Mortii nimanui

Scris de  Mai 28, 2014

Sase persoane cu dizabilitati mintale aflate in ingrijirea autoritatilor locale din Sectorul 4 din Capitala au murit, intr-un interval de un an si jumatate, intr-un centru care, in tot acest timp, a functionat ilegal in orasul prahovean Breaza. Patru dintre cei morti erau tineri de 21-24 de ani.

Desi firma care opereaza acest centru nu avea acreditare pentru a desfasura astfel de activitati, ea a primit, in 2012, fara licitatie, un contract de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Sectorul 4 al Capitalei. Institutia, subordonata Consiliului Local al Sectorului 4, plateste lunar firmei, din 1 octombrie 2012, cel putin 2.000 de lei pentru fiecare dintre cei 30 de beneficiari institutionalizati la "Casa Sfantul Toma" din Breaza. Dintr-un calcul aproximativ, firma a incasat din bani publici 250.000 de euro.

Desi, conform unui document al Agentiei Nationale de Plati si Inspectie Sociala, toate cele sase persoane au murit in centrul care functiona fara autorizatie, doar pentru una certificatul de deces a fost emis de Primaria din Breaza. Pe toate celelalte scrie ca decesele au avut loc la Bucuresti, in Sectorul 4, desi doi dintre acesti beneficiari aveau acte de rezidenta in Breaza.

Potrivit sefului inspectiei sociale pe tara, Adrian Toader, certificatele constatoare ale deceselor ar fi trebuit emise la locul decesului, si anume la Breaza, in prezenta unui medic si a politiei. De aceeasi parere este si secretarul de stat Codrin Scutaru din Ministerul Muncii, care spune ca decesele trebuiau anuntate autoritatilor judiciare. Patronul insa nu a anuntat autoritatile pentru niciun deces, lasand totul in responsabilitatea in seama unei firme de pompe funebre care s-a ocupat de morti, fara ca el sa stie vreun detaliu.

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a vizitat centrul ilegal de la Breaza in 11 aprilie 2014, ca urmare a unei misiuni de monitorizare facute de Centrul de Resurse Juridice care identificase mai multe nereguli. In luna anterioara, in acel loc murisera doua persoane. Cu toate astea, Piedone a aruncat la gunoi o tigaie de carnati si a criticat lipsa datei de pe un borcan cu probe de mancare, precum si capacul ruginit al recipientului.

"Nu sint abateri grave, dar sint abateri care pot deveni grave", a atentionat, autoritar, edilul de sector, inainte de a pleca. Si atunci, si acum, centrul de la Breaza, situat pe strada Ocinei la numarul 153, functioneaza fara autorizatie.

(Investigatie realizata in colaborare cu Centrul de Resurse Juridice.)

La 1 octombrie 2012, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului din Sectorul 4, institutie aflata in subordinea consiliului local de sector, incheie cu SC Casa de Odihna Sfantul Toma SRL, din Mogosoaia, o conventie de colaborare.

Conventia, obtinuta de la institutia de stat in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, are ca obiect "prestarea de servicii conform obiectului de activitate al SC Casa de Odihna Sfantul Toma SRL acordate atat persoanelor tinere institutionalizate in cadrul DGASPC Sector 4 care au implinit varsta de 18 ani si nu mai pot beneficia de masura de protectie speciala in vederea prevenirii excluziunii sociale a acestora, precum si a persoanelor domiciliate pe raza Sectorului 4 care sufera de afectiuni neuropsihice, proveniti din familii in care nu pot beneficia de minimum de ingrijiri dar si persoane adulte aflate in dificultate incadrate in grad de handicap".

DGASPC Sector 4 se obliga sa plateasca pentru fiecare beneficiar institutionalizat la Breaza suma de 2.000 de lei pe luna, cost ce poate fi ajustat in anumite conditii.

Desi la articolul 13, referitor la reziliere, se vorbeste despre "retragerea sau anularea autorizatiei de functionare" si chiar despre "suspendarea sau retragerea acreditarii", firma nu avea la acel moment o acreditare ca furnizor de servicii sociale, asadar, conform directorului general al Agentiei de Plati si Inspectie Sociala, Adrian Toader, centrul functiona ilegal.

"Despre ce ne-ati sesizat dumneavoastra, si anume Casa de odihna Sfantul Toma de la Breaza, societate comerciala, SRL: nu functioneaza legal, noi am verificat in urma sesizarii dumneavoastra (...) si am constatat, pe langa multe nereguli, ca in primul rand functiona nelegal, neavand acreditare", a declarat, intr-un interviu audio pentru Centrul de Investigatii Media, directorul ANPIS.

Adrian Toader:

Legea de la acel moment prevedea o singura varianta pentru ca o societate comerciala sa poata fi acreditata ca furnizor de servicii sociale. La articolul 11, ordonanta 63/2003, actul normativ in vigoare in materia serviciilor sociale la momentul octombrie 2012, prevede ca firmele pot furniza servicii sociale "numai prin intermediul fundatiilor proprii infiintate in acest scop", situatie in care firma ilfoveana nu se afla. Aceeasi ordonanta prevede si obligativitatea acreditarii.

Conventia incheiata cu centrul neautorizat este semnata de primii trei oameni din ierarhia DGASPC Sector 4 - directorul general Mircea Horatiu Nicolaidis, directorul general adjunct Luminita Negoita si directorul diretiei de asistenta sociala, Marius Adrian Pascu - si este vizat de un responsabil cu controlul financiar preventiv (Ancuta Mirela Constandache) si de un consilier juridic (Ortansa Marilena Georgescu).

In anexa care descrie serviciile pe care firma urmeaza sa le presteze catre beneficiari sint prezentate in detaliu conditiile de cazare, masa si ingrijire, precum si serviciile medicale, desi firma nu era autorizata sa presteze astfel de servicii.

Firma Casa de Odihna Sfantul Toma SRL este, in prezent, detinuta, conform datelor de la ONRC, de doua persoane: Cezar Alexandru Dumitrescu si Anca Coanda. Ea a fost infiintata insa de un anume Valentin Iliescu, asociat initial cu o firma detinuta de Cezar Dumitrescu.

mof infiintare sc casa sfantul toma srl

Intre Dumitrescu si Iliescu a avut loc, la un moment dat, un conflict care s-a solutionat in justitie, iar Valentin Iliescu a iesit din actionariatul firmei.

Premonitie?

Reprezentantii firmei Casa de Odihna Sfantul Toma SRL stiau insa ca vor primi acest contract cu cel putin o saptamana inainte de a-l semna. Conform unei note a ANPIS, document comunicat in baza aceleiasi legi privind accesul la informatiile de interes public, inspectorii noteaza ca, in 24 septembrie 2012, firma incheie un contract cu o alta companie privata, Endemedica SRL din Popesti-Leordeni, care are ca obiect furnizarea de servicii medicale de psihiatrie la centrul de la Breaza, din strada Ocinei 153, la pretul de 400 de lei lunar, la care se adauga "servicii prestate suplimentar" care se platesc separat.

Tariful de 400 de lei lunar pentru asistenta medicala acordata tuturor beneficiarilor din centrul neautorizat de la Breaza este stabilit prin anexa 1 a contractului nr. 54/24.09.2012.

endemedica anexa 1

Mai mult, actionarii SC Casa de Odihna Sfantul Toma SRL stiau si ca in ziua de 1 octombrie 2012 DGASPC Sector 4 le va umple centrul neautorizat de la Breaza cu beneficiari provenind de la un alt centru-problema, cel de la Aldeni, din Buzau. Astfel, prin anexa 2 a aceluiasi contract din 24 septembrie, cele doua firme stabilesc ca doi specialisti ai Endemedica vor insoti "un grup de 30 de persoane ce vor fi preluati din comuna Aldeni, judetul Buzau, si vor fi transportati la punctul de lucru din Breaza, strada Ocinei 153", in schimbul unui pret total de 200 de lei.

endemedica anexa 2

Desi nedatata, anexa 2 nu poate fi facuta mai tarziu de data contractului, respectiv 24 septembrie 2012, din moment ce punctul doi al intelegerii prevede ca "in perioada 24-28 septembrie 2012, beneficiarul va pune la dispozitia prestatorului o lista cuprinzand persoanele, afectiunile si medicatia administrata acestora".

Banii

Asadar, din documentele prezentate, precum si din altele consultate in documentarea acestei investigatii reiese ca SC Casa de Odihna Sfantul Toma SRL a primit de la DGASPC Sector 4 suma de 60.000 de lei lunar, din 1 octombrie 2012 si pana in mai 2014. Asta inseamna, la un calul aproximativ, 160.000 de euro pe an si o suma totala de aproximativ 250.000 de euro.

Cei sase morti

Conform conventiei cu DGASPC Sector 4, la 1 octombrie 2012 30 de persoane cu dizabilitati mintale sint mutate la casa din Breaza de la centrul din Aldeni, devenit cunoscut pentru ororile de-acolo in urma a doua rapoarte date publicitatii de Centrul de Resurse Juridice (aici si aici). Institutia de stat a comunicat, in urma unei cereri in baza aceleiasi legi privind accesul la informatiile de interes public, o lista a persoanelor aduse de la Aldeni la Breaza.

lista pacienti sf toma

Conform listei, sase dintre beneficiarii institutionalizati aici au murit in perioada 1 octombrie 2012 - 1 aprilie 2014. Invocand legea privind protectia datelor cu caracter personal, autoritatea de stat nu a dezvaluit numele pacientilor, nici macar pe cele ale decedatilor, ci doar initialele acestora.

Invocand aceeasi lege, DGASPC Sector 4 a refuzat sa comunice copii ale certificatelor de deces emise pentru cei sase beneficiari aflati in ingrijirea institutiei si care au murit in centrul ilegal de la Breaza, furnizand in schimb un document anonimizat ce cuprindea afectiunile de care sufereau cele sase persoane, precum si cauzele care au dus la decesul fiecareia.

Conform unor date si documente obtinute neoficial, patru dintre cele sase persoane decedate aveau varste cuprinse intre 21 si 24 de ani: Corina Alina Ruhn (21 de ani), Nicusor Ionut Vasile (22 de ani), Nicoleta Ioana Croitoru (22 de ani) si Raluca Gabriela Nicolae (24 de ani).

Ceilalti doi decedati, Raica Sabin si Dragnea Adrian Oprisan, aveau 39 si, respectiv, 54 de ani.

In baza acestor date, Centrul de Investigatii Media si Centrul de Resurse Juridice au sesizat Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala, care a demarat un control in urma caruia inspectorii institutiei au reusit cu greu sa obtina de la administratorii firmei certificatele de deces ale celor sase beneficiari morti in centrul neautorizat de la Breaza.

Mai mult, intr-o prima faza, reprezentantii centrului ilegal au sustinut in fata inspectorilor ANPIS ca acolo nu a murit nimeni niciodata.

Institutia a furnizat o informare privind rezultatele preliminare ale controlului, o nota intermediara care nu a primit numar de inregistrare, nefiind un document definitiv.

Din nota intermediara de control a inspectorilor ANPIS reiese ca desi decesele s-au produs in incinta centrului neautorizat de la Breaza, doar intr-unul dintre cazuri certificatul a fost emis de primaria din localitate, restul fiind eliberate de Sectorul 4.

Cele cinci certificate contin asadar mentiuni false: in toate cele cinci cazuri, la locul decesului nu apare localitatea Breaza, ci "Bucuresti, Sector 4". Situatie cu atat mai grava cu cat doi dintre beneficiari, Nicusor Ionut Vasile si Gabriela Raluca Nicolae, aveau inca din decembrie 2012 vize de rezidenta pe adresa centrului din Breaza.

In ciuda insistentelor inspectorilor ANPIS, reprezentantii firmei care opereaza centrul ilegal de la Breaza nu au putut furniza certificate constatatoare ale deceselor.

Directorul general al ANPIS Adrian Toader sustine ca certificatele constatoare ale deceselor "trebuia sa fie emise la locul decesului, adica la SC Casa de Odihna Sfantul Toma SRL din Breaza, in prezenta unui medic si a unui organ de politie.

Adrian Toader:

Patronul

Intrebat de ce acel centru pentru persoane cu dizabilitati de la Breaza a functionat fara autorizatie, patronul firmei, Cezar Dumitrescu, a declarat, intr-o convorbire telefonica lunga si inregistrata cu acordul sau, ca firma sa a functionat in baza obiectului de activitate, si anume "CAEN 8730: activităţi ale căminelor de bătrâni şi ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure".

Referitor la decese, patronul s-a aratat mult mai interesat de modul in care informatiile ne-au parvenit decat de lamurirea situatiei. In ciuda discutiei lungi, patronul Dumitrescu nu a putut furniza prea multe informatii, spunand ca, practic, a externalizat serviciile medicale catre Endemedica iar pe cele privindu-i pe morti catre o firma de pompe funebre, astfel ca nu cunoaste nimic despre traseul si locul in care se afla acum trupurile pacientilor sai care au murit in centrul ilegal de la Breaza dar sint inregistrati ca si cum ar fi murit la Bucuresti.

Dumitrescu a reprosat faptul ca, intr-o prima faza de documentare a acestei anchete, unul dintre jurnalistii Centrului de Investigatii Media a intrat in casa de la Breaza pretinzand ca este un potential client al serviciilor de-acolo, in beneficiul unei rude. Motivul pentru care acest tertip a fost necesar este experienta anterioara a expertilor Centrului de Resurse Juridice, care, desi sunt acreditati de Ministerul Muncii sa faca vizite de monitorizare in astfel de centre, au fost tinuti la poarta de paznicii casei, dupa cum reiese din raportul publicat in urma primului contact cu acest centru ilegal.

Cezar Dumitrescu nu a putut preciza in baza carui act cadavrele pacientilor au fost transportate de la Breaza la Bucuresti si nici cine a semnat certificatele constatatoare ale deceselor.

La aceasta intrebare a raspuns insa reprezentantul firmei Endemedica. Dupa discutia cu domnul Dumitrescu am fost sunati de patronul de la Endemedica, Theodor Lazar, care ne-a confirmat ca unele dintre certificatele constatoare ale deceselor au fost semnate de sotia sa, doamna doctor Nadia Lazar, medic de familie al pacientilor de la Breaza. Domnul Theodor Lazar nu a putut preciza cate dintre certificatele constatoare au fost semnate de sotia sa, insa a afirmat ca in niciunul dintre cazurile de deces nu au fost chemate autoritatile judiciare, pentru ca "nu a fost vorba de nicio moarte suspecta".

Theodor Lazar s-a simtit lezat de unele intrebari care i-au fost adresate, dar mai ales de faptul ca acel contract incheiat intre societatea sa si SC Casa de Odihna Sfantul Toma SRL din Breaza a ajuns in posesia jurnalistilor, motiv pentru care a amenintat cu chemarea in judecata.

Centrul de Investigatii Media nu a reusit sa contacteze reprezentantii firmei de pompe funebre contractate de SC Casa de Odihna Sfantul Toma SRL pentru a rezolva misterul deceselor de la Breaza si pentru a lamuri cum a fost posibil ca cinci certificate de deces sa contina mentiuni false privind locul in care au murit respectivele persoane.

Piedone

In 11 aprilie 2014, centrul neautorizat de la Breaza a fost vizitat de insusi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Desi in luna anterioara vizitei sale in acel loc murisera doua persoane, Sabin Raica si Adrian Oprisan Dragnea, si in ciuda faptului ca centrul nu era autorizat sa presteze servicii sociale, conform unei stiri difuzate de postul de televiziune Antena 3 Piedone nu a gasit nereguli mari.

(Copyright Antena 3)

"I-am luat de acolo, de la caminul cu probleme (de la Aldeni, n.r.), ii iau si de-aici daca nu reglementati situatia. Nu sint abateri grave, dar sint abateri care pot deveni foarte grave", le-a spus primarul reprezentantilor firmei, in timpul controlului.

Contactat de Centrul de Investigatii Media pentru un scurt interviu pe tema centrului ilegal de la Breaza, primarul Piedone a tinut sa precizeze din capul locului ca DGASPC Sector 4 nu este in subordinea sa, ci a Consiliului Local al Sectorului 4, si a promis o reactie doar dupa ce, in urma unei sesizari, va derula prin institutiile subordonate o ancheta proprie in legatura cu centrul de la Breaza.

Dupa sase decese, acreditarea

In data de 5 mai 2014, la aproape doua luni de la prima tentativa de vizitare a casei de la Breaza si la o luna de la primele demersuri oficiale ale Centrului de Resurse Juridice si Centrului de Investigatii Media pentru a clarifica situatia acelui camin cu autoritatile competente, patronii firmei SC Casa de Odihna Sfantul Toma SRL, care aveau si o asociatie constituita in 2012, obtin, pentru cea din urma, o acreditare pentru a presta servicii sociale.

Astfel, prin decizia nr 520 din 5 mai 2014, emisa de la Cabinetul ministrului Muncii, Rovana Plumb, Asociatia Sfantul Toma, ai carei membri fondatori sint Cezar Dumitrescu, Alexandra Dumitrescu si Anca Coanda, primeste acreditare ca furnizor de servicii sociale. Dosarul de acreditare a fost depus la Ministerul Muncii in 22 aprilie, un termen rezonabil pentru o simpla verificare a unor documente, conform declaratiei doamnei Carmen Manu, director al Directiei de Servicii Sociale si Incluziune Sociala din Ministerul Muncii.

acreditare sf toma

Documentul, desi pare semnat de ministrul Muncii, Rovana Plumb, a fost autentificat de secretarul de stat Codrin Scutaru (PC). Contactat de Centrul de Investigatii Media, Scutaru a admis ca el a fost cel care a semnat decizia de acreditare, insa a explicat ca documentul nu reprezinta decat intrarea in circuitul de acreditare, conform noii legi.

"Decizia pe care am semnat-o nu reprezinta nimic, ea nu este decat o decizie de principiu, de acreditare a furnizorului din punct de vedere al actelor sale. Pentru a putea sa si presteze acele servicii, legea ii cere furnizorului sa obtina alte autorizatii si acreditari, in functie de serviciile punctuale pe care vrea sa le desfasoare", a explicat Scutaru.

Despre cazul de la Breaza, Scutaru a declarat ca, daca informatiile noastre se confirma, este unul "extrem de grav".

"Daca intr-adevar acolo au murit oameni si decesele nu au fost anuntate autoritatilor judiciare, atunci problema este extrem de grava si se impune o ancheta", a spus Scutaru, precizand ca se va ocupa personal de aceasta situatie.

Centrul de Investigatii Media a luat legatura si cu ministrul Muncii, Rovana Plumb. Si ea, la randul ei, a promis o ancheta amanuntita in acest caz, precum si o campanie de control in toate centrele de asistenta sociala din tara.

Centrul de Investigatii Media si Centrul de Resurse Juridice vor sesiza autoritatile judiciare in legatura cu cele descoperite in timpul documentarii acestui subiect.

(Material realizat de Centrul de Investigatii Media, in colaborare cu Centrul de Resurse Juridice. Un raport detaliat in legatura cu situatia de la Breaza, publicat de expertii CRJ, poate fi citit aici.)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares