Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Jaful de la Transelectrica

Scris de  Mai 06, 2015

In ciuda deciziei Guvernului Boc de a taia "sporurile nesimtite" din companiile de stat, angajatii de la Transelectrica au primit, in perioada ianuarie 2009-august 2013, sporuri, bonusuri, prime si bonificatii in valoare de peste 311 milioane de lei, din care aproape 105 milioane de lei au reprezentat prime de vacanta si indemnizatii pentru concediul de odihna.

Alti 70 de milioane de lei au fost dati, in perioada aprilie 2009 - septembrie 2010, companiei Siemens SRL, in baza unor contracte de achizitii. In acea perioada, director la Transelectrica era Adrian Baicusi, fost director general la Siemens din 2003 pana in septembrie 2008, astfel ca, potrivit legii, Baicusi poate fi suspectat de conflict de interese in atribuirea acestor contracte. 

Informatiile se regasesc intr-un raport al Corpului de Control al Guvernului transmis la 1 septembrie 2014 conducerii Transelectrica si obtinut de Centrul de Investigatii Media. Dupa cum reiese din continutul documentului, acesta a fost transmis si Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a verifica "posibilele fapte de natura penala".

Conform descrierii de pe site-ul propriu, Transelectrica este "operatorul de transport si de sistem din Romania, cu un rol cheie pe piata de energie electrica din Romania", "administreaza si opereaza sistemul electric de transport si asigura schimburile de electricitate intre tarile Europei Centrale si de Rasarit, ca membru al ENTSO-E (Reteaua Europeana a Operatorilor de Transport si Sistem pentru Energie Electrica)" si "este responsabila pentru transportul energiei electrice, functionarea sistemului si a pietei, asigurarea sigurantei Sistemului Electroenergetic National (SEN)".

"De asemenea (Transelectrica, n.r.) reprezinta principala legatura dintre cererea si oferta de electricitate, echilibrind permanent productia de energie cu cererea", se mai arata pe site-ul companiei de stat.

Actionarul majoritar al Transelectrica este statul roman, prin Ministerul Finantelor, cu 58,69% din actiuni. Pana in aprilie 2013, actiunile statului la Transelectrica au fost gestionate de Ministerul Economiei. Alte 13,5 procente din actiuni sint detinute de Fondul Proprietatea, iar restul de aproape 28 la suta de alti actionari.

In iunie 2010, Cabinetul Boc venea in Parlament pentru a-si asuma raspunderea pe doua acte normative cunoscute drept "planul de masuri de austeritate". Intre aceste masuri se regaseau, pe langa taierea unor salarii si pensii, si eliminarea si diminuarea altor zeci de beneficii pentru salariatii de la stat.

La Transelectrica, insa, nimeni nu pare sa fi tinut cont de planul de reducere de costuri al Guvernului. Din documentul obtinut de Centrul de Investigatii Media reiese ca, in perioada 1 ianuarie 2009 - 31 august 2013, "cuantumul sporurilor, primelor bonusurilor si al altor bonificatii acordate salariatilor a fost de 311.787.114 RON".

Conform documentului, cea mai mare suma au reprezentat-o primele de vacanta, care au totalizat 52.881.147 de lei. Indemnizatiile pentru concediul de odihna au totalizat 52 de milioane de lei, alti 11.347.191 de lei au fost cheltuiti pe "adaosuri salariale", cota de energie electrica pentru salariatii companiei a insemnat alti aproape 11 milioane de lei, in vreme ce primele jubiliare au totalizat 4.352.246 de lei.

Transelectrica a mai acordat "premii la pensionare" in valoare de 1.872.425 de lei, alti 1.464.308 lei au reprezentat "spor pentru consemn la domiciliu" iar sporul pentru fidelizare a reprezentat un total de 1.256.351 de lei.

Alt milion de lei a fost cheltuit pe indemnizatii pentru concediul de pregatire profesionala si indemnizatii de confidentialitate, se mai arata in raportul obtinut de Centrul de Investigatii Media.

Angajatii Transelectrica beneficiau de zeci de sporuri, indemnizatii si bonificatii: 11 sporuri, noua indemnizatii, cu sau fara caracter permanent, 23 de alte bonusuri.

Anexa raportului prezinta in detaliu, pe fiecare an dintre cei vizati de control, cuantumul fiecarui spor in parte.

Contracte de 70 de milioane de lei, atribuite sub suspiciunea unui conflict de interese

Directorul Transelectrica in perioada ianuarie 2009 - noiembrie 2010 a fost Adrian Baicusi. Conform CV-ului acestuia, anterior numirii la Transelectrica, Baicusi a fost director general al Siemens Romania intre anii 2003-2008.

In perioada in care a fost director general al Transelectrica, intre compania de stat si Siemens Romania au fost incheiate trei contracte si un act aditional de crestere a pretului la un altul. Cele patru documente au stat la baza unor tranzactii in care Transelectrica a platit Siemens Romania o suma totala de 70.730.224,65 de lei.

Cele patru contracte au fost semnate, din partea Transelectrica, chiar de fostul director al Siemens, Adrian Baicusi. Autorii raportului de control afirma explicit ca Baicusi "a participat la luarea deciziilor privind necesitatea si atribuirea" unuia dintre cele trei contracte si a actului aditional.

Mai mult, din documentele consultate de autorii raportului a reiesit ca Baicusi a semnat primul dintre contractele cu Siemens ca director general al Transelectrica dupa ce, cu numai cateva luni inainte, in calitate de director al firmei private, participase la intocmirea unora dintre documentele in baza carora Siemens a castigat acel contract cu Transelectrica.

Gasiti mai jos, in detaliu, sectiunea din documentul de control referitoare la faptele lui Adrian Baicusi.

Centrul de Investigatii Media a incercat sa ia legatura cu Adrian Baicusi, insa acesta nu a putut fi contactat.

Baicusi risca cinci ani de inchisoare

Conform noului Cod Penal, Baicusi risca o pedeapsa de pana la cinci ani de inchisoare. Articolul 301, care descrie conflictul de interese in materie penala, prevede urmatoarele: "Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

Masinile Transelectrica, cu benzina cu tot, gratis la Ministerul Economiei si la Oficiul National pentru Jocuri de Noroc

O alta neregula constatata in raportul Corpului de Control, cu un prejudiciu infinit mai mic, se refera l amodul in care trei masini din parcul auto al companiei de stat, completat constant inclusiv prin programul "Rabla", au ajuns in folosinta gratuita la Ministerul Economiei si la Oficiul National pentru Jocuri de Noroc. Este vorba de trei masini Renault, un Clio, un Megane si un Laguna II. Problema consta in faptul ca, printr-unul dintre aceste contracte, Transelectrica platea inclusiv benzina consumata de cei care foloseau aceste masini, precum si intretinerea autoturismelor, lucru ce contravine "dispozitiilor imperative ale articolului 2151 din Codul Civil potrivit carora comodatarul suporta cheltuielile pe care le-a facut pentru a folosi bunul".

Astfel, in doar sase luni din anul 2013, Transelectrica a platit 12.896,54 de lei doar pentru benzina consumata de respectiva masina data in folosinta Ministerului Economiei.

Responsabili pentru acest prejudiciu de circa 3.000 de euro, asa cum reiese din documentul Corpului de Control al Guvernului, sint directorul general si reprezentantii companiei care au avizat contractul in aceasta forma, respectiv Gheorghe Stefan (director general executiv), Octavian Lohan si Constantin Vaduca (membri in consiliul director), Corneliu Ene (director economic), Anisoara Cornila (director adjunct la Directia Juridica), Iulian Caracale (seful compartimentului administrativ) si Jean Rosoga (seful serviciului auto).

Raportul contine si alte informatii ce vor face obiectul unor anchete viitoare ale Centrului de Investigatii Media.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares