Revoluția l-a prins ofițer activ, angajat ca economist în ministerul apărării ceaușist. A continuat apoi ca ofițer în justiția militară până în 1993, când a trecut prima oară în rezervă, devenind om de afaceri.
În primii ani ai tranziției, căpitanul Gabriel Oprea s-a asociat cu mai mulți cetățeni străini în timp ce îl frecventa și pe influentul lider al minerilor, Miron Cozma. A fost doar începutul.
În timp, afacerile l-au propulsat pe Oprea în fruntea “mafiei personale a lui Adrian Năstase” după cum îl acuza chiar Traian Băsescu în 2004. Din business, s-a întors în armată, apoi din nou în rezervă și imediat în poltică. PSD l-a numit șef al Rezervelor Statului, prefect de București, ministru delegat în guvernul Năstase și l-a trimis în Parlament.
A fost deputat de două ori și, din momentul în care Băsescu l-a reevaluat, Gabriel Oprea a început să joace în liga mare a politicii: vicepremier, ministru de Interne și al Apărării. E peste tot, apare lângă cei mai importanți oameni ai momentului și face și desface guverne prin cel de-al treilea mare grup politic din Parlamentul României, pe care-l conduce cu mână de fier.
A ținut să aibă și o etichetă academică, astfel că, din postura sa de profesor coordonator de doctorate, i-a călăuzit spre titlul de doctor pe oameni-cheie din serviciile secrete și pe mai mulți politicieni care s-au perindat apoi în fruntea ministerelor de Interne și Apărare.
Și-a ocupat poziția în societate pe baza relației cu Ministerul Apărării Naționale (MApN). A adunat o avere uriașă, din care sute de mii de euro dispar și apar, fie sub forma unor donații, fie pur și simplu, fără nicio explicație.
„Toți oamenii generalului” este un proiect jurnalistic menit să scoată la lumină trecutul lui Gabriel Oprea și conexiunile acestuia în politică, servicii secrete, justiție, mediul academic și cel de business.
Episodul II. Tandemul Oprea-Onțanu: retrocedarea penală și hotelul secret
O parte din terenul pentru care Neculai Onțanu, primarul Sectorului 2 și lider al UNPR, a fost reținut de procurorii anticorupție aparține astăzi familiei generalului Gabriel Oprea. Actualul lider al UNPR, Neculai Onțanu, a fost reținut în 23 martie 2016 pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită într-un dosar legat de retrocedări.
Pe terenul de o mie de metri pătrați, aflat pe malul Lacului Colentina, peste drum de baza sportivă a fostului tenisman Dinu Pescariu, familia Oprea își construiește un hotel cu trei niveluri la subsol, parter și șase etaje.
Din documentele obținute de RISE Project și Centrul de Investigații Media, terenul ajuns la familia Oprea este o bucată dintr-un lot mai mare. În 2007, o suprafață de peste un hectar a fost retrocedată de primăria condusă de Niculai Onțanu unei persoane cu numele de Tudor Ioan Ionescu.
La doar o lună după retrocedare, acesta i-a dat avocatei Loredana Radu, și ea reținută odată cu Onțanu, o mie de metri pătrați din lot printr-un contract descris de procurorii DNA drept fictiv.
La rândul ei, Loredana Radu - avocata lui Victor Ponta și nepoata lui Gabriel Oprea - l-a vândut apoi soților Gabriel și Sanda Oprea. În fine, aceștia l-au donat fiicei lor, împreună cu hotelul aflat și astăzi în construcție.
Tiparul nu este unic. Mai multe achiziții imobiliare ale familiei Oprea au fost făcute prin interpunerea Loredanei Radu.
Hotelul în construcție aparținând familiei Oprea, văzut de pe Podul Floreasca. (FOTO: Sergiu Brega, RISE Project)
În 20 septembrie 2007, Ioan Tudor Ionescu obține un titlu de proprietate pentru o suprafață de teren de 11.774 de metri pătrați, evaluat atunci de Societatea Experților Tehnici SA la aproape șase milioane de euro. Dreptul de proprietate i-a fost dat în baza legii 18 din 1991 de Primăria Sectorului 2 condusă de Neculai Onțanu.
După nici două luni, în 13 noiembrie 2007, prin intermediul unor acte redactate la cabinetul de avocat al Loredanei Radu, suprafața de teren se împarte în trei loturi: unul de 10.274 de metri pătrați, altul de 500 și altul de o mie de metri pătrați.
Loredana Radu - paravanul lui Gabriel Oprea
Loredana Radu (FOTO: Octav Ganea, Mediafax FOTO)
În aceeași zi, lotul de o mie de metri pătrați îi este vândut Loredanei Radu contra sumei de 50.000 de euro. Conform documentelor consultate la Cadastrul Sectorului 2, Ionescu a primit suma de 5.000 de euro ca avans.
Vânzarea a fost perfectată la notarul Florina Dobre, care a calculat taxele și comisioanele pentru tranzacție la o valoare de zece ori mai mare, adică jumătate de milion de euro.
Este vorba chiar despre unul dintre contractele de vânzare pe care procurorii DNA le consideră fictive, după cum scriu chiar reprezentanții instituției în comunicatul care anunță reținerea lui Onțanu.
Mai departe, în 10 octombrie 2008, Loredana Radu obține de la Primăria Sectorului 2, condusă tot de Onțanu, un aviz de urbanism care-i permite acesteia să ridice, pe cei o mie de metri pătrați de pe malul lacului, un hotel cu zece etaje (trei la subsol, parter și șase niveluri superioare).
La două luni după ce primește avizul de urbanism, în 17 decembrie 2008, Loredana Radu îi vinde lui Gabriel Oprea terenul de o mie de metri pătrați. Din contractele de vânzare-cumpărare disponibile spre consultare la Oficiul de Cadastru al Sectorului 2 reiese că Loredana Radu a încasat de la soții Oprea de opt ori mai mult decât a investit, adică 400.000 de euro.
Deși nu mai era proprietarul terenului de cinci zile, în 22 decembrie 2008 Loredana Radu obține tot de la primăria lui Onțanu o autorizație de construcție pentru un hotel, pe care o modifică în 2010.
În arhiva de fotografii a Google Earth se regăsește o imagine cu panoul informativ al clădirii. Conform acestuia, beneficiarul construcției de pe malul lacului Colentina era și în 2010 tot Loredana Radu, deși îi vânduse terenul de sub ea lui Gabriel Oprea cu aproape doi ani mai devreme.
Construcția prinde contur, dar lipsește din declarațiile de avere depuse de generalul Gabriel Oprea în toate calitățile oficiale pe care le-a avut. El declară doar terenul de o mie de metri pătrați, beneficiarul oficial al construcției fiind avocata Loredana Radu.
Lucrurile se complică însă în 22 decembrie 2011, când Gabriel Oprea decide să-i doneze fiicei sale terenul. Odată cu terenul, Oprea donează și hotelul în construcție, pe care nu-l declară nicăieri.
Traseul terenului de o mie de metri pătrați, situat pe Str. Barbu Văcărescu nr. 241-273, sectorul 2 din București
Ginerele său, Alexandru Marius Tudor, este mai atent când își completează declarația de avere, pe care o depune în calitate de angajat al Autorității de Supraveghere Financiară. El scrie clar că soția sa, Ana Maria, fiica lui Gabriel Oprea, a primit de la părinți și terenul de o mie de metri pătrați, dar și hotelul „în curs de edificare”. Adică exact clădirea de care, conform panoului, beneficia Loredana Radu.
Astfel, terenul de o mie de metri pătrați care astăzi aparține familiei Oprea a fost retrocedat de Primăria lui Onțanu către un moștenitor, a fost în proprietatea Loredanei Radu, a ajuns la soții Oprea și, în final, la fiica acestora.
Jurnaliștii de la RISE Project și Centrul de Investigații Media au încercat să-l contacteze pe Gabriel Oprea pentru a obține de la el clarificări, dar acesta nu a răspuns până la momentul publicării acestui text.
Gabriel Oprea, vecin de parcelă cu firme offshore
Terenul de 11.774 de metri pătrați din strada Barbu Văcărescu 243-271 retrocedat lui Ionescu a fost împărțit așadar în trei loturi. Dacă cei o mie de metri pătrați au ajuns într-un final la familia Oprea, restul pământului ajunge în propritatea unor companii off-shore cu sedii în Cipru și Panama.
Parcela lui Marian Jean Căpățână, văzută de pe hotelul în construcție al familiei Oprea. (FOTO: Sergiu Brega - RISE Project)
În decembrie 2007, imediat după parcelare, moștenitorul Ioan Tudor Ionescu încheie un contract de novație cu Marian Jean Căpățână, un om de afaceri implicat într-un alt scandal cu terenuri în Sectorul 6 din București, condus la acel moment de primarul PDL-ist Cristian Poteraș.
Terenul este astăzi nefolosit.
Lotul cel mare, cel de peste zece mii de metri pătrați, pe care Marian Jean Căpățână îl dobândise de la Ionescu pe numele său, ajunge la firma Sunset Lake Investiții SRL în anul 2010.
Firma a fost înființată în același an de Căpățână și un off-shore din Panama, în cote egale. Terenul, evaluat la 5.4 milioane de euro, este adus ca participație în firmă de către Căpățână, care devine acționar majoritar în firmă. În mai puțin de un an, Căpățână își cesionează aproape toate părțile din firmă către off-shore-ul panamez, rămânând cu doar 0,005 la sută din companie. Prin această mișcare, terenul dispare în ceața paradisului fiscal.
În momentul de față, terenul aparține Sunset Lake Investiții SRL, care are ca acționar majoritar firma Sunset lake Corp din Panama, iar Căpățână a ieșit complet din acționariatul firmei românești.
Tot în 2007, moștenitorul Ionescu vinde și restul de 500 de metri pătrați, care ajung în final la o firmă controlată de Remus Florin Capotă, un magnat imobiliar local. Capota a făcut afaceri cu soția lui Thomas Lundin, reprezentantul companiei Ericsson care a recunoscut că a mituit politicieni români de rang înalt în ceea ce a devenit „scandalul Ericsson”.
În 2008, aproape în același timp cu Loredana Radu, Capotă obține autorizație de la primăria Sectorului 2 pentru a construi pe terenul de 500 de metri o clădire de birouri cu două niveluri subterane, parter și șase etaje. Adică aproape la fel cu cea aflată azi în patrimoniul familiei Oprea. Conform site-ului Primăriei Sectorului 2, autorizația se prelungește în 2010, tot cam când este prelungită și cea pe numele Loredanei Radu.
Hotelul lui Capotă, vis-a-vis de baza sportivă Pescariu. (FOTO: Sergiu Brega - RISE Project)
În 2013, Remus Florin Capotă devine acționar unic al firmei Barbu Văcărescu Office SRL și, conform presei, nu are nicio intenție să vândă proprietatea.
Cu toate astea, în 2014, un offshore cipriot, Brassavola Ventures Limited, înființat în același an, devine singurul acționar al Barbu Văcărescu Office SRL.
Dezvoltatorul clădirii de birouri cu care Capotă se mândrește este Expert RoInvest SRL, înființată la începutul anilor 2000 tot de el. În 2010 toate acțiunile firmei românești au ajuns la Ertorra Consulting Limited, un offshore cu sediul în Cipru, ca acum să fie tot în proprietatatea lui Capotă.
Jurnaliștii de la RISE Project și Centrul de Investigații Media au încercat să-l contacteze pe Gabriel Oprea pentru a obține de la el o reacție, dar acesta nu a răspuns până la momentul publicării acestui text.
O investigație de: Ana POENARIU (RISE Project) și Ovidiu VANGHELE (Centrul de Investigații Media)
A contribuit: BIRO Attila (RISE Project)
Grafică și foto: Sergiu BREGA (RISE Project)