Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Dan Voiculescu, in 13 iunie 2006, in declaratia data CNSAS: “Felix sunt eu…”

Scris de  Apr 17, 2013

Centrul de Investigatii Media este in posesia hotararii judecatoresti integrale prin care Dan Voiculescu a fost declarat, definitiv si irevocabil, colaborator al Securitatii. Publicam, atasat, cele 43 de pagini ale motivarii, din care reiese ca relatia dintre Dan Voiculescu si Securitate a constat in mult mai mult decat o simpla nota informativa data sefului sau din intreprinderea de comert exterior pentru care lucra.

Adevarul pe care Dan Voiculescu evita sa-l spuna public este scris negru pe alb de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti in paginile 38 si 39 din acest document. In aceasta sectiune instanta sumarizeaza "relatia generala" intre Dan Voiculescu si Securitate, pe care o caracterizeaza drept una "complexa". Astfel, Voiculescu a fost recrutat in 1970 de Securitate, sub numele conspirativ "Mircea",de la el asteptandu-se informatii atat in calitate de translator de germana al echipei de hochei pe gheata a Norvegiei, cat si despre studentii straini de la ASE. In anii 1973-1975 a fost verificat pentru a fi apoi recrutat din nou, dupa ce in 1971 fusese abandonat ca sursa, pentru misiuni de contraspionaj si pentru relatari despre corectitudinea unor angajati ai firmelor straine cu care statul roman avea afaceri. In acesti ani, din iunie 1973 pana in 1975, cand a devenit membru de partid, Voiculescu a activat sub numele de Felix si a turnat mai multe persoane, intre care si doua rude de-ale sale ramase in strainatate. Notele ajungeau fie la conducerea intreprinderii pentru care lucra, fie la un ofiter de Securitate.

Mai mult, definitoriu pentru caracterul lui Voiculescu si predispozitia lui spre turnatorie este un pasaj dintr-o nota informativa a unui ofiter de Securitate, document preluat la pagina 14 in motivarea judecatorilor. In nota citata in decizia CNSAS si redata de instanta la pagina 14, un agent il contacteaza pe Voiculescu si-i explica acestuia cata nevoie are Securitatea de el, data fiind pozitia lui de translator de germana pe langa echipa de hochei a Norvegiei. Voiculescu, pentru a nu lasa vreun dubiu ca a inteles mesajul, ii povesteste securistului roman ca, la un concurs de box desfasurat cu un an in urma, cand fusese translator pentru echipa Belgiei, "a observat anumite lucruri suspecte (cetateni romani care au luat legatura cu sportivii, schimburi de pachete, etc), dar neavand cui sa le spuna au trecut neluate in seama".  

Voiculescu a fost insa si urmarit de Securitate, ajungand in aceasta situatie din cauza traiului nonconformist si a veniturilor mult peste medie: Voiculescu avea casa cu incalzire centrala si piscina inca din anii '70. Dosarul sau de urmarire a fost insa inchis in 1980, dupa ce Dan Voiculescu a avut personal o discutie cu ofiterul de Securitate care se ocupa de cazul sau.

Documentul pe care il publicam astazi este o lectura interesanta din mai multe ratiuni. Mai intai pentru ca, desi Dan Voiculescu a luptat pana in panzele albe pentru a nu ramane cu stigmatul de securist, in iunie 2006, cand a fost audiat la CNSAS, la vederea notelor semnate si datate de el cu mana lui, sub numele conspirativ Felix, a declarat: "Felix sint eu...". Ulterior a revenit si, in fata instantei, a sustinut ca avrut sa spuna altceva, nu sa recunoasca faptul ca el insusi daduse notele informative.

Motivarea judecatorilor este interesanta si pentru ca, desi era clar ca aceste informatii vor deveni candva publice odata cu solutionarea definitiva a dosarului in justitie, Voiculescu a sustinut public in ultimii sapte ani ca prin tot ce a facut a fost pur si simplu inofensiv. Ramane ca fiecare cititor sa vada cu ochii lui cat a fost de inofensiv Dan Voiculescu.

Si, nu in ultimul rand, este interesanta pentru ca, desi a fost publicata in Monitorul Oficial in urma cu mai multe saptamani, ea nu a aparut niciodata integral in presa.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares