Zeci de lucrari de diploma identice la Facultatea de Stomatologie din Bucuresti. Indrumator al studentilor a fost actualul decan, care este si vicepresedinte la Comisia de Medicina Dentara din Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare

Centrul de Investigatii Media a descoperit mai multe cazuri clare de plagiat in mediul universitar. Este vorba de zeci de lucrari de diploma ale absolventilor Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii “Carol Davila” din Bucuresti. Mai grav este ca lucrarile cu pricina apartin unor studenti care l-au avut ca profesor coordonator pe actualul decan al facultatii, profesorul Alexandru Bucur.

Conform CV-ului sau oficial, postat pe site-ul Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, al carui vicepresedinte este, profesorul Alexandru Bucur, indrumatorul studentilor care s-au plagiat unii pe altii, este expert evaluator al Consiliului National al Cercetării Ştiintifice din Învătământul Superior din cadrul Ministerului Educatiei, dar si expert evaluator al Agentiei Române de Asigurare a Calitătii în Învătământul Superior. In plus, profesorul Bucur este, conform aceluiasi site, si preşedintele Comisiei Profesional-Ştiintifice şi Învătământ Postuniversitar, este seful Catedrei de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială a Universitătii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, seful Sectiei Clinice Universitare de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială a Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială “Prof. Dr. Dan Theodorescu” din Bucureşti si este conducător de doctorate din 2006.

Primul caz suspect de plagiat pe care vi-l prezentam astazi dateaza din anii 2007-2011. Seria de lucrari copiate a inceput in anii 2007-2008, cand studentii Balazadeh Farshad si, respectiv, Orania Calesu si-au predat lucrarile de diploma. Cele doua teze au acelasi titlu, “Tratamentul chirurgical al prognatismului mandibular anatomic” si sunt aproape identice, diferenta constand in aceea ca Orania Calesu prezinta mai multe cazuri clinice. Concluziile celor doua lucrari sint si ele identice.

O analiza comparativa arata ca lucrarea lui Balazadeh Farshad, care are 98 de pagini si este inregistrata la Biblioteca Centrala a Institutului Medico-Farmaceutic Bucuresti cu numarul 1751464, are 91 de pagini comune cu cea a Oraniei Calesu, de 102 pagini, inregistrata in biblioteca sub numarul 1751691.

In 2009 si 2010, absolventii Oprisan Mikaela Marilena si, respectiv, Ceausu Florin isi fac si ei lucrarile de diploma sub coordonarea aceluiasi profesor Alexandru Bucur. Cele doua lucrari au exact acelasi numar de pagini, acelasi titlu, “Principii de tratament chirurgical in prognatismul mandibular sever”, si sint complet identice.

Chiar daca titlul folosit de Oprisan si Ceausu difera putin de cel folosit in 2007 si 2008 de Balazadeh Farshad si Orania Calesu, lucrarile sint foarte putin diferite. Centrul de Investigatii Media a facut o analiza comparativa si a ajuns la concluzia ca cel putin 90 de pagini se regasesc in toate cele patru lucrari conduse de profesorul Bucur. Chiar si concluziile lucrarilor, care ar fi trebuit, teoretic, sa difere, sint identice in toate cele patru teze.

Plagiatul a mers pana acolo incat, in aceiasi ani 2009-2010, alti doi absolventi depun lucrari de diploma identice: Rusen Alex si, respectiv, Laura Olariu. Lucrarile lor, cu acelasi titlu, “Interdisciplinaritatea in tratamentul chirurgical al anomaliilor dento-maxilare severe”, au 101 si, respectiv, 102 pagini. Cel putin 90 dintre acestea se regasesc insa si in celelalte patru lucrari facute sub indrumarea aceluiasi profesor Bucur.

S-a ajuns astfel la situatia in care, atat in 2009 cat si in 2010, profesorul Alexandru Bucur a fost indrumator de lucrare de diploma pentru cate doi studenti care au avut, in aceeasi sesiune de examene, lucrari aproape identice: Rusen Alex si Oprisan Mikaela in 2009 si Ceausu Florin si Olariu Laura in 2010. In cazul Rusen – Oprisan, lucrarile au fost inregistrate atat in examen cat si in biblioteca sub numere foarte apropiate: 80/2009 si, respectiv, 94/2009 pentru sesiunea de examene si 1751840 si, respectiv, 1751854 in biblioteca.

O a saptea lucrare de diploma identificata de Centrul de Investigatii Media a fost facuta de Daoud Raisa in 2011, sub indrumarea aceluiasi profesor Bucur. Lucrarea este mult mai mica decat celelalte sase, avand doar 60 de pagini. Chiar ii lipsesc anumite capitole care se regasesc in celelalte, si aceasta lucrare, cu titlul “Metode de planificare a interventiilor chirurgicale in anomaliile dento-maxilare severe”, are aproximativ 50 de pagini comune cu celelalte. Inclusiv unul dintre cazurile clinice prezentate in fotografii de Raisa Daoud se regaseste chiar si in lucrarea din 2007 a lui Balazadeh Farshad. Pentru a incerca sa evite reproducerea la indigo, Daoud Raisa a adaugat la varsta pacientei prezentate in lucrare cativa, chiar daca, evident, intr-o astfel de lucrare nu conteaza varsta la zi a pacientului ci varsta la momentul prezentarii pentru tratament.

Un alt caz de lucrare de diploma plagiata s-a petrecut in 2010, cand Hussein Mohssen depune teza cu titlul “Posibilitati terapeutice actuale in fracturile latero-faciale”. Lucrarea are exact acelasi titlu si continut suta la suta identic cu teza depusa de Abdalla Kabha un mai devreme, in 2009. Ambele lucrari au fost facute sub coordonarea profesorului doctor Alexandru Bucur.

Un alt caz este cel al lucrarilor studentilor Akil Ramzi, absolvent in 2007, si Sari Jaber, in 2008. Teza primului se numeste “Aspecte de iatrogenie in extractia dentara”, in timp ce a doua lucrare are titlul “Elemente de iatrogenie in extractia dentara”. In afara de cuvantul schimbat in titlu, cea de-a doua teza mai are in plus o referinta bibliografica, in rest continutul fiind identic. Teza lui Akil Ramzi a fost coordonata de asistentul lui Bucur, cadrul didactic universitar Octavian Dinca, in vreme ce teza lui Sari Jaber a fost coordonata chiar de profesorul Bucur. Adica profesorul si-a plagiat asistentul.

Centrul de Investigatii Media este in posesia tuturor documentelor la care se face referire in acest text. Unele pagini din lucrarile identificate ca fiind posibil plagiate au fost alese la intamplare si scanate. Pot fi consultate in galeria care insoteste acest text.

In zilele urmatoare Centrul de Investigatii Media va prezenta alte cateva cazuri de lucrari de diploma suspecte de plagiat care-l au ca indrumator pe acelasi profesor Bucur.

Conform Legii Educatiei Nationale, indrumătorii lucrărilor de licență, de diplomă, de disertație și de doctorat “răspund în solidar cu autorii acestora de asigurarea originalității conținutului acestora. Evident, prin aceasta lege este interzisă comercializarea de lucrări științifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calității de autor al unei lucrări de licență. Aceeasi lege prevede, la articolul 146, ca rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedește că s-a obținut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică și deontologie universitară.

Codul de etica si deontologie al UMF Carol Davila prevede ca membrilor comunităţii universitare le este interzisă orice formă de fraudă intelectuală cum ar fi plagiatul total sau parţial, copiatul la examene şi concursuri, însusirea lucrărilor altor persoane (inclusiv de pe internet), tentativele de corupere şi frauda, substituirea lucrărilor şi a persoanelor examinate, însusirea rezultatelor cercetărilor altor persoane. “Este considerată plagiat prezentarea unui citat (text bloc dintr-un material străin) fără utilizarea indicilor care semnalează în mod convenţional prezenţa unei citări (ghilimele, litere cursive, paragrafe distincte indentate), mai prevede respectivul cod de etica.

Nu exista o lege care sa prevada exact cat anume dintr-o lucrare de diploma trebuie sa fie continut original al autorului si cat poate el cita din lucrari de specialitate, insa in ordinul ministrului Educatiei nr. 3.271 din februarie 2012 se precizeaza clar ca, in cazul lucrărilor care cuprind cercetări personale, structura materialului va fi o treime “stadiul cunoaşterii” şi doua treimi “partea personală”. “Din partea personală se vor dezvolta subcapitolele de discuţii şi conluzii”, precizeaza actul normativ citat.

Contactat de Centrul de Investigatii Media, profesorul Alexandru Bucur, in prezent decanul Facultatii de Medicina Dentara si coordonatorul lucrarilor la care ne referim, a raspuns ca si in cazul in care originalele lucrarilor confirma aceasta situatie nu i se pare nimic in neregula.

“In acei ani opera legea veche, care avea anumite cutume. Daca apar asemanari izbitoare intre lucrari poate fi, pe de-o parte, o culpa a secretarului stiintific, iar pe de alta parte o manifestare a acestei cutume de a face lucrari de diploma. Exista insa si posibilitatea in care oricine vine la biblioteca si schimba lucrarile originale cu un continut anume, pentru a induce ideea unei similitudini si pentru a-si proba astfel o acuzatie”, a spus profesorul Bucur.

El a mai aratat ca aceasta “cutuma” de a copia lucrarile de diploma de la un an la altul a disparut odata cu aparitia noii legi a educatiei, care are prevederi exprese in aceasta materie. “La acel moment aceasta lege nu opera, iar lucrarile, din cate imi spuneti, respecta legislatia in vigoare la acel moment”, a spus Bucur.

Intrebat daca i se pare in regula posibilitatea ca o anumita lucrare de diploma – document public dar cu un statut aparte, macar doar pentru ca exista obligatia de a fi pastrat intact timp de cinci ani de la absolvire – sa fie schimbata in biblioteca, Bucur a raspuns: “Asa cum dumneavoastra ati avut acces la ele poate avea oricine. Nu am garantia ca nu au fost schimbate. Ce e greu sa schimbi niste coperti si sa copiezi un numar de inregistrare”.

“Daca luati bazele de date ale altor facultati veti gasi peste tot situatii asemanatoare, a fost, asa cum v-am spus, o cutuma pe care legea a schimbat-o. Insa inainte de aparitia noii legi nu era nimic in neregula sa faci cercetari care sa fie asemanatoare”, a conchis profesorul Bucur.

Decanul facultatii de stomatologie in perioada in care lucrarile enumerate mai sus au fost depuse, profesorul Dragos Stanciu, a declarat Centrului de Investigatii Media ca, din punctul sau de vedere, vinovati intr-o atare situatie ar fi indrumatorul lucrarii, deopotriva cu studentul, dar si secretarul stiintific de atunci al Facultatii, profesorul Victoor Nimigean. Stanciu a spus ca el, in calitate de decan, i-a trasat in mod explicit lui Nimigean sarcina de a verifica originalitatea lucrarilor de diploma. “Decanul nu le poate face pe toate”, a spus Stanciu.

El a atras atentia si asupra posibilitatii ca lucrarile de diploma originale, folosite de absolventi la examenele din acei ani, sa fi fost inlocuite din biblioteca “de cineva rau intentionat, care doreste sa faca rau institutiei”.

L-am intrebat pe profesorul Stanciu de ce lucrarile din biblioteca nu sint insotite si de referatele intocmite de indrumatori, referate care ar fi o garantie ca lucrarile sint chiar cele folosite de student la examen, si nu unele schimbate in biblioteca intre timp. Raspunsul lui a fost ca este, probabil, o culpa a bibliotecarelor angajate de UMF.

Totusi, Stanciu si-a amintit de un caz de plagiat la lucrari de diploma, descoperit si sanctionat de facultate in mandatul sau. “Coordonatorul lucrarii a ramas fara dreptul de a mai indruma studenti, iar studentul plagiator a repetat anul universitar. Nu stiu ce documente aveti dumneavoastra, de aceea as dori sa le vad inainte de a ma pronunta”, a spus profesorul Stanciu.

Secretar stiintific al facultatii in acei ani a fost profesorul Victor Nimigean. Contactat de Centrul de Investigatii Media, acesta a declarat ca au mai fost, de-a lungul ultimilor ani, diferite acuzatii de nereguli in cazul lucrarilor de diploma, insa nicio ancheta nu a fost in masura sa confirme suspiciunile. “Nu stiu despre ce lucrari vorbiti, nu stiu ce documente aveti. Va rog sa-mi permiteti sa imi exprim un punct de vedere doar dupa ce le voi vedea si consulta”, a spus Nimigean. Acesta a tinut totusi sa-i raspunda lui Stanciu si sa precizeze ca, din punctul sau de vedere, intre atributiile secretarului stiintific al unei facultati nu se regaseste si verificarea autenticitatii lucrarilor de diploma.

Distribuie!

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Email
 • RSS

Comments

 1. Astfel de evenimente sunt la multe universitati din Romania.Va pot sesiza din surse sigure ca un astfel de fenomen are loc si la Constanta, mai exact la Univ. Ovidius. Rectorul universitatii are printre cele cateva functii si functia de membru in comisia ARACIS si anul trecut si-a evaluat singur universitatea cu “grad de incredere ridicat”.In calitate de student am observat multe nereguli, de la examene cumparate cu sute de euro , asistente universitare angajate pe mii de euro,burse de studiu si burse sociale acordate studentilor peste 26 de ani si cu un loc de munca,desi regulamentul burselor spune altceva.Ce e mai rau e ca toti studentii stiu lucrurile astea…se intampla atat de “pe fata” incat te uimeste nepasarea.Pot garanta ca in cazul lucrarilor de diploma este aceeasi poveste.Toate au un PRET !!!

  • Eu sesizez fără a avea nici o sursă că asta se întâmplă la toate facultățile din reședințele de județ de pe coclauri! Unde mai pui lucrările cumpărate și eu am mai făcut vreo două pe al absolvenții de facultăți! Acum regret… Acești neterminați incurabili au ajuns politicieni și dau lecții oricui vor să-i asculte în domeniile în care sunt absolvenți fără a cunoaște mare lucru despre acestea!

   Îmi aduc aminte de întâmplare reală… Unu către altu’: la ce avem examen mâine? la ăla care ne-a vândut cartea gri! Și astăzi sunt vajnici absolvenți de științe economice ai Universitații … cunoscute și mult apreciate de ARACIS și mai ales, ARACIP cu care are, de altfel, nu puține parteneriate.

 2. Buna seara ! As dori ca in aceasta defaimare a imaginii medicilor stomatologi din Romania pe care o promovati, sa SPECIFICATI si faptul ca la aceasta Facultate de Medicina Dentara pentru a obtine diploma de medic stomatolog pe langa prezentarea acelor “foi” din lucrarea de diploma se mai sustine si un examen practic si de asemenea un examen teoretic din toate materiile de specialitate studiate pe parcursul celor 6 ani de facultate. Intentia mea nu este aceea de a apara cadrele didactice ale facultatii, ci de a apara imaginea colegilor mei stomatologi.

  • Un plagiat ramâne un plagiat.E vorba despre “Lucrarea de Diploma” ,care reprezinta o chintesenta a pregatirii teoretice dobândite de-a lungul a sase ani.

   • Nu reprezintă nimic, stai liniștit/ă. Nici măcar chintesența chintesenței. Acei absolvenți, mare parte dintre ei, sunt practicieni, adică doctori care vindecă pacienți și nu cercetători în domeniul medicinei ca să mai aibă vreo relevanță lucrarea lor de diplomă. CEi 6 ani de studii reprezintă mult mai mult. Din punctul meu de vedere, aceste lucrări de diploma (licență) sunt niște frecții la picior de lemn. Dacă ar fic cineva să aibă timp și nervi să le purece pe toate din 1950 încoace și de la toate facultățile din România, oare câte plagiaturi ar ieși la iveală. Și pentru aia, nimeni nu poate pune sub semnul îndoielii valoarea incontestabilă a unor doctori, adică medici practicieni și nu cercetățori științifici în medicină. Pentru ăia, da, au valoare studiile acestea.

    • Serioja Miatlev says:

     “medici practicieni excelenti cretini incapabili sa scrie o lucrare de diploma normala!”
     Domnu CLNG, cei ca dumneata legitimeaza o tara de cretini, in care inteligenta si profesionalitatea nu mai au nicio cautare!
     Cum poti sa spui ca NU CONTEAZA ce scrie un medic in lucrarea lui de diploma, ca conteaza daca e un bun practician? Pai cum sa fii domnule un bun practician, daca NICI TEORIA nu o stii? Adica practica se invata undeva la taraba, in piata obor, la sectia de carne? Sau unde? Pai nu e teoria reflectarea si originea practicii?
     Eu stiu ce fac medicii din Romania, dar si ce fac cei din vestul europei, aia care, saracii, trebuie sa scrie pe bune lucrarile lor de diploma! Ei bine, afla ca “practicienii” romani sunt pe zi ce trece mai slabi, nivelul medicinei romanesti scade pe zi ce trece. Pai de unde naiba sa mai aiba nivel medicii romani, daca lumea nici macar nu considera necesar ca ei sa-si scrie singuri lucrarea de diploma? Poate ca nici maselele nu le gauresc singuri, poate ca si acolo vorbesc cu mecanicul auto din colt sa-i ajute, in timp ce pacientul e sub narcoza? 🙂 🙂 🙂

     • Nu legitimez cretinismul. Chiar mi-e sila de ei la fel de mult ca dumitale, dar vânarea asta de vânt după plagiate ar trebui să înceapă cu lucrările de prin 1950. Mai are sens, oare? Are, sigur că da, dar cine sa o facă? Și vă garantez că nu puține ar fi suprizele pe la mult simabilii profesori univ. doctori de astăzi.

      Știati cei de pe aici că o lucare de atestat pentru o anumită calificare (licee tehnologice) costă în jur de 100 de euro. Asta nu ar fi apropae nimic dacă banii nu s-ar achita direct inginerului prof. îndrumător care timp de 4 ani i-a predat respectivului elev.

      Asta e România si ne ocupă tot timpul. Lucrez în învătământ, da! Ce să fac. Probabil că sunt și eu un mediocru sau bunicel, nu știu. Cei buni și foarte buni au părăsit sistemul de ceva vreme. Au rămas, cum am spus, buniceii, mediocrii și aproape pensionarii. Dar și în cazul aproape-pensionarilor, un mic amendament: vechimea nu înseamnă întotdeauna și competență!

     • dr. tanase says:

      Si daca multi colegi de-ai mei au avut lucrari la disciplina Igiena( alimente) , fiind dentisti, inseamna ca nu sunt buni stomatologi? Lucrarea de diploma se poate face la ORICE materie, nu numai despecialitate. Dupa parerea dvs daca tema nu e legata de dinti sau cavitate bucala, nu conteaza,nu? Daca am o lucrare excelenta la Biofizica de exemplu, cum sunt? Medic bun sau prost?

  • este lesne sa mentionam ca si acele examene teoretice si practice pot fi cumparate…haideti sa fim realisti…studentii cu bani, in special cei de alte nationalitati, parcurg un drum extrem de facil spre absolvirea cu succes a facultatilor din Romania…sunt o gramada de proaspat absolventi care nu stiu sa vb nici 20% lb romana si totusi termina o facultate de profil din Romania…Intr-adevar exista si foarte multi studenti seriosi si care se preocupa de viitorul lor, si care pot sta linistiti ca orice ar pati acesti domni profesori ei nu-si vor pierde cunostiintele acumulate…asa ca, poate e vremea sa se termine cu aceste tratamente preferentiale ptr unii studenti, si ptr ca raul se taie de la radacina, ar fi bine sa se inceapa cu inlaturarea din sistem a acestor domni onorabili…

   • Corect.
    Numai că pe la noi pe tot ce pune mâna sistemul ăsta mânjit… rămâne! Cu cine înlocuim răul tăiat de la rădăcină? NUmai de nu aducem din exterior niște oameni, fiindcă urmașii și ucenicii ăstora sunt cei care urmează nu-i așa? Chestia asta s-a cam împuțit cam de multișor, de pe la “marea revoluție proletara” a lui Petru Groza, daca nu mă înșel. Greu se va mai schimba ceva.

  • este lesne sa mentionam ca si acele examene teoretice si practice pot fi cumparate…haideti sa fim realisti…studentii cu bani, in special cei de alte nationalitati, parcurg un drum extrem de facil spre absolvirea cu succes a facultatilor din Romania…sunt o gramada de proaspat absolventi care nu stiu sa vb nici 20% lb romana si totusi termina o facultate de profil din Romania…Intr-adevar exista si foarte multi studenti seriosi si care se preocupa de viitorul lor, si care pot sta linistiti ca orice ar pati acesti domni profesori ei nu-si vor pierde cunostiintele acumulate…asa ca, poate e vremea sa se termine cu aceste tratamente preferentiale ptr unii studenti, si ptr ca raul se taie de la radacina, ar fi bine sa se inceapa cu inlaturarea din sistem a acestor domni onorabili…

 3. Din pacate, ceea ce ati descoperit ( in sfarsit ) este perfect adevarat si este chiar o afecere foarte profitabila pentru domnii profesori…se primesc bani frumosi in schimbul acestor lucrari de diploma, si bineinteles sunt notate si cu calificative foarte mari, spre deosebire de cazul studentilor care intr-adevar muncesc la lucrarile lor de diploma si care la prezentare se confrunta cu mult mai multe intrebari si strictete din partea comisiilor de evaluare…pacat, pacat, pacat! si rusine domnilor profesori care au uitat de orice bun simt si spirit pedagogic si privesc totul ca o afacere unde doar cei cu bani de oferit in schimbul proprietatii intelectuale pot prospera…in schimb studenul care se preocupa, invata si isi alcatuieste singur lucrarea de diploma primeste numai bariere ..viva Romania!

 4. Pentru calitatea înv superior răspunde ARACIS- ul. Este instituția care acrediteaza si autorizeaza instituțiile de înv. sup. Tot ARACIS evalueaza periodic universitatile. De ce sunt plătiți acești evaluatori? Este cunoscut scandalul de la Spiru Haret din 2009 si cum D- na Andronescu a îngropat totul. Afacerile sunt uriașe.

 5. Propun ca în fiecare seară să postați pozele tuturor celor care au plagiat, în frunte cu ponta. Fotografiile sa fie în format tip tablou pt. a intra cu ușurință în mentalul celor care vă urmăresc..Cu respect, pt. ceea ce faceți, în speranța că valorile și democrația vor fi respectate în România.

 6. Sant de acord cu Silviu.

  • Dar nu știu ce te-ar interesa pe tine plagiatul. Fă bine și nu comite greșeli elementare de limba română. Auzi dom’le, cine pe cine judecă? Agramatul pe lingvist? “Sant”?

   Riscul democrației: oameni care nu au nici o abilitate într-un anumit domeniu emit păreri fără să le-o ceară nimeni.
   Sa fiu înțeles mai bine: într-o democrație, exista riscul ca cel mai bun fotbalist să fie votat de ingineri, cel mai bun filosof să fie votat de zidari, cel mai bun lingvist de agramați și semianalfabeți etc.

   Dar ce-ar fi dacă fiecare și-ar vedea de treaba lui? Ar fi prea mult pentru plebe, nu-i așa? Cum să nu vorbească bețivul de abstinent cu superioritate? Nu ar mai fi democrație și i-ai încălca drepturile civile când l-ai trimite la culcare!

 7. Din cate imi aduc aminte acest profesor este celebru si prin altceva – a publicat chiar el o carte/lucrare – nu imi mai aduc aminte exact depsre ce – si i-a invitat la lansare si pe cei din cartea carora copiase inclusiv pozele. Omul e plecat grav cu sorcova si e decan de cativa ani la stoma si apropiat PSD….

 8. decayed tooth says:

  Societatea noastra este bolnava. Valorile s-au inversat. Morala nu mai exista in niciun domeniu. Gigi e in comisia juridica a senatului. Tiganii canta manele in parlament. Persoane cu dosar in justitie conduc tara. Securisti notorii sunt in parlament. Repetentii conduc parlamentul si vor sa fie presedinti. Un plutonier care pazeste izmenele in armata castiga cat un inginer si un profesor la un loc. Pensiile armatei sunt imense si sunt scoase din bugetul armatei pentru a justifica noi mariri. Nu mai vb. de magistrati si alte categorii sociale favorizate cu pensii de sute de milioane. Medicii au salarii mici, dar toti cei mai rasariti au vila. Cum de reusesc? Iata un exemplu! Dar sunt si multi altii! care fac la fel!

 9. Acel Nimigean din emisiune nu e cumva spagarul care-i tine pe arabi in sah pana scot banu ca sa treaca anu?

 10. … fara a lua apararea nejustificat, celor de la IMFB, consider, fiind vorba de lucrari de licenta,…, si mai ales cum ca doar cativa, pot face parte din comisiile respective, fiind si indrumatori,…, temele in genere se mai pot si repeta… de ce?… este vorba de nivel licenta,. Problema este alta, daca notarea a fost facuta cu nota maxima, iar lucrarea nu este originala, cu elemente de noutate si aplicabilitate.
  …Ce doriti sa vina studentul cu cercetari in domeniul bionicii, biofizicii si a altor stiinte de granita?!… Daca bibliografia este postata corect conform cerintelor, nu se poate vorbi de lucrari identice, poate doar asemanatoare; In plus, absoventul declara pe propia raspundere cf. art.292. din Codul Penal, suporta rigorile legii privind falsul in declaratii. ps. nu toti trebuie sa obtina nota maxima la licenta! Deci lucrari asemanatoare referitor la o tema comunca pot genera suspiciuni de plagiat.

 11. … in plus pt a nu se creea o isterie generala…
  … precizez ca este vorba de nivel licenta si nu numai; daca lucrarea nu a fost prezentata la o alta institutie de invatamant superior, in plus daca sursele sunt precizate correct cu respectarea regulilor de evitare a plagiatului, adica in ghilimele, si reformulare cu cuvinte proprii a traducerilorsi referinte precise cu trimitere la textul original, nu se poate vorbi de plagiat. Inca odata lucrari asemanatoare da, si va pot exemple destule din domeniul stiintelor exacte si stiintelor ingineresti. Notarea insa trebuie facuta referitor la elementele de noutate din lucrare, si mai ales daca exista si alicabilitate. In plus nu toti trebuie sa obtina nota maxima. Problema este cu titlurile academic obtinute de unii in ultimii ani, si aici legislatia este permisiva dar, mai ales ministerul nu tine cont de precizarile comisiilor de etica din universitatile care constata lucrari plagiate. In plus multe universitati si-au pus la punct de ceva timp softuri antiplagiat, un lucru foarte bun, mai ales pt cei care conduc si granturi de cercetare, pt a nu repeta teme deja cercetate la nivel international. Cu consideratie

 12. stomatolog says:

  Aceasta a fost o practica destul de curenta in facultatea noastra. Mi-amintesc ca la prietena mea in comisie erau inscrise 2 lucrari de diploma cu titluri, continut, prezentare, etc identice, facute jde mii de ani in urma, despre care studentii ce le sustineau n-aveau nici cel mai mic habar. Lucrarile erau coordonate de acel decan dinaintea dr Stanciu. 😀

  • dr. tanase says:

   La noi repetau anul doar loazele…daca inveti nu te pica nimeni si in nici un caznu repeti anul…Crwde-ma ca mia ta de euro nu te salva. Creierul era necesar.

 13. Cristina Umf says:

  Inainte sa faca publice lucrarile de diploma plagiate ar tb sa aduca vorba si de mita pe care o cer diversi profesori de la Medicina Karol Davila,PROFESORI DE DUZINA!Mi e scarba,am avut atata respect pentru aceasta facultate…Cum este posibil sa faci o lucrare aproape perfecta,sa inveti saptamani la rand si sa ti se ceara 1000 EURO ca sa treci?Partea cea mai nasoala si idioata sa ramai cu restanta pt ca nu platesti si sa fi obligat sa repeti anul.Ce facultate mai e asta???Bai frate m am inscris sa invat nu sa umflu buzunarele unor ratati!Nu am avut la cine sa apelez,nu a vrut sa ma ajute nimeni.N am platit 1000 de euro si am picat anul pt o singura restanta.MAFIE IN UMF?DE LA RECTORAT PANA LA PROFESORI.

 14. dr. tanase says:

  Sunt absolventa a Fac. de Stomatologie din 2002. Plagiatul e incorect, asa e. Dar eu am ales o tema la Boli Infectioase, materie din facultate, cazuri cars nu aveau insa legatura cu stomatologia. Am avut colegi cu lucrari la Igiena de ex. Asta ne face si pe noi medici necalificati? Cei 6 ani de studii devin nuli? Nu aprob copiatul sau cumparatul de diplome( eu am lucrat 1 an la lucrarea mea) , dar sa nu se uite ca pana la urma invatam 6 ani, examenul final are 2 probe scrise, 1 proba oral sisustinerea lucrarii de diploma( cea mai simpla). Priceperea nu vine din cum facem lucrarea de diploma, ci din practica la scaun. Iar dl dr Bucur este un medic de exceptie. Daca l-a insotit cineva in sala de operatii stie despee ce vorbesc.

 15. Cristina Umf says:

  dr.tanase cred ca ar tb sa ti masori cuvintele.in primul rand nu lipsa creierului te aduce intr o astfel de situatie.Si daca nuai Habar ce mita se da la MEDICINA NU MAI COMENTA AIUREA!!!!Din cate observ ai fost la farmacie deci nu confunda cazurile te rog.Am fost pusa intro astfel de situatie atat eu cat si colegii mei.loaze…hai sa nu ne jignim daca nu ne cunoastem.Demonstreaza ca ai terminat o facultate si ca ai educatie!

 16. de fapt tot scandalul asta e pornit de la raca dintre profesori si mancatoriile dintre ei si se reflecta asupra studentilor saracii
  hai sa fim seriosi ca lucrarea de diploma nu reflecta cu nimic cunostintele acumulate in cei 6 anii…si e penibil cum la noi cer domnii profesori sa prezinti in lucrarea de diploma ”CAZURI CLINICE”…
  de unde mama naibii tu ca student in ultimu an sa ai cazuri clinice??ce ai lucrat vreodata? e logic ca toate lucrarile de diploma sunt ajutate de profi si copiate din documentatii
  de ce au pagini la fel?? oare de ce? materia nu e aceeasi? glanda parodita nu e aceasi ? molarul de minte nu e acelasi?
  de ce aceleasi concluzii? pentru ca sunt studiate de nu stiu cati ani subiectlele respective si nu sunt concluziile noastre oricum..nici a lui bucur nici nimigean ..!!ci a altora care au facut stomatologia de zeci de ani
  cum sa le faci sa fie diferite? sa ne apucam noi acum sa inventam o noua terapie imediat a incizie si tulburarilor molarului de minte sau ce?
  ar trebui sa gasiti alte motive de scoatere in evidenta a trasaturilor negative a le lui bucur si nimigean …nu lucruri care sa afecteze studentii care nu au nici o vina
  a da…sa i filmati cu camera ascunsa cum iau spagi pt exemene, cum isi bat joc de studenti, cum se culca studente cu ei, cum fumeaza in spital in mijlocul amfiteatrului, cum lasa repetenti oameni care chiar invata ca asa li se pune lor pata sau nu si au primit dreptul etc etc…nu ca sunt copiate lucrarile de diploma fapt total irelevant

 17. Luna aceasta (noiembrie 2013) , o echipa de specialisti in IT a lansat primul soft de analiza de text si detectare a plagiatului 100% romanesc, adaptat special pentru scanarea eficienta a textelor scrise in limba romana – http://www.DetectarePlagiat.ro.
  Programul anti-plagiat combina scanarea extinsa a termenilor din dictionarul explicativ al limbii romane, o serie de algoritmi bazati pe elemente de inteligenta artificiala, analiza lingvistica asistata computerizat, dezambiguizare semantica automata, si multe altele, intr-o serie de scripturi si modele de analiza ce permit scanarea antiplagiat a textelor scrise in limba romana.

 18. NENOROCITUL ASTA DE TURCESCU,VA ARUNCA MOMIALA SI MAIDEPARTE VA DESCURCATI VOI,SI SCRIETI PANA AMETITI,TOCMAI ASTA ESTE SCOPUL LUI.

 19. Si la medicina generala tot in cadrul UMF Carol davila se practica asa ceva. La catedra de medicina legala majoritatea lucrarilor asa sunt facute

Trackbacks

 1. […] la Facultatea de Stomatologie hubbub Bucuresti. Indrumator al studentilor a fost actualul decan. Centrul de Investigatii Media a descoperit mai multe cazuri clare de plagiat in mediul universitar. Este vorba de zeci de lucrari […]

 2. […] de la Centrul de Investigații Media au analizat lucrările de licență și au concluzionat că cel puțin 90 de pagini se regăsesc […]

 3. […] de Investigatii Media v-a prezentat, ieri, o ancheta din care ati aflat ca mai mult de zece lucrari de diploma facute in ultimii ani de absolventi de […]

 4. […] Centrul de Investigatii Media a scris luni, 25 februarie, ca a “descoperit mai multe cazuri clare de plagiat in mediul universitar. Este vorba de zeci de lucrari de diploma ale absolventilor Facultatii de Medicina Dentara din cadrul Universitatii ‘Carol Davila’ din Bucuresti. Mai grav este ca lucrarile cu pricina apartin unor studenti care l-au avut ca profesor coordonator pe actualul decan al facultatii, profesorul Alexandru Bucur”. […]

 5. […] de licenta plagiate de caring este acuzat, potrivit B1 TV, caring a prezentat pe larg cazul. Centrul de Investigatii Media a scris luni, 25 februarie, ca a “descoperit mai multe cazuri clare de plagiat in mediul […]

 6. […] Ultimul caz de plagiat a lovit Facultatea de Medicina. Dar acest lucru numai pentru că așa a fost să fie. Sunt aproape sigur că oriunde am încerca să investigăm am găsi lucruri la fel de putrede. Cred că e nevoie, mai mult ca oricând, de fermitate morală, de reguli, de disciplină. Nu e nevoie să scoatem pieptul în față, să ne dăm originali, pentru că suntem jalnici. Bibliotecile pot ajuta, cel puțin în privința plagiatului, de exemplu digitalizând toate lucrările academice și punându-le la dispoziția tuturor, deși ar trebui ca toate lucrările de licență, master și doctorat să fie predate și în format digital. Cunoașteți dacă există biblioteci universitare care au luat vreo inițiativă antiplagiat? Asta ar însemna patriotism și adecvare la realitate: când apare o problemă să acționăm cu forță și cu determinare, cu ingeniozitate eficientă pentru rezolvarea ei. Eu sunt sigur ca niciun bibliotecar care merită acest nume nu subestimează gravitatea fenomenului plagiatului în școală și în cercetare. […]

 7. […] intreg articolul pe Centrul de Investigatii Media « Ofertă lucrări de diplomă studenți şi masteranzi – Austria You can leave a […]

 8. […] Centrul de Investigatii Media a descoperit zeci de lucrări de diploma ale absolvenților Facultății de Medicina Dentara din cadrul Universității “Carol Davila” din București. Lucrările cu pricina aparțin unor studenți care l-au avut ca profesor coordonator pe actualul decan al facultății, profesorul Alexandru Bucur. Profesorul este și vicepreședinte la Comisia de Medicină Dentară din Colegiul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. […]

Speak Your Mind

*