Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Spaga de la cabinetul Marianei Campeanu: mama, comisar ANPC, i-a cumparat copilului de ziua lui un post de consilier la AM POSDRU

Scris de  Feb 11, 2013

Procurorii DNA au anuntat azi ca au inceput urmarirea penala impotriva Iulianei Corut, sefa de cabinet demisionara a ministrului muncii, Mariana Campeanu, dar si a altor functionari publici, cu totii implicati in darea si luarea de mita pentru cumpararea subiectelor pentru un examen pentru un post de consilier guvernamental.

Centrul de Investigatii Media a mers pe firul acestei increngaturi de relatii din Ministerul Muncii. Am aflat din comunicatul DNA, printre altele, ca cel pentru care fusese platita mita invocata de procurorii DNA – Ferchedau Paul Cristian - a primit subiectele pentru examenul pentru ocuparea functiei de consilier pentru afaceri europene in cadrul Directiei Generala Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (DG AM POSDRU)- Serviciul Evaluare Programe, organizat de minister in cursul lunii decembrie 2012. Acelasi POSDRU cu care Romania a avut atatea probleme.

De ziua ta...

O alta persoana acuzata in acest dosar este Bigan Cristiana, fosta sefa PSD a Oficiului pentru Protectia Consumatorului Bihor pana in 2009, actualmente comisar la Comisariatul pentru Protectia Consumatorului Bucuresti. Ea este acuzata de procurorii DNA ca a oferit mita o suma de bani fostei sefe de cabinet a ministrului muncii Mariana Campeanu, Iuliana Corut, prin intermediul surorii acesteia, Simona Dumitriu, si ea functionar public in cadrul Ministerului Muncii.

Femeia ar fi dat spaga pentru ca fiul ei, Paul Cristian Ferchedau, sa ajunga in pozitia de consilier in AM POSDRU. Ferchedau Paul Cristian este un tanar om de afaceri asociat impreuna cu tatal sau, Constantin Bigan, in firma Behton SRL Bihor, o societate infiintata de cei doi in urma cu sase ani care a raportat catre Fisc cifre de afaceri neinsemnate.

Conform datelor de la Registrul Comertului, Ferchedau Paul Cristian este nascut pe 15.11.1985. Procurorii DNA sustin ca intreaga operatiune de dare/luare de mita pentru ca acesta sa ajunga sa ocupe postul de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (DG AM POSDRU) – Serviciul Evaluare Programe s-a desfasurat in octombrie-noiembrie 2012, adica in preajma aniversarii zilei de nastere a celui ce aspira la pozitia de consilier la AM POSDRU.

Centrul de Investigatii Media a incercat sa-i ia o declaratie pe Ferchedau Paul Cristian, insa nu a reusit pana la acest moment.

Familia Iulianei Corut, 100.000 lei din contracte cu statul

Conform declaratiilor de avere postate pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate, familia Dumitriu – Simona, sora Iulianei Corut, cea care ar fi luat spaga, si sotul acesteia, Romulus – nu detine decat o casa in proprietate, are doar un autoturism Chevrolet Lacetti si credite de cateva zeci de mii de euro catre banci.

Familia Iulianei Corut, cea care ar fi fost destinatarul final al spagii, conform procurorilor DNA, a facut, in 2012, conform declaratiei de avere, 100.000 de lei din contracte cu statul. Mai exact sotul femeii, Cristinel, care si-a infiintat in 2010 Corut Cristinel Persoanal Fizica Autorizata, a reusit sa puna mana pe cinci contracte de consultanta pentru diferite spitale din subordinea Ministerului Sanatatii. Toate cele cinci contracte au fost atribuite prin metoda analizei de oferte, o metoda care permite autoritatilor contractante sa trimita oferte oricarei firme doreste si sa atribuie aceste contracte oricui doreste. Sotul Iulianei Corut a mai castigat in 2011 33.600 lei din pensia militara.

Conform propriului CV, Iuliana Corut a fost, in perioada 2006-2008, directorul Directiei Logisitica, Administrativ, Relatii Publice si Mass Media din Ministerul Sanatatii, adica sef al directiei care se ocupa, printre altele, de achizitiile publice ale Ministerului Sanatatii, dar si de supravegherea pietei de echipamente medicale.

Desi Iuliana Corut si-a prezentat azi demisia de onoare “pentru ca actiunea penala sa nu afecteze imaginea ministerului si a ministrului”, ea preciza, intr-un comunicat de presa emis la sfarsitul saptamanii trecute, ca nu a dat nici o declaratie procurorilor anticoruptie si ca acuzatiile la adresa sa aparute in presa sunt neadevarate.

DNA a precizat insa ca invinuitilor le-au fost aduse la cunostinta acuzatiile in 7 si 11 februarie.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares