Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha
Logo Romarm Logo Romarm Sursa foto: romarm.ro

Statul roman, prin producatorul de armament Romarm, a avut contracte cu off-shore-ul unui traficant de arme sarb pus sub interdictie de ONU

Scris de  Sep 02, 2015

Compania Nationala Romarm SA, cel mai mare producator roman de armament, firma detinuta integral de statul roman si aflata in subordinea Ministerului Economiei, a incheiat cel putin un contract cu un off-shore cipriot controlat de un faimos traficant international de arme, un cetatean sarb pus sub embargo de calatorie de Consiliul de Securitate al ONU, Slobodan Tesic.

Intre Romarm si off-shore-ul Moonstorm Enterprises Ltd., inregistrat in Cipru, exista cel putin un contract. Cu acest contract si cu altele, compania Romarm a girat, in 2011, un imprumut luat de la BRD. Informatia se regaseste intr-un document oficial al statului roman, aflat in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.

Legatura dintre cetateanul sarb Slobodan Tesic, pus sub embargo de calatorie de catre Consiliul de Securitate al ONU pentru trafic de arme din 2004 pana in 2013, si Moonstorm Enterprises Ltd. este confirmata de o telegrama secreta a diplomatiei americane, document dezvaluit de Wikileaks.

Tesic a fost pus de Consiliul de Securitate al ONU sub interdictie de libera circulatie ca urmare a implicarii sale in traficul de arme catre Liberia in perioada in care tara africana se afla sub embargo. Tesic ar fi sprijinit cu armament fortele loiale fostului presedinte Charles Taylor, condamnat de un tribunal special al ONU in 2013 la 50 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii si crime de razboi.

In rezolutia Consiliului de Securitate al ONU din 2003, completata cu lista in 2004, intre persoanele carora li se interzicea dreptul la libera circulatie se mai afla, alaturi de Tesic, si celebrul traficant international de arme Viktor Bout.

Centrul de Investigatii Media a cerut in mai multe randuri atat companiei de stat Romarm cat si Ministerului Economiei de la Bucuresti informatii despre contractele incheiate de compania de stat cu Moonstorm Enterprises Ltd.. Si Romarm, si ministerul au raspuns ca firma de stat "nu a derulat niciodata contracte de export" cu off-shore-ul cipriot, refuzand sa precizeze daca o astfel de afacere a fost macar incheiata si in ce conditii.

Departamentul pentru Controlul Exporturilor (fosta ANCEX), autoritate a statului roman care avizeaza exporturile de armament, a evitat sa confirme sau sa infirme existenta unui astfel de contract, indicand, intr-un raspuns ambiguu, ca informatiile despre aceste contracte ar trebui sa fie furnizate de Romarm.

Sursa foto Leif Skoogfors CORBIS

Informatiile despre contractul dintre Romarm si Moonstorm Enterprises Ltd. Cipru apar intr-un aviz de ipoteca mobiliara publicat in Arhiva de Garantii Mobiliare in 7 martie 2011. Conform documentului - care este public, accesul in aceasta arhiva gestionata de Ministerul Justitiei fiind complet liber - Romarm garanta o datorie de cinci milioane de euro catre Sucursala Unirea a BRD cu sumele pe care urma sa le primeasca dintr-o serie de contracte.

Specialistii consultati de Centrul de Investigatii Media au explicat ca, cel mai probabil, Romarm are deschisa o linie de credit la BRD, din care trage, periodic, bani, in functie de necesitati si rulaj.

Printr-un aviz initial, in 2007, Romarm garanta un imprumut, a carui valoare nu este precizata, cu doua milioane de dolari ce pot fi oricand blocati de banca din conturile companiei de stat. Doi ani mai tarziu, in noiembrie 2009, garantia pentru imprumut ajungea la cinci milioane de euro, bani care "urmeaza a fi incasati din orice contracte" derulate de companie.

In 7 martie 2011, avizul initial de ipoteca se modifica din nou. In noua varianta, suma constituita drept garantie ramanea aceeasi, numai ca, de aceasta data, Romarm indica exact contractele din care ar urma sa primeasca banii pentru stingerea datoriei.

Printre partenerii indicati se numara si Moonstorm Enterprises Ltd. din Cipru. Mai jos puteti gasi documentul extras din Arhiva Electronica de Garantii Reale Imobiliare.

Asadar contractul dintre Romarm si Moonstorm ar fi putut fi semnat in perioada noiembrie 2009 - martie 2011.

Off-shore-ul cipriot Moonstorm

Conform actului constitutiv al firmei cipriote, obtinut de Centrul de Investigatii Media de la Registrul Companiilor din Cipru, Moonstorm Enterprises Ltd., cu sediul in Limassol, pe Bulevardul Makariou la numarul 210, a fost fondata in 2 aprilie 2009 de catre un avocat pe nume Atanasia (sau, prescurtat, Soula) Iakovidou.

Conform articolului 3.1 din statut, firma se ocupa cu vanzarea si cumpararea de arme si sisteme de aparare sau componente ale acestora, munitie, explozibili, avioane militare, nave sau vehicule terestre militare, electronice si componente din domeniul apararii, precum si cu mentenanta acestora.

Conform punctului urmator din statut, firma se declara a fi un intermediar, afirmand ca "va lucra in numele producatorilor, vanzatorilor si cumparatorilor de armament".

La punctul 5, compania cipriota isi anunta statutul de investment holding company, instrument folosit frecvent in cazul firmelor off-shore pentru a ingreuna identificarea adevaratilor actionari.

Gasiti mai jos documentele de infiintare a firmei Moonstorm Enterprises Ltd., in forma originala, asa cum se regasesc la Registrul Companiilor din Cipru:

 

 

 

Diplomatia americana: Moonstorm Enterprises este Slobodan Tesic

Intr-o telegrama data publicitatii de Wikileaks, ambasadorul SUA in Yemen la acel moment, Stephen Seche, transmitea la Washington, in 14 decembrie 2009, ca un diplomat bulgar i-ar fi comunicat ca Ministerul Apararii din Yemen vrea sa cumpere arme de 78 de milioane de dolari de la compania cipriota Moonstorm Enterprises Ltd., care, conform documentelor prezentate anterior, fusese infiintata cu doar cateva luni inainte.

Oficialul bulgar citat de ambasadorul Seche afirma ca Moonstorm Enterprises Ltd. ar fi, de fapt, un paravan in spatele caruia s-ar ascunde Slobodan Tesic, un sarb acuzat de trafic international de arme care la acel moment avea interdictie de circulatie din partea ONU pentru sprijinirea regimului fostului presedinte liberian Charles Taylor.

O nota a diplomatului american din continutul telegramei arata ca legatura dintre Tesic si Moonstorm este confirmata si de surse din intelligence-ul american. In plus, telegrama preia si o nota a spionajului bulgar despre legatura dintre Tesic si Moonstorm Enterprises Ltd..

Cine este Slobodan Tesic?

"Lista acuzatiilor la adresa acestui om (Slobodan Tesic, n.r.) este una lunga, fiind furnizor de arme pentru Irak, Liberia si alte regimuri teroriste", se arata in raportul spionajului bulgar citat de diplomatii americani in telegrama data publicitatii de Wikileaks.

In 16 martie 2004, Consiliul de Securitate al ONU a intocmit o lista cu persoane impotriva carora a fost luata masura restrictionarii liberei circulatii pe teritoriul statelor membre ale Organizatiei, asa-numitul "UN travel ban". Faptele pe care Consiliul de Securitate al ONU le imputa celor de pe aceasta lista aveau legatura cu atrocitatile comise in anii 2001-2003 in Liberia si Sierra Leone de fortele loiale dictatorului liberian Charles Taylor, precum si cu incalcarea embargoului instituit atunci de ONU in acea zona.

Tesic a fost acuzat de raportorii Consiliului de Securitate ca a sprijinit regimul dictatorului Taylor incalcand embargoul pe comertul cu arme catre Liberia. Sarbul ar fi livrat arme catre regimul de la Monrovia prin compania Temex, cu sediul in Belgrad, pe care la acel moment o conducea. Valoarea armelor vandute de Temex catre Monrovia aflata sub embargo era, potrivit declaratiilor companiei citate de raportorii ONU, de 1,3 milioane de dolari, din care firma lui Tesic ar fi incasat aproape 860.000 de dolari pana in iulie 2002, cand un al cincilea transport pregatit sa plece catre Liberia a fost oprit de autoritatile sarbe.

In raportul Consiliului de Securitate, publicat pe site-ul ONU, Tesic este descris ca fiind "the chief sanctions buster".

Pe lista persoanelor cu interdictia de a calatori se afla, alaturi de Tesic, si Charles Taylor, fostul dictator liberian condamnat definitiv in 2013, la Haga, la 50 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii si crime de razboi, in prezent inchis in Marea Britanie, dar si celebrul traficant international de arme Viktor Bout, in prezent condamnat in Statele Unite pentru terorism, trafic de arme si spalare de bani.

Printre multele fapte de care este acuzat Viktor Bout se numara sprijinirea gherilelor columbiene FARC in lupta impotriva armatei americane.

In 29 noiembrie 2013, Consiliul de Securitate al ONU a anuntat stergerea lui Slobodan Tesic de pe lista celor cu interdictie de a calatori liber in statele membre. Nu este clar care sunt ratiunile acestei decizii.

Autoritatile de la Bucuresti evita raspunsurile despre off-shore-ul lui Tesic

In 22 mai 2014, Centrul de Investigatii Media a cerut oficial reprezentantilor Romarm copii dupa contractele incheiate cu Moonstorm Enterprises Ltd. din Cipru.

Iata emailul transmis Romarm in 22 mai 2014:

In raspunsul primit atunci, Romarm nega derularea vreunui contract cu Moonstorm Enterprises Ltd..

In 2 august 2015, Centrul de Investigatii Media a revenit si a cerut din nou atat Ministerului Economiei cat si companiei de stat Romarm informatii despre relatiile comerciale cu Moonstorm Enterprises Ltd. din Cipru.

Nici Romarm si nici Ministerul Economiei nu au dat curs solicitarilor Centrului de Investigatii Media. Desi li se ceruse explicit sa precizeze cate contracte au fost incheiate intre companie si off-shore-ul cipriot, care era obiectul acestora, pretul si cand au fost ele incheiate, Romarm s-a limitat la a raspunde: "Romarm nu a derulat niciodata contracte cu Moonstorm Enterprises Ltd.".

Cel mai recent raspuns din partea Romarm a fost transmis in 4 august 2015, de catre un reprezentant al Romarm SA, acesta trimitand raspunsul, simultan, si Biroului de Presa al Ministerului Economiei.

Departamentul pentru Controlul Exporturilor, fosta ANCEX, institutie a statului roman aflata in subordinea Ministerului Afacerilor Externe, este "autoritatea naţionala în domeniul controlului exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare", dupa cum se arata pe site-ul propriu.

Centrul de Investigatii Media a cerut ANCEX sa precizeze daca institutia "a avizat vreun contract de furnizare de armament incheiat de CN Romarm SA cu firma Moonstorm Enterprises Ltd. din Cipru", sa furnizeze o copie a respectivului aviz, precum si o copie a contractului/contractelor".

"Va rog, de asemenea, sa-mi comunicati care este stadiul derularii acestor contracte, in cazul in care ele exista si au primit avizul de la institutia dumneavoastra. Daca acest contract nu a fost avizat de ANCEX, va rog sa-mi comunicati motivele acestui refuz", se arata in solicitarea de informatii transmisa catre ANCEX de Centrul de Investigatii Media in 5 august 2015.

Patru zile mai tarziu, oficialii Ministerului Afacerilor Externe au transmis ca ANCEX "nu avizează contractele încheiate de către operatori economici cu partenerii externi, întrucât acest act comercial, prin angajamentele asumate, este atributul exclusiv al partenerilor comerciali". In fraza urmatoare, insa, MAE afirma ca ANCEX "tratează toate informațiile furnizate de către operatorii economici, inclusiv contractele comerciale, necesare procesului de evaluare a operațiunilor de comerț exterior cu produse militare supuse examinării", ca având caracter de secret comercial.

ANCEX "respectă cu strictețe prevederile art. 25 alin (6) al OUG nr. 158/1999, republicată, prin care “Persoanele implicate în aplicarea regimului de control al produselor militare, care iau cunoștință de informații ce constituie secrete de stat, de serviciu sau comerciale, sunt obligate să respecte caracterul lor și să le facă cunoscute numai autorităților îndreptățiteîn condițiile legii", se mai precizeaza in raspuns.

In consecinta, informațiile privind contractele comerciale aferente unei anumite operațiuni de export de produse militare, precum și stadiul derulării acestora, pot fi făcute publice "numai de către titularul de contract", in cazul de fata Romarm. Care neaga derularea vreunui contract cu Moonstorm Enterprises Ltd. din Cipru, desi ea insasi a garantat creditul la BRD cu acest contract.

Documentul:

 

Fostii sefi ai Romarm, personaje controversate

Contractul intre Romarm si Moonstorm Enterprises Ltd., executat sau nu, a fost incheiat, cel mai probabil, intre noiembrie 2009 si martie 2011.

In noiembrie 2009, seful Romarm era Ion Garbacea, al carui nume a fost invocat de fostul parlamentar condamnat Sorin Rosca Stanescu, in fosta sa calitate de ziarist, intr-o presupusa afacere de trafic de arme in care ar fi fost implicat fratele fostului presedinte Traian Basescu.

In 25 mai 2010, ministrul Economiei de la acel moment, Adriean Videanu, l-a inlocuit pe Garbacea cu Vasile Crisan, care pana atunci fusese subprefect de Alba.

Membru PDL la acel moment, Vasile Crisan este un fost ofiter al Serviciului de Protectie si Paza iar sotia sa este cadru militar la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). In prezent, Crisan este membru UNPR, dupa ce in decembrie 2011 a demisionat din PDL, pastrandu-si postul de sef la Romarm pana la jumatatea anului 2012, cand a fost demis de ministrul de atunci, Daniel Chitoiu.

Numele lui Crisan a fost mentionat de fostul deputat PSD Ion Stan intr-o declaratie politica in care parlamentarul il acuza pe fostul sef al Romarm, intre multe altele, de legaturi cu doi frati despre care sustine ca ar fi acuzati de FBI de trafic ilegal de armament.

Conform celei mai recente declaratii de avere disponibile pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate, datand din iunie 2012, Crisan are doar un apartament in Alba Iulia, singurele sale venituri la acel moment fiind cele din functia de director general al Romarm, precum si salariul sotiei. Pe langa acestea, Crisan mai primea o indemnizatie de circa cinci mii de lei pe an pentru pozitia de membru in consiliul de administratie al Elettra Communications SA, o companie mixta romano-italiana in care si Romarm detine aproape unu la suta din actiuni.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares