Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

UPDATE: Singurul om declarat vinovat pentru drama copilului Sebastian Lungu, asistenta Silvia Rosca, ar putea continua sa lucreze la Spitalul Municipal. Ce-i drept, ca infirmiera

Scris de  Ian 28, 2013

Centrul de Investigatii Media a reluat in urma cu mai mult de o saptamana cazul familiei Alina, Nansi si Sebastian Lungu. Sotii Lungu traiesc de cativa ani un cosmar dupa ce copilul Sebastian, „Bubu” dupa cum il alinta parintii, a fost nenorocit la nastere de nepasarea si incompetenta unor cadre medicale de la Spitalul Municipal. Va spuneam in 15 ianuarie ca, dupa mai mult de patru ani de anchete si cercetari, singura persoana gasita vinovata pentru greselile ireversibile care l-au mutilat pe Bubu, o asistenta pe nume Silvia Rosca, lucra inca la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Scriam atunci ca, prin hotărârea de anul trecut, instanta decidea "sancţionarea asistentei medicale Roşca Silvia Angelica cu retragerea calităţii de membru al Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din Romania şi propunerea către Ministerul Sănătaţii de anulare a autorizaţiei de liberă practică definitivă". Lucru ce echivaleaza, pe scurt, cu scoaterea din profesie.

Conform legii, pentru a putea profesa, un asistent medical are nevoie de certificarea Ministerului Sănătăţii şi trebuie să fie membru al unei filiale a Ordinului Asistentilor Medicali. Procedura de retragere a dreptului de a profesa ca asistent este una „in oglinda”.  Asta inseamna ca filiala in care este inregistrata acea persoana trebuie sa-i retraga calitatea de membru, iar Ministerul Sanatatii sa-i anuleze dreptul la libera practica.

Ambele institutii au primit sentinta in octombrie, dar n-au facut nimic pana in momentul in care Centrul de Investigatii Media a reluat cazul.

Dovada este faptul ca, in 15 ianuarie, Carmen Mazilu, presedinte al filialei Bucuresti a Ordinului Asistentelor, ne declara ca procedurile de excludere a Silvie Rosca sunt in plina derulare, dar exista unele impedimente din cauza unor schimbari de legislatie: "S-au schimbat legile si s-au schimbat atributiile institutiilor. Suntem in procedura de aducere la cunostina a retragerii dreptului de a profesa", explica atunci Mazilu.

Dupa ce cazul a fost reluat de Centrul de Investigatii Media, institutiile au inceput sa se miste. Ordinul Asistentilor Bucuresti a gasit solutia legala si a lasat-o pe Silvia Rosca fara calitatea de membru, iar Ministerul Sanatatii i-a suspendat dreptul de libera practica si, in 22 ianuarie, a si comunicat Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) aceasta masura.

Managerul SUUB, Cătălin Cîrstoiu, a declarat pentru Centrul de Investigaţii Media că a doua zi, in 23 ianuarie, a fost semnată desfacerea contractului de muncă al asistentei.

„Spitalul nostru nu a întârziat în niciun fel aplicarea deciziei din instanţă. Ea a fost angajată şi a lucrat pe secţie până acum deoarece nu aveam nicio bază legală să-i interzicem acest drept. Ieri am primit hârtia de la Minister şi azi am semnat desfacerea contractului de muncă”, ne-a declarat in 23 ianuarie managerul Cîrstoiu.

Totusi, managerul ne-a mai spus ca spitalul îi va oferi Silviei Roşca un post temporar de infirmieră, în măsura în care există locuri vacante.

Nu putem sa nu observam si ca, desi instanta propusese anularea dreptului de libera practica al Silviei Rosca, asistentei nu i-a fost retras definitivdreptul de a profesa, ci i-a fost doar suspendat de cei din minister. Nicaieri nu se precizează pe ce perioada.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares