Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha
Mihai Vlasov la intrarea in duba politiei Mihai Vlasov la intrarea in duba politiei CIM

Camera de Comert a lui Mihail Vlasov i-a dat unui partener de afaceri de-al acestuia o chirie de 1,2 milioane de euro pentru niste kitsch-uri

Scris de  Aug 20, 2014

Camera de Comert si Industrie a Romaniei condusa de Mihail Vlasov a platit unui apropiat al acestuia, fost partener de afaceri al fiicei sale Ingrid, suma de 1.200.000 de euro drept chirie pentru cateva tablouri si obiecte de mobilier, dar si narghilele, ibrice de ceai, cratite, tavi, tigai sau o bomboniera, o parte dintre ele obiecte total inutile, pur decorative, unele de un gust discutabil.

Contractul in baza caruia Camera de Comert condusa de Vlasov a inchiriat bunurile de la prietenul acestuia, un barbat pe nume Nicolai Zdrobici, este incheiat in 26 ianuarie 2011, insa cei cinci ani de inchiriere incep trei ani mai devreme, in ianuarie 2008.

In noiembrie 2012, contractul, care prevede o chirie de 10.000 de euro lunar pentru respectivele obiecte decorative si care expira in 2013, este prelungit cu inca cinci ani, adica pana in 2018. Doua zile mai tarziu, institutia condusa de Vlasov ii plateste lui Zdrobici integral, cash, in avans, chiria pentru acesti ultimi cinci ani, adica 2.707.080 de lei, respectiv 600.000 de euro, bani pe care omul lui Vlasov ii ridica din casierie.

Astfel, de 1.200.000 de euro, Camera de Comert condusa de Vlasov a inchiriat - deci nici macar nu a cumparat - o serie de bunuri intre care se afla mai multe tigai, tavi, narghilele, un ceainic, un suport de bronz pentru tamaie, o scrumiera, o bomboniera "chinezeasca", un "clopotel argintiu", cateva tablouri, din care unele "tip sex", si cateva obiecte de mobilier.

Nicolai Zdrobici a fost administratorul unei firme in actionariatul careia aparea Ingrid Vlasov, fiica lui Mihail Vlasov. Firma, SC Club de Vacanta Cristina & Ingrid SRL, a fost radiata in 2006. O alta firma administrata de Zdrobici, SC Quintrala SRL, are sediul social si alte cinci puncte de lucru in incinta Complexului Romexpo, proprietate a aceleiasi Camera de Comert si Industrie a Romaniei, condusa pana anul trecut de Mihail Vlasov.

Contactat de Centrul de Investigatii Media, Nicolai Zdrobici a refuzat sa raspunda oricaror intrebari, precizand ca se afla in spital.

In schimbul sumei totale de 1.200.000 de euro, CCIR a inchiriat de la Zdrobici 181 de obiecte, care mai de care mai nefolositoare. Ele se regasesc intr-o lista de inventar atasata contractului de inchiriere, lista intocmita de echipa de inventariere formata din seful biroului "gestionare bunuri", doamna Ioana Ionita, economistul Mariana Stefanca si Valentin Iancu, in dreptul caruia nu apare nicio functie.

Lista contine bunuri precum "tigai alama", "ceainic alama", "tava ovala cu manere", "cratita cu doua toarte", "cratita ovala", "cratita cu coada", "pian", "corp barbat nud", tablou "Bunicul lui Misu", "trompeta", "narghilea", "statueta bronz + postament ipsos Napoleon pe cal", "sfesnic cu patru brate bronz", "ceas cub de lemn", "piedestal lemn", "suport bronz pentru tamaie", "stativ cu dragon mic", "clopotel argintiu", "cutie cilindrica lemn" sau "bomboniera chinezeasca".

Mai jos gasiti inventarul complet al bunurilor inchiriate de Camera de Comert de la prietenul Excelentei sale Mihail Vlasov.

Centrul de Investigatii Media a reusit sa obtina cateva fotografii cu aceste bunuri, pe care le puteti vedea aici:

Contractul prin care Camera de Comert si Industrie a Romaniei inchiria aceste bunuri de la Zdrobici, obtinut de Centrul de Investigatii Media, este semnat de Rodica Luiza Grigorescu, secretar general al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), si nu personal de "Excelenta sa" Vlasov. Afacerea este incheiata intre institutie si Nicolai Zdrobici personal in data de 26 ianuarie 2011.

"Obiectul contractului consta in faptul ca locatorul se obliga sa asigure locatarului folosinta temporara a bunurilor, in schimbul chiriei convenite", se arata in articolul 3 al contractului.

Intelegerea este valabila timp de cinci ani, incepand cu 27 ianuarie 2008, chiar daca acest contract este incheiat in 26 ianuarie 2011, adica dupa aproape trei ani de la termenul stabilit.

Situatia ciudata este explicata de un articol din finalul documentului, art. 19, care statueaza ca intelegerea "a avut loc prin consimtamantul partilor la data de 27 ianuarie 2008, data la care bunurile au intrat in folosinta locatarului, urmand ca actul scris sa se incheie ulterior, nu mai tarziu de trei ani de la data intelegerii partilor".

Asadar, la trei ani fara o zi de la presupusa "intelegere a partilor", Camera si prietenul presedintelui Vlasov semneaza contractul, care prevede o chirie de 10.000 de euro pe luna.

In noiembrie 2012, cu o luna inaintea datei la care termenul de inchiriere pentru bunuri expira, contractul se prelungeste cu inca cinci ani, in aceleasi conditii. Chiria pentru bunurile pe care Camera le-ar fi inchiriat de la Zdrobici ramane la aceeasi suma: 10.000 de euro pe luna.

Pentru acesti cinci ani, chiria este platita in avans. In aceeasi zi in care contractul este prelungit prin actul aditional, omul lui Vlasov ridica banii cash, in avans, de la casieria CCIR. Sase sute de mii de euro, in lei. 2.707.080 de lei.

Unde s-au dus banii?

Beneficiarul contractului "pe persoana fizica", Nicolai Zdrobici, este un cunoscut apropiat al "Excelentei sale" Mihai Vlasov. In anii '90, el a fost administratorul unei firme in actionariatul careia apare una dintre fiicele "Excelentei sale" Mihail Vlasov, Ingrid.

Firma se numeste Club de Vacanta Cristina & Ingrid SRL si este radiata din anul 2006.

"Este partenerul lui de rummy si poker, il cunoaste toata lumea din Romexpo, i se spune Dichi", spune un angajat al Romexpo, insistand sa pastram confidentialitatea asupra numelui sau.

"Omul are contracte de inchiriere pentru doua restaurante in incinta Romexpo, unul in pavilionul central si unul afara, in zona de expozitii. Este un apropiat de-al lui Vlasov, asta e clar", a continuat sursa citata.

Corect, dar incomplet. Conform datelor de la Registrul Comertului, Zdrobici este administrator al SC Quintrala SRL, care are sediul social si nu mai putin de cinci puncte de lucru in incinta Romexpo, asa cum reiese din datele de la Registrul Comertului.

Reactii

Centrul de Investigatii Media l-a contactat pe Nicolai Zdrobici, care insa nu a vrut sa dea niciun detaliu despre respectivul contract, precizand ca este in spital.

"Va rog, ma deranjati, nu am ce raspunsuri sa va dau, sint in spital, sunati-ma alta data", a spus Zdrobici atunci cand a fost sunat pentru a fi intrebat in legatura cu acest contract. In ciuda insistentelor noastre, Zdrobici a ramas ferm: "Sint in spital, va rog sa nu ma deranjati. Nu am ce raspunsuri sa va dau", a spus Zdrobici.

Am incercat s-o intrebam si pe Ingrid Vlasov despre relatia familiei ei cu Nicolai Zdrobici, insa aceasta nu a raspuns la telefon.

Contactat de Centrul de Investigatii Media, actualul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, nu a vrut sa dea prea multe detalii despre acest contract, precizand ca el face obiectul unei plangeri pe care noua conducere a formulat-o deja.

"Nu as dori sa fac prea multe comentarii. Confirm existenta acestui contract si confirm faptul ca bunurile inchiriate contra sumei mari de bani nu par a servi scopului organizatiei noastre, motiv pentru care am gasit oportun sa reclamam DNA-ului aceasta intelegere profund dezavantajoasa pentru Camera. Speram ca ancheta procurorilor va face lumina in acest caz si speram ca, in cazul in care contractul se va dovedi unul fraudulos, institutia pe care o reprezint sa-si recupereze prejudiciul", a declarat Daraban, precizand ca CCIR si-a anuntat intentia de a se constitui parte civila in acest proces.

Si actualul director al Romexpo, Catalin Trifu, a fost la fel de rezervat in declaratii. "Confirm existenta unor contracte de inchiriere intre Romexpo si SC Quintrala SRL, acum nu stiu sa va spun in ce stadiu sint, cate sint in total, cate mai sint in vigoare si care este exact obiectul acestora. Din cate stiu, este vorba de alimentatie publica, sint niste chioscuri", a spus Trifu, promitand ca va reveni cu date mai clare.

(Material realizat in proiectul “Banii publici in Romania: licitatii trucate, management defectuos, furt“, derulat de Centrul de Investigatii Media in parteneriat cu Freedom House Romania si Expert Forum Romania in cadrul unui grant al Departamentul de stat al SUA, prin Ambasada SUA la BucurestiContinutul cade in responsabilitatea  Centrului de Investigatii Media si nu reflectă în mod necesar opiniile Departamentului de Stat al SUA sau ale Guvernului American. Acest material nu angajeaza in niciun fel partenerii sau finantatorii acestui grant.)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares