Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha
Raportul-minune prin care o cladire de o mie de metri patrati din centrul Timisoarei a fost cat pe ce sa fie vanduta de primarie filialei locale PSD pe un pret ridicol Sursa foto: Tion.ro

Raportul-minune prin care o cladire de o mie de metri patrati din centrul Timisoarei a fost cat pe ce sa fie vanduta de primarie filialei locale PSD pe un pret ridicol

Scris de  Sep 26, 2013

Centrul de Investigatii Media a intrat in posesia raportului de evaluare facut la cererea Primariei Timisoara, in baza caruia institutia a vrut sa vanda filialei locale a PSD, o cladire de aproape o mie de metri patrati, situata in zona Iosefin, o zona centrala din Timisoara.

Subiectul a fost dezbatut la B1TV de Robert Turcescu in editia de marti, 24 septembrie 2013, a emisiunii Sub semnul intrebarii.

Conform documentului obtinut de Centrul de Investigatii Media, pretul de 441.176,71 de lei  (99.160 de euro), pentru cladirea cu o suprafata utila de 957,41 de metri patrati, a fost stabilit de firma AB Consulting SRL din Timisoara, raportul de evaluare fiind semnat si asumat de Anca Blajovan, evaluator autorizat.

Starea cladirii este, insa, greu de intuit pe baza acestui raport de evaluare. Expertul tine sa precizeze ca a mai facut o vizita la acest imobil, in noiembrie 2012, fara a declara si scopul acesteia. Acelasi expert mentioneaza faptul ca imobilul nu se afla deloc intr-o stare buna, cel mai alarmant detaliu fiind acela ca instalatiile electrice erau rupte din pereti pe alocuri - semn de vandalism.

La parter, exista placari cu rigips, insa, la subsol, e umezeala, mucegai si "miros specific". Cu toate astea, la parter, expertul gaseste pardoseli din parchet laminat, dar constata imediat ca nu exista plinta.

"Cladire veche de peste o suta de ani. Demisolul si parterul sint din caramida plina, Etajul si mansarda sunt din blocuri de BCA", scrie Anca Blajovan in raport. Expertul afirma, totodata, ca, in ciuda semnelor de adapost pentru oameni ai strazii, cladirea avea tamplarie PVC in culoarea stejarului si geamuri termopan. Toate aceste constatari sint facute in urma vizitei din anul 2012, vizita care nu este deloc clara cand anume s-a petrecut, din moment ce evaluatorul mentioneaza o data luna octombrie, apoi o zi din noiembrie, in doua locuri diferite in raport.

Constatarile in urma vizitei din 2013, cea dupa care, de fapt, a fost intocmit raportul, sunt extrem de sumare: "In septembrie 2013, cladirea este in amenajare, iar in vecinatate sunt spatii neinchiriate".

Inspectia din 2013 a fost facuta pe 16 septembrie. In aceeasi zi, expertul Blajovan intocmeste si dateaza raportul, care are 23 de pagini.

Pretul pentru metrul patrat util a fost, asadar, stabilit de expertul Anca Blajovan la 103,57 euro.

O simpla cautare online printre anunturile de imobile de vanzare in zona Iosefin din Timisoara arata ca pretul minim al unui metru patrat este de circa 600 de euro, in vreme ce pretul maxim cerut ajunge la 1.100 de euro, in cazul cladirilor noi.

Desi, conform site-urilor de imobiliare care publica anunturi cu proprietati in zona, dar si potrivit mai multor localnici, cladirea se afla la zece minute de mers pe jos de Piata Operei - zona zero a Timisoarei - in raportul Ancai Blajovan, zona Iosefin apare ca fiind "o zona de interes mai slaba decat alte zone" din oras. Evaluatorul Blajovan ajunge la aceasta concluzie si pentru ca “in respectiva zona, exista oferta, dar nu exista cerere”.

Expertul citat descrie, insa, in detaliu zona din punct de vedere istoric, neavand cum sa ignore faptul ca in acest cartier "s-a nascut si a crescut Ferenz Illy, inventatorul espresorului cu abur".

"Zona este extrem de slaba in ceea ce priveste inchirierile", conchide expertul in pagina 11 a documentului, dar se contrazice cateva pagini mai tarziu, atunci cand calculeaza chiria ce ar putea fi obtinuta de proprietar, adica autoritatea locala. "Chiria obtenabila" se cifreaza, conform Ancai Blajovan, la 5.421 de euro pe luna. Conform unui calcul simplu, valoarea stabilita de expert ca pret de vanzare ar putea fi amortizata intr-un an si sase luni.

Odata stabilita chiria, expertul Blajovan ajunge la concluzia ca valoarea de piata a cladirii evaluate este de 1.478.360 de lei. Cum a ajuns la pretul de doar 441.795 de lei? Raspunsul se regaseste la pagina 17 a documentului prezentat, unde Anca Blajovan apreciaza ca sunt necesare investitii de 1.036.565 de lei pentru ca imobilul sa poata fi folosit, suma pe care o scade din valoarea stabilita anterior.

In sedinta Consiliului Local Timis, de marti, 24 septembrie 2013, PSD nu a reusit sa cumpere cladirea la pretul recomandat de Blajovan, gratie opozitiei unui consilier PP-DD. Votul sau impotriva a facut ca hotararea prin care se stabilea tranzactia sa nu fie adoptata.

Potrivit presei localeprimarul Timisoarei, Nicolae Robu, a declarat ca nu exista nicio semnatura de-a sa pentru vanzarea acestei cladiri si ca va cere o contraexpertiza, pentru a stabili exact valoarea de piata a imobilului.

Contactat de Centrul de Investigatii Media, expertul Anca Blajovan a refuzat sa raspunda oricarei intrebari in legatura cu raportul, atentionandu-ne asupra unui paragraf din text in care se precizeaza ca intreg continutul lui este confidential.

"Eu nu dau explicati decat in fata clientului meu si in fata celor chemati, indrituiti sa verifice acest document. Sinteti cumva vreunul dintre cei doi?", a intrebat Blajovan, refuzand orice conversatie ulterioara.

Centrul de Investigatii Media

 • page01
 • page02
 • page03
 • page04
 • page05
 • page06
 • page07
 • page08
 • page09
 • page10
 • page11
 • page12
 • page13
 • page14
 • page15
 • page16
 • page17
 • page18
 • page19
 • page20
 • page21
 • page22
 • page23

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares