Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Harta mortii – o radiografie la detaliu a dezastrului din asistența socială românească

Scris de  Dec 03, 2015

Aproape 5.000 de persoane cu dizabilitati mintale aflate in grija statului, in institutii inchise dar cu titulaturi ce contin cuvintele "ocrotire", "recuperare" sau "reabilitare", au murit in ultimii aproape cinci ani in Romania, in conditii necunoscute. 

Harta este rezultatul unui studiu facut la nivel national in perioada iulie-noiembrie 2015.

Am cerut tuturor directiilor de asistenta sociala date despre activitatea lor in ultimii cinci ani, intr-un proiect in care Centrul de Investigatii Media si Centrul de Resurse Juridice lucreaza in parteneriat. In plus, un demers similar a fost facut de Centrul de Resurse Juridice in vara-toamna anului trecut, iar datele din cele doua studii au fost compilate.

Din datele primite de la aceste directii am calculat ca, din ianuarie 2010 si pana in septembrie 2015, in Romania au murit, in centrele de stat sau private dar finantate de stat, 4.568 de persoane.

Conform datelor la zi ale Ministerului Muncii, in acest sistem se aflau, la 1 august 2015, 24.592 de persoane.

Harta pe care o prezentăm este interactiva. Am procesat volumul imens de date colectate in cadrul studiului, am analizat ce am primit dar acum le punem integral la dispozitia tuturor jurnalistilor si activistilor din presa locala, care sa le foloseasca pentru noi investigatii de presa ori pentru noi proiecte sociale care sa vina in sprijinul acestor oameni condamnati la degradare și moarte de statul roman.

Harta mortii contine astazi informatii despre centrele din fiecare judet al tarii, despre numarul de angajati din fiecare, despre numarul de plangeri si anchete penale deschise in urma abuzurilor si a deceselor din aceste centre inchise, dar si despre contractele pe care directiile din intreaga tara le incheie cu diversi furnizori, multi dintre ei cu legaturi in zona politica.

In cazul directiilor judetene si de sector care nu au raspuns solicitarilor initiale sau au făcut-o la o manieră incompletă, cererile, formulate in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, au fost retrimise, sub semnatura avocatilor partenerilor de la Centrul de Resurse Juridice.

Ce am cerut?

În 4 august 2015, de pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. a fost trimisă, către toate DGASPC-urile din țară, o solicitare în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Iată conținutul exact al solicitării:

„Buna ziua!

In temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, in calitate de jurnalist la Centrul de Investigatii Media, va rog respectuos sa-mi transmiteti urmatoarele documente si informatii:

 1. Va rog sa precizati cate centre pentru persoane cu dizabilitati mintale (pe categorii de varsta) gestioneaza Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului pe care o reprezentati. Va rog sa furnizati aceasta lista sub forma unui tabel care sa contina adresa exacta a fiecarui astfel de centru rezidential (inchis).
 2. Cati beneficiari – persoane cu dizabilitati mintale (pe categorii de varsta) gazduiesc aceste centre?
 3. Care este schema de personal a fiecaruia dintre aceste centre (cati ingrijitori, cati paznici, cati medici, cati psihiatri etc.)?
 4. Care este venitul lunar al angajatilor care ocupa aceste posturi?
 5. Cate plangeri privind posibile rele tratamente din partea personalului ati primit de la beneficiarii acestor servicii? Cine le-a primit si cum au fost ele solutionate? In cate cazuri ati sesizat institutiile judiciare pentru tragerea la raspundere a celor vinovati?
 6. Care sint serviciile de care aceste persoane gazduite in centre beneficiaza? Ce terapii se folosesc, cati specialisti in fiecare astfel de tip de terapie se regasesc in fiecare centru si cat timp lucreaza cu beneficiarii in fiecare luna?
 7. Cati beneficiari au murit in aceste centre in perioada 1 ianuarie 2010 – 1 august 2015? Care au fost, pe scurt, cauzele fiecarui deces in parte si care a fost varsta fiecarei persoane decedate? In cate cazuri de deces in cadrul respectivelor centre au fost anuntate organele judiciare ale statului si cate dintre aceste decese au facut obiectul unei anchete judiciare? In cate dintre aceste cazuri de deces persoanele decedate aveau ca reprezentant legal seful de centru si in cate directorul DGASPC?
 8. Cati beneficiari au avut nevoie de asistenta medicala in reteaua Ministerului Sanatatii in aceasta perioada?
 9. Va rog respectuos sa-mi comunicati date referitoare la activitățile de training, formare, pregătire etc., la care personalul din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului pe care o reprezentati a participat în perioada 1 ianuarie 2011 – 1 august 2015, traininguri având ca obiect cunoaşterea, aplicarea şi implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Vă rugăm să precizați numărul și funcția angajaților care au participat la aceste activități în perioada menționată, serviciile în cadrul cărora aceștia activează, durata acestor programe, precum și organizatorul și entitatea sau entitățile care au oferit efectiv servicii în cadrul acestora.
 10. Va rog sa-mi furnizati copii ale tuturor contractelor încheiate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului pe care o reprezentati cu furnizori privați de servicii, pentru furnizarea de servicii de tip rezidențial pentru minori sau pentru adulți cu dizabilitati mintale sau fara, precum si capacitatea acestora si gradul efectiv de ocupare (mediu anual, defalcat pe anii din perioada studiata).
 11. Va rog sa-mi puneti la dispozitie copii ale contractelor cu furnizorii privati de bunuri si servicii pentru hrana/intretinerea persoanelor cu dizabilitati din centrele coordonate de institutia pe care o reprezentati.
 12. Va rog sa-mi comunicati numărul și adresa serviciilor de tip comunitar deschise pentru copiii cu dizabilități mintale, psihice, asociate sau cu cerinţe educative speciale și/sau pentru adulții cu dizabilități mintale, psihice sau asociate, aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului pe care o reprezentati.
 13. In ce masura este institutia pe care o reprezentati pregatita pentru dezinstitutionalizarea propusa de ministrul de resort Rovana Plumb si care este planul pe care-l aveti pentru inchiderea centrelor rezidentiale aflate in subordinea Dumneavoastra?
 14. Care este numărul total de posturi din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului pe care o reprezentati, împărțirea acestora, și indicarea acelor posturi care sunt vacante?
 15. Exista situatii in care beneficiari minori sau tineri cu dizabilitati mintale stau in centre impreuna cu batrani sau cu alti beneficiari fara dizabilitati mintale, indiferent de varsta (azile de batrani, centre de plasament etc.)? In aceste cazuri, care sint serviciile de specialitate de care cei cu nevoi speciale beneficiaza in aceste centre?

Precizez ca informatiile solicitate in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public ne vor folosi, mie si colegilor jurnalisti de la Centrul de Investigatii Media, precum si partenerilor nostri, in realizarea unui raport privind activitatea tuturor DGASPC-urilor din Romania.

Precizez ca informatiile solicitate sint de interes public, ele referindu-se la activitatea unei institutii finantate din fonduri publice. In cazul in care anumite documente cerute contin date cu caracter personal precum numele beneficiarilor sau afectiunile acestora, va rugam sa le anonimizati.

Va rog respectuos sa-mi transmiteti, printr-un email, numarul sub care prezenta cerere de informatii a fost inregistrata la institutia dumneavoastra.

Va reamintesc ca, potrivit Legii 544/2001, termenul legal de raspuns la astfel de solicitari este de 10 zile sau cel mult 30 de zile. De asemenea, conform aceleiasi legi, solicitarile de informatii pot fi transmise prin email, nu neaparat in format fizic, cu semnatura si stampila in original, astfel ca, potrivit juristilor cu care colaboram, aceasta solicitare intruneste toate elementele legale pentru a putea fi luata in seama si a primi un raspuns.

In cazul in care este nevoie de precizari suplimentare din partea noastra in legatura cu una sau mai multe dintre intrebarile la care asteptam raspuns, ne puteti gasi oricand la datele de contact de mai jos. Asteptam raspunsurile dumneavoastra in format electronic, la adresa de email de mai jos.

Asigurandu-va, in numele colegilor mei, de adanca mea consideratie,

Va multumesc!

Cu respect,

Ovidiu Vanghele

jurnalist, presedinte al Asociatiei Centrul de Investigatii Media, CIF 32621650
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
0766532408”.

Ce am primit?

Răspunsurile primite de la aproximativ două treimi din Direcțiile din țară arată, la o primă vedere, haosul în interpretarea legii în baza căreia a fost făcută solicitarea. Este de notat arbitrariul din răspunsurile unor Direcții precum cele din Neamț sau Olt, dar și abilitatea de a ocoli chesiunile sensibile precum statistica privind decesele (cazul DGASPC Sector 4).

Unele dintre direcții nu răspund deloc la întrebarea legată de numărul de beneficiari, dar transmit contractele încheiate pentru bunurile și serviciile destinate acestora.

Alte direcții, precum cea de la Sectorul 5, au răspuns cererii de informații de mai sus cu o singură frază conform căreia DGASPC Sector 5 nu are „în subordine” centre pentru persoane cu dizabilități mintale.

raspuns dgaspc sector 5 centrul de investigatii media 

Așadar nimic despre rele tratamente, nimic despre externalizări, niciun alt răspuns.

Am revenit, dar am primit același răspuns.

Analizând datele primite, am constatat că statisticile DGASPC-urilor din România sunt întocmite de o manieră neunitară. Unele țin evidențe după anumite criterii, altele după unele cu totul diferite (împărțirea pe vârstă a beneficiarilor, de exemplu).

O altă deficiență constatată a fost aceea că unele Direcții nu au nicio problemă să instituționalizeze persoane cu dizabilități mintale în aceleași centre cu cele cu alte tipuri de deficiențe, în ciuda prevederilor din legi și standarde care interzic aceste lucruri.

Cel mai important însă: în ciuda numărului mare de decese sau deficiențe constatate de-a lungul anilor în urma vizitelor de monitorizare inopinate, nu există un sistem eficient de consemnare a plângerilor beneficiarilor. Numărul extrem de scăzut al acestor plângeri (cel mult 30 în cinci ani în întreaga țară, pus lângă problemele identificate de monitori și jurnaliști, arată că beneficiarii nu au cum să se plângă în legătură cu posibilele abuzuri la care sunt supuși.

La fel de important este însă și faptul că centrele nu raportează decesele, pentru a fi investigate medico-legal.

Această problemă reiese din alăturarea numărului uriaș de decese (peste 4.500 în cinci ani) de cel infim al investigațiilor judiciare deschise în legătură cu acestea (cel mult 30 raportate).

Acest lucru se întâmplă în ciuda existenței Ordinului Comun al Ministerelor Justiției și Sănătății, care obligă la investigarea medico-legală a deceselor persoanelor aflate în custodie sau în facilitățile de psihiatrie.

Gasiti mai jos varianta interactiva a hartii. Pentru varianta full screen, intrati aici:

Text de Ovidiu Vanghele. A contribuit Oana Iancu, studenta si voluntar al Centrului de Investigatii Media.

(Demers jurnalistic realizat în cadrul proiectului “Adevarul despre cei care nu exista – jurnalism si activism pentru drepturile celor cu dizabilitati din centrele finantate de stat”, finanţat prin Fondul ONG în România, Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014, implementat de Centrul de Investigații Media in partenriat cu Centrul de Resurse Juridice.)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares