Centrul de Investigatii Media si Centrul de Resurse Juridice au decis prelungirea termenului in care jurnalistii interesati sa investigheze problemele personelor cu dizabilitati mintale inchise in centre pot sa se inscrie pentru una dintre cele cinci finantari disponibile in cadrul proiectului “Adevarul despre cei care nu exista”. In acest proiect, derulat in parteneriat de cele doua organizatii, sint disponibile cinci finantari in valoare de cate 650 de euro, bani cu care sustinem eforturile de documentare ale jurnalistilor pentru realizarea investigatiilor propuse.
Prelungirea perioadei de inscriere s-a facut ca urmare a mai multor solicitari venite din partea persoanelor interesate sa aplice, insa au fost impiedicate sa-si pregateasca propunerile de timpul prea scurt pentru a-si realiza predocumentarea, in conditiile in care institutiile de la care asteapta raspunsuri sint in plina perioada de concedii.
Noul deadline este 15 august, ora 18.00.
Cei care au depus deja proiecte de investigatii pot folosi acest interval de o luna pentru a-si imbunatati sau chiar schimba proiectele. Evaluatorii nu vor tine cont de aplicatiile anterioare noului deadline, pentru a nu crea avantaje niciunui competitor, ci vor lua in calcul doar aplicatiile in forma lor finala de la acel moment.
Call-ul de proiecte se adreseaza tuturor jurnalistilor din radio, TV, print si online, din presa locala si centrala.
Cei interesati pot transmite, pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., pana sambata, 15 august, ora 18.00, propunerile de subiecte pe care doresc sa le investigheze.
Aplicatiile pe care le asteptam trebuie sa se bazeze pe o pre-documentare din care sa reiasa urmatoarele:
- originalitatea subiectului propus, a temei, unghiului de abordare, a manierei de prezentare a produsului final (propunerile multimedia sint incurajate);
- relevanta si importanta subiectului propus, “greutatea” lui;
- informatiile de baza de la care jurnalistul porneste in ancheta si, acolo unde este posibil, sursa din care ele provin;
- impact anticipat si vizibilitate – asteptarile autorului legate de ceea ce subiectul propus ar putea schimba in bine pentru persoanele cu dizabilitati mintale inchise in centre, audienta canalului de distributie, posibilitatea de replicare
- informatii relevante (exemple) despre munca autorului in jurnalismul de investigatii sau in domeniul de interes (protectia persoanelor cu dizabilitati mintale inchise in institutii), precum si background jurnalistic specific in zona pe care autorul isi propune sa o cerceteze (de exemplu protectia sociala, domeniul farmaceutic, sistemul de sanatate, coruptia si cheltuirea nepotrivita a banilor publici in sistemele sanitar si de asistenta sociala si consecintele acestora asupra conditiilor de viata ale beneficiarilor, etc.).
Aplicatiile vor fi evaluate baza notarii de la 1 la 5 a celor cinci puncte de mai sus. Prioritate vor avea propunerile primite din partea celor care au participat la cele doua traininguri organizate in cadrul proiectului in luna iunie, la Cluj si Mangalia. O comisie de evaluare formata din jurnalisti si activisti va decide si anunta, o saptamana mai tarziu, in 22 august, care dintre aplicatiile primite vor beneficia de finantare.
Autorii subiectelor pentru care vom decide sa finantam eforturile de documentare si redactare vor avea la dispozitie doua luni pentru a-si finaliza si publica materialele in media pentru care lucreaza, timp in care CIM si CRJ ii vor asista, in masura posibilitatilor, in demersurile lor.
Asadar deadline-ul pentru documentarea si realizarea subiectelor propuse este 22 octombrie.
Plata se va face intr-o singura transa, la finalul documentarii, in baza unui contract incheiat cu autorii.
https://www.investigatiimedia.ro/activism/anunturi/anunt-15-iulie-2015-prelungim-perioada-de-inscriere-a-proiectelor-de-investigatii-privind-viata-beneficiarilor-inchisi-in-centrele-pentru-persoane-cu-dizabilitati-mintale#sigProIdcf100e9ef7
Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.