Jaf din bani publici la Spitalul “Sfantul Ioan” din Bucuresti

Spitalul Clinic de Urgenta “Sfantul Ioan” a pierdut, de la inceputul anului, zeci de mii de lei pe luna, bani pe care-i plateste unei firme care se ocupa de curatenie. SC Universal Med Cleaning, o firma abonata la contracte de servicii de curatenie cu spitalele bucurestene, este furnizorul care a ajuns sa primeasca, prin negociere directa cu spitalul, o suma cu cateva procente mai mare chiar decat propria oferta facuta in cadrul unei licitatii incepute de instituti dar care insa a fost anulata, din vina spitalului, fara o explicatie clara. 

Chiar daca in prezent institutia medicala a lansat o procedura de selectie a partenerului care sa-i curete saloanele, Universal Med Cleaning primeste luna de luna contracte la pretul mai mare decat pretul pe care ea insasi l-a propus.

Mai mult, serviciile firmei lasa de dorit, din moment ce, in urma unui control inopinat facut la jumatatea lui aprilie, ministrul Sanatatii l-a demis pe managerul institutiei din cauza mizeriei gasite acolo. Firma insa continua sa presteze servicii si sa incaseze bani publici.

Centrul de Investigatii Media va prezinta astazi un caz de manual despre cum este jefuit bugetul public din sanatate la Spitalul clinic de urgenta “Sfantul Ioan” – Bucuresti.

Sf Ioan

Firma

SC Universal Med Cleaning este specialist in curatenie in spitale, judecand dupa datele disponibile pe site-urile de achizitii publice. Spitalul “Sfantul Ioan”, dar si Spitalul Cantacuzino, Spitalul Floreasca, Spitalul “Sfantul Pantelimon”, Institutul “Ana Aslan”, Institutul de Diabet “Paulescu”, Institutul de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Prof. Dr. Alfred Rusescu”, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” sau Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri, devenit celebru dupa scandalul vaginoplastiilor facute pe bani publici, au pompat in firma Universal Med Cleaning SRL milioane de lei in ultimii ani, primind la schimb servicii de curatenie.

Universal Med Cleaning

Serviciile prestate in schimbul milioanelor din fonduri publice de Universal Med Cleaning SRL nu par sa corespunda calitativ, cel putin in cazul Spitalului “Sfantul Ioan”, daca luam in calcul o declaratie facuta de ministrul Sanatatii, Nicolae Baniciou, la finalul unei vizite inopinate facute aici in 15 aprilie: “(…) eu, ca ministru, nu pot să merg să fac curăţenie într-un spital. Nu pot crede că lipsa curăţeniei este o problemă de ordin financiar. Mai mult chiar, am văzut că spitalul a primit sume importante de bani” (sursa: Mediafax).

Managerul spitalului a fost demis dupa acest control, insa furnizorul de curatenie a ramas in spital si se ocupa si astazi de spatiile gasite murdare de Banicioiu. Conditiile in care Universal Med Cleaning continua sa presteze servicii pentru spital sint insa de domeniul stiintifico-fantasticului.

Contractul

Conform documentelor publice de pe www.e-licitatie.ro, Spitalul “Sfantul Ioan” a lansat, in 17 ianuarie 2014, o licitatie pentru a cumpara servicii de curatenie. Pana la finele anului trecut, timp de mai multi ani, serviciile de curatenie in spital au fost prestate de Universal Med Cleaning.

In ianuarie, cand contractul a expirat, firma s-a oferit sa continue curatenia in spital in regim de voluntariat, urmand sa participe la licitatia pentru noul contract si sperand, evident, sa o castige.

“Pentru continuitate, am acceptat oferta firmei Universal Med Cleaning si am lansat, dupa cum reiese din acte, licitatia pentru curatenie”, a declarat purtatorul de cuvant al spitalului, doamna conferentiar Gheorghita Aron.

In 28 ianuarie 2014, deci la 11 zile dupa anuntul facut de spital, au fost deschise cele doua oferte primite pentru serviciile de curatenie. Conform procesului-verbal 1888/28.01.2014, au depus oferte pentru a primi contractul de curatenie atat Universal Med Cleaning, cat si o alta firma, SC Libro Events SRL.

Din procesul-verbal de mai sus reiese ca SC Universal Med Cleaning a cerut un pret de 4,49 de lei pe metru patrat intretinut, in timp ce oferta concurentului a fost de 4,01 lei pe metru patrat.

In acelasi proces-verbal se consemneaza si doua observatii, cate una din partea fiecarui competitor. Pentru a se pronunta in legatura cu acestea, comisia de evaluare in cadrul acestei licitatii, condusa de directorul de igiena al spitalului, asistentul Dumitru Dan Apintiliesei, a cerut un ragaz de cateva zile inainte de a anunta rezultatul final al procedurii de achizitie.

Dupa aceste cateva zile, in 4 februarie, comisia ii anunta pe cei doi participanti, printr-un raport din 4.02.2014, ca a decis anularea procedurii.

Asadar, in 4 februarie, comisia “hotaraste anularea procedurii de atribuire, in temeiul OUG 34/2006, art. 209 alin. 4 litera b, care precizeaza ca, pe parcursul analizei, evaluarii si/sau finalizarii procedurii de atribuire se constata erori sau omisiuni, iar autoritatea contractanta se afla in imposibilitatea de a adopta masuri corective fara ca acestea sa conduca la incalcarea principiilor prevazute la articolul 2 alin. 2 literele a-f”. Principiile invocate sunt, conform actului normativ indicat, “nediscriminarea, tratamentul egal, recunoasterea reciproca, transparenta, proportionalitatea si eficienta utilizarii fondurilor”.

Din hotararea comisiei nu este clar la ce erori se refera autoritatea contractanta si cui apartin ele: institutiei de stat care dorea sa atribuie contractul sau celor doi ofertanti. De asemenea, niciuna dintre observatiile participantilor nu este admisa ori respinsa, ci doar se constata existenta lor. Cert este ca, in 4 februarie 2014, procedura de licitatie a fost anulata.

O zi mai devreme insa, in 3 februarie 2014, conform datelor din SEAP, Spitalul Clinic de Urgenta “Sfantul Ioan” incheia prin negociere directa, invocand urgenta, un contract de curatenie cu SC Universal Med Cleaning SRL.

Pretul

Asadar, cu o zi inainte de a anula licitatia deschisa inceputa in ianuarie, pe care Universal Med Cleaning ar fi pierdut-o din cauza pretului cu cateva procente mai mare decat cel oferit de concurenta, spitalul ii da firmei prietene contractul de curatenie.

Centrul de Investigatii Media a mers la spital pentru a afla mai multe detalii despre contractul cu Universal Med Cleaning. In prezenta purtatorului de cuvant al institutiei, conferentiarul Gheorghita Aron, am purtat o discutie cu Mariana Stavri, sefa Biroului de Achizitii al institutiei, care a facut si ea parte din comisia pentru licitatia anulata.

Din declaratiile Marianei Stavri am aflat ca Universal Med Cleaning a primit contractul cu un pret chiar mai mare decat cel ofertat in cadrul licitatiei pe care oricum urma s-o piarda: 4,69 de lei pe metrul patrat intretinut.

Astfel, spitalul da firmei Universal Med Cleaning, prin negociere directa, un contract cu un pret de 4,69 de lei pe metrul patrat cu doar o zi inainte ca aceeasi institutie sa anuleze din motive greu de explicat o licitatie in cadrul careia aceeasi firma oferise un pret de 4,49 de lei pe metrul patrat, pret cu care urma sa piarda in fata unei oferte concurente de 4,01 lei pe metru patrat.

Legaturile

La negocierea directa incheiata cu o zi inainte ca licitatia “la vedere” sa fie anulata, conform declaratiilor Marianei Stavri au mai participat alte doua firme: Ideal Rentimob SRL si Derubar Services SRL, care ar fi licitat cu doar cativa bani pe metrul patrat peste pretul de 4,69 oferit de Universal Med Cleaning.

Una dintre aceste doua firme are legaturi certe cu Universal Med Cleaning.

Conform datelor din Monitorul Oficial, firma Universal Med Cleaning avea, in 2011, patru actionari: Amalia Catalina Cristea, Florin Catalin Predescu, Paul Stefan si Marius-Mircea Heizer. Din datele personale ale actionarilor, publicate in Monitorul Oficial, am dedus ca domnul Florin Catalin Predescu este unul si acelasi cu Predescu Florian Catalin, unul dintre cei doi asociati ai firmei SC Ideal Rentimob SRL.

Reactii

Centrul de Investigatii Media a cerut Spitalului “Sfantul Ioan” detalii despre contractul incheiat cu cel care urma sa piarda licitatia. Doamna conferentiar Aron a primit cererea formulata in acest sens de Centrul de Investigatii Media si a promis ca ii va da curs in cel mai scurt timp, insa documentele nu ne-au fost transmise, desi au trecut aproape doua saptamani de la intalnirea avuta cu domnia sa.

La discutia purtata cu Gheorghita Aron a participat, pentru cateva minute, si asistentul medical Dumitru Apintiliesei, care, in loc sa raspunda la intrebarile despre licitatie, a contestat calitatea de purtator de cuvant a doamnei conferentiar, pe motiv ca aceasta a fost numita in pozitia de reprezentant al spitalului in relatia cu presa de fosta conducere, si a cerut un ragaz de doua zile pentru a revedea documentatia procedurii din ianuarie-februarie, pentru a putea explica exact ce s-a intamplat acolo. Dupa doua zile insa, desi se afla in spital, Apintiliesei a refuzat dialogul, invocand faptul ca am intarziat 20 de minute peste ora stabilita pentru intalnire, dar si activitatea intensa pe care o avea in ziua respectiva.

Centrul de Investigatii Media a incercat sa ia legatura si cu reprezentantii firmei Universal Med Cleaning. I-am cautat atat la adresa oficiala din Calea Grivitei, cat si la o fosta adresa din zona Bulevardul dacia, adresa care figureaza pe site-ul companiei. In fine, am reusit sa gasim sediul firmei la o a treia adresa, undeva pe soseaua Pipera-Tunari, intr-un complex de vile. Un angajat al firmei care se afla in birou a refuzat sa ofere vreo declaratie jurnalistilor, promitand ca va da mai departe datele noastre de contact catre unul dintre asociati, care ne va contacta. Nu am primit niciun telefon pana la momentul transmiterii acestei stiri.

Sesizari

Asociatia Centrul de Investigatii Media va sesiza atat Ministerul Sanatatii, cat si autoritatile responsabile de procedurile de achizitii publice in Romania, in legatura cu modul in care firma Universal Med Cleaning SRL a primit contractul de curatenie la Spitalul “Sfantul Ioan” din Capitala. De asemenea, informatiile vor fi transmise si autoritatilor judiciare competente.

Distribuie!

 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Email
 • RSS

Comments

 1. cristi says:

  pai daca firma a facut voluntariat in spital (cum este afirmat in articol), cum au fost jefuiti banii publici?

 2. Daniel says:

  “daca luam in calcul o declaratie facuta de ministrul Sanatatii, Nicolae Baniciou, la finalul unei vizite inopinate facute aici in 15 aprilie: “(…) eu, ca ministru, nu pot să merg să fac curăţenie într-un spital”.
  Daca nu ati avea niciun interes financiar cu firma Libro Events a0ti intelege ce a inteles toata lumea din declaratia ministrului care se referea la “curatenie” de tip administrativ , modificarea structurii spitalului si alte lucruri de ordine interioara . Ptr cateva mii de euro de la Libro Events v0ati plimbat prin tot spitalul cu camere ascunse si nu ati reusit sa filmati macar o hartie aruncata pe jos , e usor sa te joci cu cuvintele si sa convoci o “intalnire” cu colegii din “presa” ptr a prelua o stire pre-fabricata.
  Poate o sa intrebe cineva de unde avantul vostru jurnalistic in legatura cu subiectul asta si de ce nu te intrebi cum poate o firma ca Libro Events sa participe la o licitatie cand are declarati 30 de angajati (carora le face contracte ptr 2 ore , “investighati” spitalul Floreasca unde au castigat licitatia cu 60 de persoane si au angajat 15 , mergeti in statiile de metrou sa filmati mizeria de acolo de cand aceasta firma fantoma a castigat licitatia , sau pentru asta nu va plateste nimeni) . Imi este scarba de voi si de felul in care va castigati existenta .

  “Reprezentant”

 3. TIVILU ANCA says:

  In tot acest timp pacientii sunt pusi sa aduca medicamente de acasa si li se refuza diagnosticarea corecta daca acestia cer sa se faca analize decontate de casa de asigurari

 4. Budica laurentiu says:

  Acum,ce credeti ca urmaresc directorii,achizitii,contabil,administrativ,vor sa fure,cu o nesimtire rar intalnita,din spatiul destinat farmaciei spitalului Sf.Ioan buc.prin autorizatia specifica,pentru a se muta chiar ei .Cu toate ca au repartizate spatii suficiente ,vor sa distruga farmacia spitalului din trufie,prostie,razbunare.Noi cei din colectivul farmaciei ne intrebam ce este mai important ,functionarea unei farmacii intr-unspital de urgenta sau birouri comode pt.fundurile unor doamne cu mentalitati indoielnice.Noi luptam cum putem,va cerem ajutorul.Va multumim.

 5. Ca sa nu mai vorbim de “relocarile” din UPU! Desfintezi servicii UPU deja functionale ca sa infiintezi altele pentru care, culmea!, nici macar nu exista bani pentru dotari, personal etc.

 6. paunmariana says:

  cum de a angajat dupa tot tantamul noua menegera toate incompetentele si numai pe pile daca mergi acolo sint numai neamuri si pizdareala va dau un exmplu Mutu Mariana si etc…
  v

 7. Paisu Olivia says:

  Tatal meu a decedat in urma cu aproape trei luni datorita indolentei, incompetentei si jafului pe banii publici din Spitalul Sfantul Ioan! Am cumparat calmate de folosit dupa operatie, anticoagulante, tja Gamma pentru operatie, perfalgan pentru perfuzie, pina si leocoplaste si chiar si cu avocata de mana si legea pe masa , conducerea spitalului, in speta directoarea economica refuza decontarea cheltuielilor, cu motivatia ca “spitalul nu are bani nici de salarii” in schimb sunt plini de paraziti, firme de paza , ai caror angajati se lafaie in parcare si cer ciubuc sa lase masinile in parcare sau persoane sa intrev in cladirea spitalului; medicii de terapie intensiva sunt nevoiti sa urce pe scari cu aparatura de terapie intensiva in brate, caci liftul nu functiona; firma de catering aduce doi biscuiti cu margarina la mic dejun si o zeama lunga la prinz, firma de curatenie cica face curatenie si nu va pot descrie starea jalnica a toaletelor de exemplu… In schimb bugetul de venituri si cheltuilei arata 6 milioane ron platiti pe alte servicii pentru functionarea unitatii medicale si pacientii mor cu zile in acest spital!!
  Va rog ajutati-ma sa schimbam ceva aici! Cine poate sa ia masuri pentru tratarea acestui spital?
  Va multumesc!

Trackbacks

 1. […] scurt exemplu, bazat pe o investigaţie a jurnalistului Ovidiu Vanghele: firma care se ocupă de curăţenia Spitalului Sf. Ioan din Bucureşti, Universal Med Cleaning, a […]

Speak Your Mind

*