Famiglia Hidroelectrica-Andritz (VA Tech), episodul I

Scris de  Feb 07, 2013

Centrul de Investigatii Media va arata astazi cum, pana de curand, seful Hidroelectrica in materie de retehnologizari a stat ani de zile in casa cu "dusmanul" de la Andritz Hydro (fost VA Tech), firma care a beneficiat de contractul de refacere a centralelor de pe Oltul inferior si care a reusit sa obtina un pret de aproape patru ori mai mare decat cel stabilit initial.

Cuplul retehnologizării

Retehnologizarea de la Sucursala Slatina, care ar putea produce pierderi uriaşe companiei Hidroelectrica în cazul în care nu se înlocuiesc palele ciuruite de asa-zisa bacterie, i-a îmbogăţit pe unii dintre cei implicaţi în afacere.

Printre cei care au avut profituri mari de pe urma retehnologizării se numără familia Cocioran. De fapt, istoria cuplulului arată că investiţia de peste 400 de milioane de euro a Hidroelectrica le-a schimbat radical viaţa. În bine.

Aurel şi Florentina Cocioran erau doi tineri cât se poate de obişnuiţi înainte ca retehnologizarea să intre în viaţa lor.

sotiicocioran 

Aurel Cocioran a terminat facultatea în 2003 şi s-a angajat ca inginer la Hidroelectrica.

În 2006, când lucrările de reparaţie au început efectiv la hidrocentralele din Sucursala Slatina, soţia sa, Florentina, a absolvit ASE-ul şi s-a angajat ca economist. Tot in Slatina, dar la partenerul  Hidroelectrica, firma Andritz Hydro, care primise cadou, fara licitatie, împreună cu Voith Hydro, contractul de retehnologizare de pe Oltul Inferior.

In 2008, tânărul inginer de 28 de ani este numit şef al Serviciului de retehnologizare de la SH Slatina, adică primeşte misiunea de a se ocupa de relaţia cu Andritz - Voith în timpul lucrărilor la cele cinci hidrocentrale din sucursală.

Promovarea soţului este urmată rapid de cea a soţiei, care în luna septembrie a anului 2008 devine director comercial la Andritz Hydro, functie in care a ramas pana acum cateva luni.

Nu este vorba de conflict de interese, susţine Aurel Cocioran, întrucât "soţia n-a participat la nicio întâlnire între cele două părţi".

"S-a ocupat doar de aprovizionarea şantierului, de preluarea materialelor de la furnizori", a explicat Cocioran pentru Centrul de Investigaţii Media.

Retehnologizarea - eşuată, responsabilul - promovat

Anul 2009 este si anul in care s-au deschis primele grupuri retehnologizate pentru a fi inspectate. Atunci s-a constatat că palele turbinelor proaspăt instalate de Voith - Andritz prezentau teribile defecte si coroziuni.

Un an mai tarziu, in 2010, când cei de la Hidroelectrica încep disputa cu Voith - Andritz pe subiectul palelor ciuruite, Aurel Cocioran, responsabilul din partea Hidroelectrica pentru succesul acestei misiuni, ramane în continuare sa se ocupe de retehnologiarea respectivă, dar de pe o functie mai mare: devine director de program.

La  scurt timp, Aurel Cocioran ajunge "la centru", la Bucuresti. Culmea!, in functia de sef al Direcţiei de retehnologizare Hidroelectrica. Adica sef peste toate marile lucrari de reabilitare ale companiei.

Aurel Cocioran a rămas pe acest post până în urmă cu o săptămână, când administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a revocat din funcţie toţi directorii, urmând ca poziţiile să fie ocupate prin concurs. S-a intors la pozitia de simplu inginer. Pentru moment, caci astazi Aurel Cocioran ne-a mărturisit că se gândeşte să candideze pentru un post de conducere in compania de stat, pentru că ar fi păcat de experienţa pe care a acumulat-o în toţi aceşti ani.

Soţia sa, Florentina, a părăsit firma Andritz în urmă cu vreo cinci luni, atunci când instanţa a început să scormonească în muşuroiul insolvenţei Hidroelectrica. Aurel Cocioran a declarat Centrului de Investigatii Media ca soţia a părăsit Andritz pentru că le era greu să trăiască separat - ea la Slatina, el la Bucureşti.

Chiar sa nu fie conflict de interese?

Conform site-ului oficial al Hidroelectrica, atributia principala a lui Cocioran ca director de retehnologizari al companiei de stat era "coordonarea, indrumarea si controlul derularii contractelor de retehnologizare".

Sotia lui, pe de alta parte, scrie pe un site de recrutare ca intre atributiile pe care le avea la Andritz Hydro erau si "analizarea, semnarea, derularea si urmarirea contractelor comerciale".

De-aici ne dam seama cum intreaga retehnologizare a hidrocentralelor de pe Oltul inferior, un proiect care a costat statul roman aproape jumatate de miliard de euro, a fost derulat, practic, sub supravegherea a doi oameni de 33 de ani, sot si sotie.

Averea familiei

În calitate de şef al serviciului de retehnologizare al Hidroelectrica Slatina, Aurel Cocioran a căştigat, numai în 2009, 149.621 de lei. În acelaşi an, omul Hidroelectrica a făcut în timpul liber şi pe agentul de asigurări (pentru BT Asigurări Slatina), job secundar care i-a adus încă 5.000 de lei, conform declaratiilor de avere mai vechi.

Florentina Cocioran n-a adus acasă foarte mulţi bani în acel an 2009, întrucât a fost concediu de maternitate. Oricum, a contribuit şi ea la bugetul familiei cu 37.290 lei.

La vedere, Aurel Cocioran nu are o avere iesita din comun. Nu stim insa ce bunuri sint detinute exclusiv de sotia lui, care, nefiind angajata la stat intr-o functie de conducere, nu este obligata sa-si declare averea, ci doar veniturile ei oficiale apar trecute in declaratiile de avere ale sotului. Totusi, in declaratia de avere din iunie 2012, Aurel Cocioran declara ca detine o mie de metri patrati de teren intravilan in Slatina si un apartament in aceeasi localitate. In conturile sale, toate deschise de cel mult doi ani, se aflau la acel moment peste 270.000 de lei.

De cateva luni, Florentina nu mai lucreaza nicaieri. Nu pare sa fie insa o mare problemă pentru familie, ţinând cont că cei doi au reuşit să depună în conturi peste 270.000 de lei în numai doi ani de zile.

'Jumătate din angajaţii Hidroelectrica, în conflict de interese'

Aurel Cocioran este ferm convins că nu este vorba de incompatibilitate în cazul familiei sale. "Dacă ar fi aşa, jumătate din angajaţii Hidroelectrica sunt incompatibili, pentru că au soţi, soţii, copii sau părinţi în firme ce lucrează cu Hidroelectrica", s-a justificat fostul director de retehnologizări.

Nu ştim exact procentul celor aflaţi în asemenea situaţii, dar Cocioran se apropie sigur de adevăr, dacă ne uitam atent la conducerea Hidroelectrica.

Am incercat sa obtinem un punct de vedere si de la administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, in legatura cu familia Cocioran. Insa Remus Borza nu a putut fi contactat.

Simultan cu documentarea acestui caz si plecand de la stupefianta afirmatie a lui Aurel Cocioran privind cumetriile din Hidroelectrica, Centrul de Investigatii Media a cautat si alte cazuri de "legaturi primejdioase" ale sefilor din compania de stat aflata in insolventa. Un prim caz descoperit de noi este cel al lui Răzvan Cojoc. Pana saptamana trecuta, odata cu Marea Revocare din functie a sefimii din Hidroelectrica, a fost director al Direcţiei Dezvoltare. Soţia sa, Carmen Cojoc, este asociat unic la firma Ruxpro SRL, a cărei cifră de afaceri a crescut odată cu înaintarea soţului în ierarhia Hidroelectrica.

Firma este specializată, previzibil!, pe proeicte hidroenergetice si consultanta. Lucrează cu parteneri istorici ai Hidroelectrica, precum Elsid, Electrocarbon (care au primit energie ieftină de la Hidroelectrica), Electrocond Tehnologies si altii.

Şi cei doi au acumulat in ultimii ani o avere respectabilă: 2.000 de metri pătraţi de teren la Mogoşoaia, unde au şi o casă de 230 de metri patrati cu o valoare de impozitare de 380.000 euro, o casă de vacanţă de 117 metri patrati la Rânca, în Gorj, plus aproximativ 60.000 de euro în conturi.

Numai in 2011 Răzvan Cojoc a incasat doar de la Hidroelectrica peste 250.000 de lei, bani la care s-au adăugat dividendele şi salariul primite de soţie de la Ruxpro, în valoare de peste 114.000 lei.

Centrul de Investigatii Media va continua sa caute cazuri similare si vi le va dezvalui pe masura ce le va documenta. Asadar, va urma.

sotiicocioran2

sotiicocioran3

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares