Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

“Famiglia” din Ministerul Muncii in mandatul Marianei Campeanu

Scris de  Apr 02, 2014

Fostul ministru al Muncii Mariana Campeanu si-a angajat soferul pe post de consilier la cabinetul propriu. Campeanu insa a mers si mai departe de-atat: soferul a primit si un post de consilier debutant si intr-o institutie care gestioneaza fondurile POS-DRU. In plus, cu doar cateva zile inainte de concursul pentru aranjarea caruia sefa de cabinet a Marianei Campeanu, Iuliana Corut, a fost luata din birou de DNA, fiind, in prezent, condamnata la trei ani de inchisoare, fostul ministru semna decizia prin care cumnatul Iulianei Corut devenea seful Directiei Economice si de Investitii din minister, adica seful banilor de la Ministerul Muncii. 

Mariana Campeanu nu l-a uitat nici pe cel despre care presa spunea ca a ajutat-o sa ajunga parlamentar, tehnicianul silvic Sorin Stefoni, fost primar al comunei hunedorene Densus, pe care, dupa ce l-a numit secretar de stat, l-a cadorisit cu un Audi luat prin comodat de la Registrul Auto Roman, institutie unde fiul ei, cercetat intr-un dosar cu un prejudiciu de un milion de euro, este director tehnic. Odata ajunsa la minister, masina folosita de Stefoni a fost reparata si ingrijita pe banii institutiei conduse de Campeanu, care a bagat in ea aproape trei mii de euro. Masina a fost returnata RAR cu doar o luna inainte de plecarea cuplului Campeanu-Stefoni de la Ministerul Muncii.

Mariana Campeanu a disparut din viata publica acum mai bine de o luna, dupa ancheta Centrului de Investigatii Media conform careia si-a pensionat sotul, acordandu-i totodata, in mod discutabil, cel mai inalt grad de invaliditate. Centrul de Investigatii Media va prezinta astazi noi actiuni ilegale sau inoportune ale Marianei Campeanu in timpul mandatului ei la conducerea Ministerului Muncii.

Soferul-consilier

Dupa modelul lui Emil Boc, Mariana Campeanu si-a angajat soferul pe un post de consilier la Cabinet.

Adus de Campeanu prin detasare de la Casa Nationala de Pensii, unde i-a fost sofer, Nicu Chiosea a ajuns la Ministerul Muncii in 9 mai 2012. Dupa nici patru luni, la 1 septembrie 2012, Chiosea este numit chiar prin semnatura Marianei Campeanu in functia de consilier la cabinetul ministrului. Conform legii, soferul ar trebui sa aiba studii superioare pentru a ocupa o astfel de functie. Casa Nationala de Pensii nu a raspuns intrebarii Centrului de Investigatii Media in acest sens, asa ca nu stim daca soferul Chiosea are sau nu facultatea absolvita.

  • fp-chiosea-1
  • fp-chiosea-2
  • fp-chiosea-3

Functia de consilier ministerial nu i-a fost insa de ajuns soferului Chiosea.

In 21 decembrie 2012, desi, cu doar trei luni inainte, Ministerul Afacerilor Europene avertiza asupra unei posibile noi suspendari a Programului Operational Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU), soferul Marianei Campeanu devine "consilier debutant" la OIR POSDRU Regiunea Bucureşti – Ilfov.

Organismul Intermediar pentru POS DRU - Regiunea Bucuresti-Ilfov are, in principal, rolul de a implementa, la nivel regional, o serie de scheme pentru dezvoltarea resurselor umane, finantate din fonduri europene. Organismul Intermediar POS DRU Regiunea Bucuresti-Ilfov coordoneaza aceasta activitate la nivelul Municipiului Bucuresti si al Judetului Ilfov.

"La nivel central şi regional se fac eforturi supraomeneşti pentru ca, în septembrie-octombrie, să demonstrăm CE că în România se poate funcţiona corect şi cinstit, astfel încât aceste plăţi să nu se suspende sau, dacă se suspendă, să fie pentru o perioadă scurtă de timp. (...) Vrem să dăm garanţia că suntem pregătiţi şi pentru perioada următoare de finanţare, 2014-2020, astfel încât să avem un grad ridicat de absorbţie", declara Campeanu in septembrie 2012, pentru ca trei luni mai tarziu soferul ei sa primeasca un post intr-un organism de implementare POS-DRU.

Chiosea a ramas consilier la Cabinetul Marianei Campeanu pana la plecarea acesteia din fruntea ministerului, in 26 februarie 2014.

Conform declaratiilor sale de avere disponibile pe site-ul ANI, Chiosea a incasat, in anul fiscal 2012, atat din salariul de consilier la minister, cat si de la OIR POS-DRU Bucuresti-Ilfov, dar si in calitate de angajat la o societate privata, suma totala de 35.358 de lei.

Declaratie de avere Chiosea 2013

Venitul i-a crescut simtitor insa odata cu numirea la cabinetul ministrului Campeanu. In anul fiscal 2013, in care a fost incadrat permanent pe post de consilier al Marianei Campeanu, soferul Chiosea a incasat de la stat peste un miliard de lei vechi. Astfel, conform declaratiei de avere, soferul-consilier a primit 55.896 de lei salariu de la minister si, in plus, prin hotarare judecatoreasca, alti 54.534 de lei de la Casa Nationala de Pensii, dupa ce a contestat in instanta o destituire anterioara din functie.

Declaratie de avere Chiosea 2014

Si sotia lui Chiosea lucreaza la o institutie din subordinea Ministerului Muncii: la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca din Sectorul 1.

Firma privata pentru care Chiosea a lucrat in 2012 are activitati in domeniul sigurantei si securitatii in munca. Firma se numeste SSM Fire Consulting, iar administratorul acesteia ne-a declarat ca Chiosea a lucrat la aceasta firma ca sofer si "inspector de protectia muncii".

"Pot sa va spun ca a fost un angajat OK, care-si facea treaba, si ca nu a lucrat in acelasi timp si la noi si in Ministerul Muncii. Atunci cand a revenit doamna Campeanu la Ministerul Muncii, ne-a anuntat ca se intoarce sa lucreze cu dansa, ca i-a solicitat din nou serviciile, asa ca noi ne-am despartit amiabil", a declarat reprezentantul firmei, care este una dintre cele agreate de Ministerul Muncii sa intocmeasca si sa autorizeze planuri de siguranta si securitate in munca pentru firmele private, precum si sa le ofere consultanta in domeniu.

Administratorul companiei, care a dorit sa ramana anonim, a negat ca prezenta lui Chiosea in randul angjatilor sai ar fi favorizat in vreun fel firma.

Dupa ce Mariana Campeanu a demisionat din functia de ministru al Muncii, Chiosea a revenit pe postul de sofer la Casa Nationala de Pensii, unde lucreaza si astazi.

Sefa ei de cabinet aranja concursuri, cumnatul acesteia era numit sef peste banii ministerului

In 7 februarie 2013, sefa de cabinet a Marianei Campeanu, Iuliana Corut, era audiata la DNA, sub acuzatia ca a participat la trucarea unui concurs de angajare pe un post important in Autoritatea de Management a POS-DRU, entitate subordonata Ministerului Muncii. Intre timp, Iuliana Corut a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu executare, procesul fiind acum in recurs. Tot trei ani cu excutare a primit, pentru aceleasi fapte, si sora Iulianei Corut, Simona Dumitriu, cea prin care, potrivit procurorilor, Iuliana Corut cerea banii de la mama candidatului pentru care aranja concursul.

"În schimbul intervenției pentru fraudarea concursului în favoarea candidatului Ferchedău Paul Cristian, în zilele de 24 și 25 octombrie (2012, n.r.), inculpata Coruț Iuliana, a pretins, în nume propriu, de la inculpata Bigan Cristiana, mama candidatului, sume de bani, bunuri și alte foloase", scriu procurorii DNA in comunicatul prin care anunta trimiterea in judecata a celor doua surori.

O luna mai tarziu, in 29 noiembrie 2012, Mariana Campeanu semna ordinul prin care sotul Simonei Dumitriu si cumnatul Iulianei Corut, Romulus Radu Corneliu Dumitriu, era numit in functia de director al Directiei Economice si Investitii a ministerului.

A doua zi, in 30 noiembrie 2012, candidatul favorizat de cele doua surori primea subiectele de examen pe email, dupa cum sustin procurorii in acelasi comunicat.

De asemenea, mai spun procurorii, la data de 12 decembrie 2012, Iuliana Corut "a mai pretins în mod indirect, prin intermediul inculpatei Dumitriu Simona, sora sa și colegă de serviciu cu Bigan Cristiana, mama candidatului, remiterea foloaselor".

iuliana corut

(Foto: Iuliana Corut. Sursa: curentul.ro)

Intrebat cum a ajuns sa fie detasat, in iunie 2012, de la Ministerul de Finante la cel al Muncii, Romulus Radu Corneliu Dumitriu a raspuns ca "in principiu prin cumnata sa" Iulia Corut. In declaratia data Centrului de Investigatii Media a insistat insa asupra faptului ca, jumatate de an mai tarziu, a dat un examen pentru a ocupa postul de director pe care venise prin transfer.

"Am dat un concurs pe post, organizat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici", a spus Dumitriu, care a precizat ca a avut un singur adversar, "o doamna director de la Opera, sau cam asa ceva".

Dimitriu

(Foto: Romuls Radu Corneliu Dumitriu. Sursa: Agerpres)

Sotia lui, Simona Dumitriu, ne-a declarat insa ca sotul ei a fost singurul candidat la examenul pentru acest post.

"Domnul Romulus Radu Corneliu Dumitriu a ocupat funcţia de director general al Direcţiei Economice, ca urmare a concursului organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în data de 19.11.2012 – proba scrisa și 21.11.2012 – interviul, numirea sa devenind efectivă prin ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale nr.2936/29.11.2012, începând cu data de 03.12.2012", precizeaza Ministerul Muncii intr-un raspuns transmis Centrului de Investigatii Media.

In aceasta functie, Dumitriu este cel de care depind toate contractele publice, toate licitatile din bani publici sau europeni organizate de Ministerul Muncii, institutie care se ocupa de gestionarea unui buget urias doar prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU), program care in Romania a fost marcat de nenumarate nereguli, fiind pentru o perioada chiar suspendat. Numele lui Dumitriu apare in cele mai consistente proiecte derulate de minister pe bani europeni.

Dumitriu a precizat ca nu are nicio problema de moralitate si ca nu crede ca profilul sau ar fi incompatibil cu ocuparea functiei de director in Ministerul Muncii, in ciuda condamnarilor primite de sotia si cumnata sa.

Sotii Dumitriu au insistat asupra faptului ca dosarul penal este "o fictiune" si ca respectivele condamnari au fost pronuntate in lipsa unor probe concrete. Mai mult, doamna Dumitriu a afirmat ca dosarul este unul politic, deschis de procurori doar pentru ca sora sa era foarte aproape de a fi numita in functia de secretar de stat in Ministerul Muncii, "decizia de numire a ei fiind pe biroul premierului Ponta".

Un Audi de la fiul doamnei Campeanu pentru mana dreapta Stefoni

Mariana Campeanu a pus responsabil peste tot ce inseamna POS-DRU un fost tehnician silvic. Presa a relatat ca Sorin Stefoni a fost padurar, dupa care primar si viceprimar in comuna hunedoreana Densus. Tot potrivit presei, in 2010, acesta ar fi trebuit sa candideze pentru un post de parlamentar de Hunedoara, dupa decesul unui deputat liberal pe nume Ioan Timis. Insa Stefoni s-a dat la o parte, lasandu-i locul Marianei Campeanu, care a ajuns astfel in Parlament.

Probabil in semn de recunostinta, Stefoni a fost numit secretar de stat si a primit dreptul de a gestiona cele peste trei miliarde de euro din POS-DRU.

A mai primit insa ceva: un Audi, luat prin contract de comodat de ministerul Muncii condus de Mariana Campeanu de la Registrul Auto Roman, unde fiul doamnei Campeanu este director tehnic.

"În parcul auto al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a existat un singur autoturism marca Audi, folosit de către domnul Secretar de Stat Ștefoni. Acesta a fost preluat prin contract de comodat de la Registrul Auto Român în data de 29.04.2013 și a fost înapoiat în data de 20.01.2014", se arata intr-un raspuns al Ministerului Muncii la o solicitare a Centrului de Investigatii Media.

Ministerul mai precizeaza ca facut o serie de reparatii la respectiva masina, pe cheltuiala proprie, in valoare de 12.066 lei.

  • factura-1
  • factura-2
  • factura-3
  • factura-4
  • factura-5
  • factura-6
  • factura-7

Dupa cum reiese din raspunsul transmis de Ministerul Muncii, masina a fost returnata RAR cu doar o luna inainte ca PNL sa iasa de la guvernare iar Mariana Campeanu sa-si dea demisia din functia de ministru.

Familia Campeanu folosea o masina apartinand Registrului Auto Roman si in interes personal, dupa cum a reiesit din ancheta noastra privind pensionarea sotului. Registrul Auto Roman, unde fiul doamnei Campeanu este director tehnic, nu a explicat in niciun fel in baza carui act o masina a RAR ii plimba pe nepotii Marianei Campeanu.

Am contactat-o pe Mariana Campeanu pentru a o intreba despre aceste lucruri si, surprinzator, desi nu mai era ministru atunci cand le-am transmis, stia de intrebarile adresate pe cale oficiala Ministerului Muncii de Centrul de Investigatii Media.

"Draga, nu ma mai intreba pe mine, ai primit raspunsurile de la minister, te rog sa scrii si eu am sa raspund in functie de ceea ce ai sa scrii", a spus Mariana Campeanu, dupa care a inchis telefonul si nu a mai raspuns.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares