Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Institutul Geologic al Romaniei scrie Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul Rosia Montana: “Cianurarea integrala a minereului este din start exclusa ca solutie tehnica”

Scris de  Oct 01, 2013

Institutul Geologic al Romaniei (IGR), cel responsabil cu intocmirea hartilor geologice in Romania, afirma, intr-un punct de vedere transmis luni Comisiei parlamentare speciale pentru analizarea proiectului minier de la Rosia Montana, ca cianurarea integrala a minereului, solutia propusa de RMGC, este din start exclusa ca solutie tehnica. Principalul motiv economic este acela ca, prin aceasta metoda, s-ar pierde cantitati importante stibiu, germaniu, tantal, care sint considerate materii prime "critice" conform definitiei europene. Un alt argument, de data aceasta ecologic, este acela ca biodegradabilitatea slamului de cianurare este estimata la 120 de ani, in conditiile climei din zona, in timp ce slamurile de flotatie se distrug in doar sase luni.

In documentul obtinut de Centrul de Investigatii Media, IGR critica solutia de cianurare globala propusa de RMGC, fara preconcentrare prin flotatie sau "leaching (lesiere, n.r.) gravitational".

In opinia geologilor, iazul de decantare proiectat pentru a fi amplasat in bazinul Vaii Corna este urias, iar zona nu il poate asimila, pentru ca studiile pe care se bazeaza RMGC nu arata contextul geologic real.

"In opinia noastra, bazinul Vaii Corna nu permite stocarea unei asemenea cantitati de slam cianurat fara riscuri serioase de mediu", apreciaza specialistii IGR in documentul inregistrat luni la Parlament.

Acelasi bazin de decantare ar putea genera "imense probleme de control post-mining", din cauza permeabilitatii mari a versantului stang, dar si din cauza gradului intens de fisurare.

"Actualele probleme de mediu de la Rosia Montana, legate exclusiv de poluarea cu metale grele, nu se pot compara cu cele induse potential de o asemenea cantitate de pulberi cianurate", se arata in documentul obtinut de Centrul de Investigatii Media.

Argumentele prezentate de expertii IGR nu sint legate doar de potentialele probleme de mediu. Geologii constata ca metoda propusa de RMGC permite exclusiv obtinerea aurului si argintului, nu si valorificarea celorlalte multe metale pretioase, pe care compania pur si simplu le ignora.

"Concentratele de flotatie obtinute pe minereuri din Cariera Cetate in perioada de exploatare a acesteia, dar mai ales concentratul de sulfuri, erau notabil de bogate in Te, Ge, Sb, Se si As, care se pot recupera in contextul tehnologilor actuale cu randamente foarte bune. Conform calculelor noastre, bazate pe analizele comunicate de RMGC, au fost ignorate ca rezerve potentiale 161 de tone de Te, 49 de tone de Ge, 127 de tone de Se, 116 tone de Ta, 777 de tone de Tl, 1.220 de tone de Sb, 29.763 de tone de Zn si pana la 129 de milioane de tone de feldspat potasic", afirma specialistii IGR.

Toate aceste resurse, intre care stibiul, germaniul si tantalul sint "materii prime critice" iar telurul si zincul "materii prime foarte importante din punct de vedere economic" conform criteriilor Uniunii Europene, nu vor mai putea fi recuperate vreodata daca investitia RMGC va fi aprobata cu acest procedeu tehnic, atentioneaza geologii.

Acest fapt "ar priva tara noastra de avantajul de a fi primul producator potential de Sb, Te si Ge din Europa".

Absenta unei uzine de flotare si a alteia de oxidare a minereului refractar, procedee ce ar trebui sa preceada cianurarea, va duce la crearea a mai putine locuri de munca si chiar la o mai mica rata de recuperare a aurului si argintului, lucru pe care compania insasi il recunoaste, in raportul de evaluare a impactului asupra mediului.

In aceste conditii, din punct de vedere economic proiectul "pare neavantajos pentru statul roman", pentru faptul ca nu poate asigura valorificarea complexa a zacamantului mixt de la Rosia Montana.

Nu in ultimul rand, geologii apreciaza ca proiectul ar putea compromite relatiile Romaniei cu alte tari europene care aplica standarde de mediu mai ridicate pentru exploatarile aurifere si ajung, astfel, la costuri de productie mai mari. Cu alte cuvinte, un fel de concurenta neloiala, apreciaza geologii in raportul transmis Parlamentului.

Centrul de Investigatii Media l-a contactat pe directorul general al IGR, Stefan Marincea. Aflat deja la Sankt Petersburg, unde, asa cum reiese din document, participa la un congres, Marincea a clarificat anumite informatii din documentul transmis Parlamentului si a spus, asa cum a facut-o si intr-un interviu acordat RISE Project, ca solutia RMGC este una pentru lumea a treia, una cu o investitie minima, care aduce profit desi sacrifica resurse importante.

Institutul Geologic al Romaniei a transmis in trecut si Guvernului puncte de vedere similare, atunci cand proiectul minier urma calea legala de autorizare, cea prin procedura acordului de mediu.

Cu cateva ore inainte ca documentul IGR sa fie inregistrat la Parlament, seful SRI, George Maior declara, la finalul audierii sale in Comisia speciala pentru Rosia Montana, ca unul dintre lucrurile pe care SRI le considera necesare este stabilirea "valorii si structurii geologice exacte" a zacamantului.

  • igr1
  • igr2
  • igr3
  • igr4
  • igr5

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares