Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Faimoasa VA Tech a pierdut ocazia unei noi retehnologizari pentru Hidroelectrica

Scris de  Feb 05, 2013

Administratorul judiciar de la Hidroelectrica a denunţat, la sfârşitul lunii trecute, contractul prin care retehnologizarea hidrocentralei de la Gogoşu era atribuită fara licitatie firmei Andritz Hydro. Ştirea a fost transmisă azi de către administratorul Hidroelectrica, Remus Borza. Aseară, în emisiunea "Sub semnul intrebarii" de la B1TV, in care a fost dezbatut subiectul bacteriei care se hraneste cu fierul noilor pale de turbine ale hidrocentralelor de pe Oltul inferior, proaspat retehnologizate de VA Tech, Borza anunta că va da publicităţii informaţii despre rezilierea unui contract mai vechi al Hidroelectrica.

Vestea a venit printr-un comunicat intitulat 'Euro Insol le-a spus nemtilor de la Andritz : AUF WIEDERSEHEN'.

Amenajarea de la Gogoşu este centrala secundară a sistemului Porţile de Fier II.

Firma Andritz, fosta VA Tech, pierde astfel, în numai o lună, două contracte importante primite in trecut fără licitaţie.

Cealaltă afacere scăpată printre degete de compania germana abonata la contracte cu statul roman este retehnlogizarea hidrocentralei de la Stejaru (Bicaz), unde administratorul judiciar a decis, tot în ianuarie, organizarea unei licitaţii, după ce iniţial lucrarea îi fusese atribuită aceleiaşi companii Andritz.

Putem spera oare ca, odata cu anunţul de azi, vor lua sfârşit cei 15 ani ultraprofitabili pe care compania Sulzer, devenită apoi VA Tech şi, mai nou, Andritz, i-a avut în România? Centrul de Investigatii Media va prezinta astazi detaliile unui interval de 15 ani in care aceasta companie, sub diferitele ei nume, a obţinut contracte de peste un miliard de euro fără să fi participat la vreo licitaţie.

In acesti 15 ani, contractele firmei cu Hidroelectrica totalizează peste 900 de milioane de euro.

Andritz şi-a făcut apariţia în România in perioada 1996-2000, anii Convenţiei Democratice din România (CDR), când ministru al Industriilor era Călin Popescu Tăriceanu. El a a acordat retehnologizarea Porţilor de Fier I, în 1997, unui consorţiu format din firma elveţiană Sulzer Hydro şi ABB, fără licitaţie şi la un preţ aproape dublu faţă de evaluarea iniţială.

Reţeta s-a aplicat ulterior la toate obiectivele importante: Sulzer Hydro se asocia cu un paterner puternic ce furniza echipamentele, urmand ca firma devenita VA Tech si apoi Andritz sa se ocupe de primirea contractelor.

Puterea şi numele se schimbă, VA Tech rămâne

Prin actele adiţionale semnate în 2001 la contractul pentru Porţile de Fier I, firma cu trei nume in 15 ani primeste si lucrări la Porţile de Fier II. Se schimbase Puterea, iar Sulzer îşi modificase şi ea numele, devenind deja VA Tech.

Initial, lucrarea de la Porţile de Fier II a fost evaluată de specialişti la 50 milioane de euro, însă a ajuns să coste Hidroelectrica nu mai putin de 270 de milioane de euro.

Din acest total iniţial, 54,5 milioane de euro reprezentau contravaloarea retehnologizării celor două grupuri de la Gogoşu, cost mult mai mare decât cel practicat pe piaţă, spun specialistii.

Pentru comparaţie, intr-un raport de acum cateva luni, administratorul Hidroelectrica dă ca exemplu centrala Lotru, retehnologizată tot de Andritz cu 174.000 de euro pe MW, faţă de 1,3 milioane de euro pe MW, pretul antamat de Andritz la Gogoşu. Diferenta? Remus Borza si-o explica prin faptul ca lucrarea de pe Lotru a fost obtinuta printr-o licitatie internationala si a fost finantata din banii Bancii Mondiale, in timp ce contractul de la Gogosu urma sa fie platit de statul roman si a fost acordat companiei fara licitatie. No comment!

Lucrările de la Gogoşu ar fi trebuit să înceapă abia anul ăsta, deşi Hidroelectrica plătise încă din 2003 un avans de 13,6 milioane de euro. Avans pentru care, in paranteza fie spus, administratorul judiciar atrage atenţia că nu s-a calculat o dobândă pentru cei zece ani in care statul roman a creditat, practic, firma germana, dobanda care să fie eventual scăzută din pretul final al acţiunii.

Nici vorba, insa. In acesti zece ani, preţul pentru retehnologizarea de la Gogoşu a crescut cu aproximativ 30%, de la 54,5 milioane de euro la 71,5 milioane euro.

Admnistratorul judiciar a denunţat acum cele două acte adiţionale prin care firma Andritz primea retehnologizarea grupurilor de la Gogoşu.

Copie la indigo

Asadar probleme tehnice au fost la mai toate obiectivele de care s-a ocupat compania, sub toate cele trei nume pe care le-a avut pana in prezent: Sultzer - VA Tech - Andritz. Ieri, Centrul de Investigaţii Media scria, în materialul cu bacteria inventata din apele Oltului, ca tot în 2001 a început şi retehnologizarea hidrocentralelor din Sucursala Olt a Hidroelectrica. Acordată de data aceasta consorţiului format din Va Tech şi Voith Hydro. Deci la hidrocentralele de pe Oltul Inferior au apărut coroziuni pe pale, iar la Porţile de Fier I s-au descoperit în timp numeroase deficienţe de proiectare şi execuţie (documentul atasat vorbea încă din 2001 despre câteva dintre acestea).

Firma a reusit aceleasi negocieri spectaculoase si in cazul acestor hidrocentrale de pe Olt. Scriam ieri ca, de la evaluarea iniţială de 123,773 milioane de euro, pretul de la care au început negocierile dintre Hidroelectrica şi Va Tech, contravaloarea proiectului pentru hidrocentralele de pe Oltul Inferior a urcat la peste 350 de milioane de euro, în momentul semnării contractului 'la cheie'. Astazi factura a ajuns la peste 400 de milioane de euro. Contractul este în derulare, în pofida problemelor apărute la palele turbinelor.

Între timp, VA Tech, fostă Sultzer, şi-a schimbat nu doar partenerul (Voith Hydro, în loc de ABB), ci şi numele, devenind, asa cum spuneam mai sus, Andritz Hydro.

Hidroelectrica nu este insa singura firma romaneasca de stat care a apelat la serviciile acestei companii.

În 2005, când la Ministerul Industriilor se afla Codruţ Sereş, iar Călin Popescu Tăriceanu era premier, VA Tech a mai primit, tot fără licitaţie, şi reabilitarea CET Vest Bucureşti, pentru 135 de milioane de euro.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares