Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha
Sorin Oprescu Sorin Oprescu

Soferul lui Oprescu, apropiat al clanului Camatarilor, alimentat cu bani publici de administratia Capitalei

Scris de  Oct 12, 2015

Administratia Oprescu l-a alimentat ani de zile cu bani publici pe soferul primarului, Cristian Stanca, zis Grenada, condamnat in trecut pentru trafic de droguri si apropiat al clanului Camatarilor. Insasi Politia Locala, cea care ar trebui sa vegheze la respectarea ordinii in Capitala, a incheiat mai multe contracte prin care zeci de mii de lei au ajuns anual, din 2011 incoace, in conturile unei firme apartinand familiei lui Cristian Stanca, "Grenada", apropiat al clanului de interlopi din Bucuresti.

In ultimii ani, cele peste o suta de masini ale Directiei Generale de Politie Locala si Control din cadrul Primariei Capitalei au fost spalate si curatate la firma sotiei lui Grenada, care detine o spalatorie auto in Soseaua Viilor din Bucuresti.

Dinamica acestor contracte arata clar cum municipalitatea l-a favorizat ani la rand pe Grenada. Pana in 2011, spalatul masinilor politistilor si inspectorilor din subordinea lui Oprescu costa doar putin peste 4.000 de lei. Din 2011, odata ce afacerea a ajuns la Grenada, sumele cheltuite anual la spalatorie au ajuns chiar si de 15 ori mai mari.

La sfarsitul anului 2010, in 16 noiembrie, s-a infiintat firma Best Auto STK SRL, cu unicul obiect de activitate "intretinerea si reparatia autovehiculelor". Firma o are ca actionar majoritar pe Carmen Stanca, sotia lui Cristian Stanca, poreclit Grenada, fost sofer al primarului suspendat Sorin Oprescu. Si Oprescu, si Grenada sint in prezent arestati pentru coruptie. Firma, in care Carmen Stanca detine 80 la suta si sora ei restul de 20 la suta, are o spalatorie auto pe Soseaua Viilor si, in septembrie 2015, era aproape de a deschide, tot acolo, un service auto, a carui dotare este aproape finalizata.

In octombrie 2011, firma a incheiat un contract cu Directia Generala de Politie Locala si Control a municipalitatii Capitalei.

Daca pana atunci institutia platea doar pentru spalarea a 15 masini anual (2008, 2009 si 2010) si, respectiv, 55 de masini in primele zece luni din 2011, dupa ce afacerea a ajuns la familia lui Grenada numarul acestora a ajuns la 86 (in restul anului 2011) si apoi la 113 in 2012, 118  in 2014 si 117 in 2015.

Evident, si banii cheltuiti de municipalitate pentru acest serviciu au fost mult mai multi. Daca in anii 2008 sau 2009 sumele abia daca depaseau 4.000 de lei, in 2014 spalatul masinilor politiei locale a ajuns sa coste 60.931 de lei, bani care au ajuns in firma sotiei lui Grenada.

Centrul de Investigatii Media a solicitat copii dupa aceste contracte tuturor institutiilor din subordinea Primariei Capitalei. Singura care avea contract cu firma Best Auto STK SRL - despre care chiar procurorii DNA au afirmat, in referatul de arestare a primarului, ca este controlata, de fapt, de insusi Grenada - este Politia Locala Bucuresti. Reprezentantii institutiei nu au transmis documentele, ci o evidenta a acestora, pe care v-o prezentam integral.

Anul 2014 a fost unul chiar bun pentru firma lui Grenada, avand in vedere ca SC Best Auto STK SRL a raportat la Ministerul de Finante venituri totale de 187.131 de lei.

Surse din administratia lui Oprescu au declarat pentru Centrul de Investigatii Media ca la spalatoria lui Grenada au fost vazuti, in mai multe randuri, pe liderii interlopi Sile sau Nutu Camataru. Mai multe surse judiciare au explicat ca relatia dintre Stanca si clanul interlop a inceput in urma cu multi ani. Aceleasi surse judiciare afirma ca, la sfarsitul anilor '90, Grenada a fost condamnat pentru trafic de droguri.

Legatura lui Grenada cu clanul interlop este confirmata, de altfel, de insusi primarul Oprescu. Interceptat de procurori, acesta afirma ca se teme ca eventualele sale probleme cu justitia vin ca urmare a recentei arestari a fratilor Camataru, in prezent inchisi pentru o bataie la Curtea de Apel Bucuresti.

In ciuda trecutului sau si a apropierii sale de liderii interlopi, Oprescu l-a numit pe Grenada inspector la Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, dupa cum chiar el afirma, intr-un dialog interceptat de procurorii DNA.

"Inculpatul Oprescu Sorin și-a manifestat acest dezinteres deși a învederat că una dintre persoanele cu care avusese întâlnirea anterioară i-a comunicat că <<Aveți grijă cu șoferul ăla!>> deoarece <<Da …zice, dar se pare că  e …șoferu’ este prieten cu Nuțu, ceva!>>, în timp ce primarul ar fi răspuns că <<Dom’ne, nu mai e şoferul meu! Între timp a devenit inspector!>>", se arata in referatul prin care procurorii au cerut arestarea lui Oprescu.

In motivarea deciziei de prelungire a arestarii preventive a lui Oprescu, magistratii vorbesc despre "necesitatea" extinderii urmaririi penale a acestuia si pentru alte fapte, intre care spalare de bani si "grup infractional organizat".

"In urma analizei întregului material probator administrat, aprecierea asupra necesității extinderii urmăririi penale efectuate cu privire la alte fapte ale inculpaților (spălare de bani, luare de mită, grup infracțional organizat), tot cu respectarea procedurilor de aducere la cunoștință", scriu judecatorii in documentul citat, in care enumera activitatile de urmarire penala ce ar mai trebui efectuate in dosarul primarului suspendat.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares