Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Ca şef la Autoritatea de Supraveghere Financiară, Radu Ruşanu va controla firmele familiei. Colegul de partid Tudor Chiuariu a avut grijă ca asta să nu fie incompatibilitate

Scris de  Apr 23, 2013

Liberalul Radu Ruşanu a primit azi avizul Comisiilor economice din Senat şi Camera Deputaţilor pentru ocuparea funcţiei de preşedinte la al Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF).

Pe reglementările încă în vigoare la ora la care s-a emis avizul, Ruşanu se afla în stare de incompatibilitate. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 impunea la articolul 9, litera d), ca membrii ASF "sa nu fie membri in consiliile de administratie, consiliile de supraveghere, directorate sau in comisiile de cenzori, sa nu detina functia de director ori alte functii la persoanele juridice si entitatile care sunt supuse supravegherii ASF si sa nu detina, ei si sau membrii familiilor lor pana la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participatie de cel putin 10% din capitalul acestor persoane juridice si entitati sau din drepturile de vot ori o participatie care sa permita exercitarea unei influente semnificative asupra luarii deciziilor in aducarea generala sau in consiliul de administratie a acestora".

Ei bine, fiicele lui Radu Ruşanu deţin astfel de pachete de acţiuni în firme listate pe Bursa de valori Bucureşti (BVB) şi, prin urmare, supravegheate de ASF, structura mamut ce urmeaza a fi condusă de tatăl lor.

Una dintre firme este SC International SA Sinaia, care are în patrimoniu hotelul Internaţional (unde se mai întâlnesc uneori liberalii pentru a pune ţara la cale) şi cateva vile.

Ana Rucsandra Ruşanu este proprietara a 36,2% din acţiunile societăţii de mai sus, iar Dana Maria Anastase, a 10,6%. Detalii despre companie aici.

O altă companie a familiei care se va afla sub controlul ASF este Comat Ma SA Bcuresti în care a investit familia Ruşanu este Comat Met SA Bucureşti, în care soţia liberalului, Anca Daniela Ruşanu, are aproximativ 18% din acţiuni. Detalii aici.

Interesant este ca Anca Rusanu este asociata in aceasta firma cu Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei de Domenii din cadrul CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. Bogatu este cercetat penal de DNA in dosarul in care Said Baaklini este acuzat ca a incercat sa fraudeze statul roman cu mai multe sute de milioane de euro prin exportul unor motoare de la UCM Resita. Bogatu a fost chiar arestat in acest dosar, pentru favorizarea infractorului, trafic de influenta si fapta de "a intermedia şi de a înlesni efectuarea de operaţiuni comerciale de către un agent economic privat, dacă fapta este de natură a-i aduce direct şi indirect foloase necuvenite, săvârşită de o persoană care, în virtutea funcţiei, are sarcina de a supraveghea şi controla un agent economic privat 

Cum l-a scăpat Chiuariu de incompatibilitate pe colegul său Ruşanu

După ce preşedintele va semna Legea ASF, prin care se modifică OUG 93 de anul trecut, Radu Ruşanu nu va mai avea însă nicio problemă cu incompatibilitatea.

Asta, pentru că din textul reglementării au dispărut două cuvinte personalitate juridică.

Manevra prin care Ruşanu scapă de probleme s-a făcut în cîţiva paşi, pa parcursul întortocheatului drum parcurs de ordonanţă prin cele două camere legislative.

Primul pas a fost făcut la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, comisie al cărei preşedinte era însusi Radu Ruşanu. Aici, aşa cum arată Raportul comun din 19 februarie 2013, litera d) de la articolul 9 a fost spartă în două. 

Partea cu rudele membrilor ASF intră la d indice 1 şi are, în legea ce va intra curând în vigoare, următorul cuprins: " să nu deţină (membrii ASF - n.n.) ei şi/sau membrii familiilor lor până la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participare de peste 5% din capitalul entităţilor prevăzute la litera d) sau din drepturile de vot, ori o participaţie care să permită exercitarea unei influenţe semnificative asupra luării deciziilor în adunarea generală sau în consiliul de administraţie a acestora".

Modificarea finală, care avea să-l salveze pe Radu Ruşanu a fost făcută în Comisia juridică de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat, unde preşedinte este Tudor Chiuariu, coleg de partid cu Ruşanu. 

Mai mult, Chiuariu este cel care a făcut personal amendamentul de la articolul 9  prin care s-au scos două cuvinte şi a fost salvat Ruşanu.

Este vorba despre de la textul de la litera litera d), unde interdicţia viza iniţial "persoane juridice şi entităţi". La propunerea lui Chiuariu s-a eliminat sintagma "persoane juridice",  astfel încât prezenţa fiicelor lui Ruşanu şi a soţiei acestuia în acţionariatul unor firme controlate de ASF nu mai constituie motiv de incompatibilitate pentru cel proaspăt avizat la conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Nu am reuşit să-l contactăm pe TudorChiuariu pentru a afla motivele care l-au făcut să propună eliminarea persoanelor juridice din textul articolului.

Ruşanu a mai făcut subiectul unor discuţii referitoare la incompatibilitate şi conflict de interese în urmă cu aproximativ zece ani. El a fost acuzat că a facilitat acordarea unui credit de câteva sute de miliarde de lei vechi unei firme ce aparţinea unui partener de afaceri al soţiei sale. Este vorba de Dan Griţac, acţionar şi el la Internaţional Sinaia.

Ruşanu s-a apărat atunci spunând că, in momentul acordării împrumutului, nici el şi nici soţia sa nu aveau acţiuni la respectiva companie.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares