioada 2006 - 2008 (in lucrarea Monicai Tataru) si in perioada 2007 - 2009 (in celelalte doua lucrari). Asadar au fost schimbati, mecanic, doar anii asa-ziselor cercetari, datele din tabelele in care numarul total al cazurilor de acest gen a fost defalcat ramanand identice.

Restul paginilor din cele trei lucrari au continut aproximativ identic. Si concluziile la care au ajuns cei trei absolventi sint identice.

O alta "grupa" de lucrari plagiate incepe in 2007, cand Hertz Amit depune o lucrare de diploma cu titlul "Tumori maligne ale glandelor parotide", realizata sub coordonarea profesorului Alexandru Bucur. Un an mai tarziu, in 2008, sub coordonarea aceluiasi profesor Bucur, absolventul Victor Popescu depune si el o lucrare de diploma cu titlul "Tumorile maligne ale glandelor parotide". Inregistrate in inventarul bibliotecii cu numerele 1751469 si, respectiv, 1751706, cele doua lucrari sint aproape identice. Absolventul din 2008 schimba insa obiectul capitolului de studiu personal fata de cel din anul precedent. Bizar, cei doi studenti ajung insa la concluzii identice la virgula, inclusiv paragraful care se refera chiar la rezultatele capitolului de studiu.

In urmatorii doi ani, absolventii Levi Yasmin (2009) si Ioan Bogdan Tufa (2010) preiau, in lucrarile cu titlu identic - "Valoarea diagnosticului in stabilirea conduitei terapeutice in tumorile maligne de parotida", o mare parte din continutul precedentelor doua lucrari. Coordonatorul acestora a fost, de asemenea, profesorul Alexandru Bucur. Chiar daca partea dedicata studiului din cele doua lucrari este relativ diferita si total alta decat cea din teza lui Victor Popescu din 2008, si acesti doi studenti ajung la exact aceleasi concluzii ca Hertz Amit si Popescu.

Centrul de Investigatii Media detine si alte lucrari de diploma ale unor absolventi de la aceeasi facultate, insa inainte de a le publica apreciem ca sint necesare verificari suplimentare. In masura in care si aceste cazuri se vor confirma, le veti regasi prezentate aici.

Dupa ce am publicat prima parte a acestei anchete am incercat sa-l contactam pe rectorul UMF, profesorul Ionel Sinescu, pentru a-l intreba ce masuri intentioneaza sa ia in acest caz si, eventual, sa-i punem la dispozitie documentele pe care le detinem. Nu a putut fi contactat, insa ii putem pune la dispozitie atat profesorului Sinescu, precum si oricui din Senatul UMF, o copie a documentelor in posesia carora sintem.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares