Containerul mobil ATI de la Babeș, avizat de DSP anterior conectării lui la oxigen

Scris de  Apr 20, 2021

Containerul mobil ATI de la spitalul Victor Babeș a cărui defecțiune la sistemul de alimentare cu oxigen a dus la moartea a trei pacienți internați cu Covid-19 a fost autorizat înainte de a se testa conexiunea la oxigen, care nici măcar nu era funcțională la momentul evaluării făcute de inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP).

Conform avizului de funcționare emis pentru containerul ATI de DSP București, document obținut de Centrul de Investigații Media (CIM), „obiectivul” a fost inspectat în data de 5 aprilie, chiar în ziua în care se lucra la sistemul de conectare a lui la instalația de oxigen a spitalului Babeș.

„La ora efectuării vizitei de expertiză ni s-a comunicat că urmează ca în cursul zilei să se facă racordările specifice pentru cuplarea la rețeaua de oxigen a spitalului”, scriu doctorițele Gabriela Baboi și Roxana Toader, cele care au realizat expertiza în baza căreia a fost emis avizul de funcționare cu caracter temporar numărul 96 din 9 aprilie 2021 al DSP București.

În același document, cele două angajate ale DSP București menționează și faptul că oxigenul pentru unitatea mobilă va fi asigurat „printr-o rețea separată de cea a secțiilor, care furnizează oxigenul de la nivelul stocatorului extern”.

„Spitalul (Victor Babeș, n.r.) deține două stocatoare de oxigen, unul de capacitatea de 7.000 de litri și altul de 10.000 de litri, interconectate”, au mai scris responsabilele DSP care au avizat funționarea containerului (TIR-ului, cum a fost prezentat în spațiul public) ATI de la Babeș.

În după-amiaza zilei de luni, 12 aprilie, trei dintre bolnavii Covid internați în secția mobilă ATI din curtea spitalului Victor Babeș au murit după ce aparatele de ventilație mecanică la care erau conectați s-au oprit din cauza supra-presiunii oxigenului. Ceilalți cinci pacienți aflați în secția mobilă au fost transferați în viață către alte unități sanitare. 

„Din primele informații transmise Centrului Operativ Pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile”, a comunicat, oficial, Ministerul Sănătății în seara tragediei.

Înainte de a fi mutat, din ordinul lui Raed Arafat, în curtea spitalului Victor Babeș, containerul a stat luni de zile nefolosit în curtea Spitalului Județean de Urgență Ploiești, din cauza unor defecțiuni repetate, scria G4Media, contrazicând declarația inițială a lui Arafat, care spusese, la câteva ore după tragedie, că TIR-ul a fost adus la spitalul bucureștean după ce a fost folosit în Argeș.

Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei a deschis o anchetă în legătură cu acest accident. În zilele ce au urmat evenimentului, polițiștii au audiat mai multe persoane implicate în operarea unității medicale mobile. 

Echipamentul a fost achiziționat de Fundația pentru SMURD, condusă de doctorul Raed Arafat, și gestionat, conform declarațiilor președintelui României, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), instituție publică aflată în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de același Raed Arafat.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares